• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:32

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?

Started by Mlkar.Martin, 29.03.2010, 15:47

previous topic - next topic

Lubomír Jindra

Quote from: Mlkar.Martin on 01.04.2010, 15:17
Jak je to tedy, když předřadím před PO tř. II (C) jistič B25A/3f

Jištění PO není třeba.

- pokud bude přepěťová ochrana s vyměnitelným modulem je to OK i vzhledem k reviznímu technikovi a měření izolačního stavu, protože si ji při měření jednoduše rozebere.

- pokud nebude přepěťová ochrana s vyměnitelným modulem a trápí vás vypínací chrakteristiky, tak před ní dejte vypínač  ;)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Mlkar.Martin

Já jsem to načrtnul viz. příloha.  Už z toho mám zamotanou hlavu. Jaká kombinace přepěťové ochrany je správná FV1, FV2, FV3 nebo FV4? Nebo snad ani jedna?

Jan Hájek

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Martin.Mlkar

(poklona) před potomky pana Hájka. Bohužel já jsem asi úplně blbej nebo zkrátka jen natvrdlej. Ale můžete mi říct na jaké stránce je řešení mé otázky? Nikde tam nevidím, že by byl jistič před přepěťovou ochranou tř. C  :'(

Kamil Novák

Quote from: Martin.Mlkar on 02.04.2010, 11:05
Nikde tam nevidím, že by byl jistič před přepěťovou ochranou tř. C  :'(

S tím jističem se už netrapte.  (no)
Někde před SPD musíte mít nějaké POJISTKY! Jde jen o to jak velké a kde jsou instalovány. Velice zjednodušeně : čím větší (do maximální hodnoty dané výrobcem) a čím blíž SPD budou, tím pro daný účel lépe.  (funny)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Martin.Mlkar

Quote from: Kamil Novák on 02.04.2010, 12:06
Někde před SPD musíte mít nějaké POJISTKY! Jde jen o to jak velké a kde jsou instalovány.

Ano na to se snažím najít odpověď  :'(

Martin.Mlkar

Pan Revús říká, že jištění nemusí být - Ak je hlavný istič nižšej prúdovej hodnoty, ako je výrobcom určené predistenie prepäťovej ochrany, tak sa ďalšie predistenie prepäťovky nepožaduje - nemalo by zmysel dávať predistenie napr 80A, ak je hlavný istič 25A.
Pan Jindra říká, že jištění nemusí být  - V tomto případě samostatně samostatně nejistit..... Jištění PO není třeba.....
Pan Sichinger říká, že jištění nemusí být  - Při hlavním jističi 3X25A není předjištění potřeba...
Pan Hasala montuje před jistič pojistky 32A nebo 40A
Pan Horský doporučuje pojistky za jističem B25A/3f FU125A - Určitě ano.

Pan Hájek odkázal na katalogy ale ani v jednom jsem neviděl odpověď.

Pavel Horský

Moje odpověď vychází z katalogu DEHN-SOHNE "Přepěťové ochrany. Hromosvody a uzemnění" Zkrácený katalog 2009. Dále pak vychází z požadavků revizních techniků s kterými jsem ve styku a kterým věřím, protože jsou uznávanými odborníky ve svém oboru.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Martin.Mlkar on 02.04.2010, 13:16
Pan Revús říká... Hájek odkázal na katalogy ale ani v jednom jsem neviděl odpověď.

Že ignorujete moje doporučení (tj. pokud je tam zkratový proud <2,5 kA tak za jistič B25 nepřidávat pojistky, pokud je větší tak dát 125 A gL/gG do přívodu k bytové rozvodnici) by mi ani tak nevadilo.

Spíš mi vadí, že si pletete svodič B se svodičem typ 2 a že cpete SPD kam nepatří, což už jsem vám psal v jiné diskusi  (viz Vaše obrázky v Odpověď #37 kdy: Dnes v 10:41). Před hledáním vhodného jištění byste se měl vrátit o krok zpátky a ujasnit si účel, funkci a zapojení.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin.Mlkar

Pane Fuk v žádném případě neignoruji Vaše doporučení a Vážím si jak rad Vašich tak Vašich kolegů. Odpovědi nejsou naprosto jednoznačné ale v tuto chvíli jsem zatím zastáncem toho aby i do bytového rozvaděče, který je jištěn jističem B25A/3f byla instalována před přepěťovou ochranu tř. II pojistka 125A. Jen to neumím rozumně zdůvodnit proč jí tam dávat (myslím tím zrovna hodnotu 125A). Snad proto, že jí doporučuje výrobce, vzhledem ke zkratovému proudu, ..... mohu poprosit ještě o "jednoduché" zdůvodnění?

Znamená to, že když místo pojistky 125A bude pojistka 40A, 32A nebo dokonce žádná specifikovali by jste to jako revizní závadu? A to už z jakéhokoliv důvodu např., že díky menší hodnotě pojistky dojde k přetavení (pojistky) dříve než stačí plně zareagovat přepěťová ochrana a následně může dojít snad i k požáru,.................

Ano pane Fuk patlal jsem to dohromady je to takhle (znal jsem to po staru)? tř.B=tř.I, tř.C=tř.II, tř.D=tř.III.
A s tím, že to cpu tam kam nemám - doporučoval jste my abych tř. I instaloval do HDS. Věřím, že to bude nejlepší řešení ale popravdě jsem to nikdy v životě neviděl (ikdyž já jsem toho za svůj krátký život popravdě ještě moc neviděl). Někdy může být problém při rekonstrukci, že by bylo nutné přidávat skříň či rekonstrukci přípojkové skříně. Neberto to prosím jako výmluvy pokud je to špatně nebo proti normě umístit přep. ochranu tř. I (B) do elektroměrového rozvaděče ani nepípnu a bude to v HDS.

Kamil Novák

Quote from: Martin.Mlkar on 04.04.2010, 15:37
Znamená to, že když místo pojistky 125A bude pojistka 40A, 32A nebo dokonce žádná specifikovali by jste to jako revizní závadu? A to už z jakéhokoliv důvodu např., že díky menší hodnotě pojistky dojde k přetavení (pojistky) dříve než stačí plně zareagovat přepěťová ochrana a následně může dojít snad i k požáru,.................

Ano, závada to je. Ale dle mého názoru nikterak dramatická.
Všechna el. zařízení mají být provozována m.j. v souladu s požadavky jejich výrobců. Jestliže nejsou požadavky naplněny, nelze zaručit správnou funkci.

Nějaké pojistky před SPD bý musí, ale to neznamená, že by musely být bezprostředně (v těsné blízkosti) před SPD.
Takže : jaké máte nejbližší předřazené pojistky v objektu, který řešíte?
Když nic jiného, tak nějaké určitě jsou v přípojkové skříni.  ;)

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

František Šohajda

Pokud u montáže SPD bude třeba max pojistka uvedena 125A to znamená že pokud ji dáte do HDS v RD
a máte to jištěno např. 32A tak nemusíte nic tam dávat dalšího...dále je problém při revizi aby se nemuselo všechno demontovat, je vhodné přívod vést přes "něco" čím bychom to rychle odpojili pro revizi nebo opravu.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Fuk Tomáš

Ano pane Fuk patlal jsem to dohromady je to takhle (znal jsem to po staru)? tř.B=tř.I, tř.C=tř.II, tř.D=tř.III.

To by tolik nevadilo. Ale v tom Vašem obrázku http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15619.msg106905.html#msg106905
jste to měl popletené jako že B=II a C=III

...byla instalována před přepěťovou ochranu tř. II pojistka 125A. Jen to neumím rozumně zdůvodnit proč jí tam dávat (myslím tím zrovna hodnotu 125A). Snad proto, že jí doporučuje výrobce, vzhledem ke zkratovému proudu, ..... mohu poprosit ještě o "jednoduché" zdůvodnění?

Jednoduché zdůvodnění je toto:
výrobce to doporučuje - viz
http://www.dehn.cz/cz/pdf09/KK09CZ/DehnKK09CZ_str93-99_RL-nn-Vyber+Zapojeni.pdf
tam už není žádné < ale natvrdo 125.

A s tím, že to cpu tam kam nemám - doporučoval jste my abych tř. I instaloval do HDS. Věřím, že to bude nejlepší řešení ale popravdě jsem to nikdy v životě neviděl (ikdyž já jsem toho za svůj krátký život popravdě ještě moc neviděl). Někdy může být problém při rekonstrukci, že by bylo nutné přidávat skříň či rekonstrukci přípojkové skříně. Neberto to prosím jako výmluvy pokud je to špatně nebo proti normě umístit přep. ochranu tř. I (B) do elektroměrového rozvaděče ani nepípnu a bude to v HDS.

Norma 62305-4 říká, že ekvipotenciální spojení má být provedeno na hranici zón LPZ 0/1. Např. "SPD pro ekvipotenciální pospojování je vždy nutné instalovat na vstupu do LPZ pro pospojování přicházejících vedení, která jsou připojena k vnitřním systémům uvnitř LPZ k přípojnicím pospojování."
Vy ten  elektroměrový rozvaděč v http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15628.0.html máte na hranici? V bytovém domě bývají hluboko uvnitř LPZ1, a v tom Vašem příkladu je na každém patře.

Připojovací podmínky např. ČEZ říkají:
V elektroměrových rozváděčích, v části určené pro osazení měřicího zařízení, je povolena instalace pouze následujících zařízení:
− jistič před elektroměrem
− jistič v obvodu spínacího prvku max. 6 A
− elektroměr
− spínací prvek
− svorkovnice nebo přípojnice PEN, případně svorkovnice nebo přípojnice PE a N
− u konstrukcí rozváděčů bez podružné části smí být osazena také vývodní svorkovnice

Přepěťové ochrany nelze umístit do společného prostoru s elektroměrem a spínacím
prvkem. Lze však umístit přepěťové ochrany typu B do ostatních neměřených částí
odběrného místa, a to pouze po předchozím odsouhlasení pracovníkem
ČEZ Distribuce, a. s.

Stačí  takhle?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin.Mlkar

V příloze obrázek takhle souhlasíte? Dal jsem tam pojistky 125A.
ABBčko např. u tř. II uvádí předjištění pojistka 63A nebo jistič C63 to požadováno pouze tehdy, jestliže jistič nebo pojistka v instalaci před svodičem přepětí má vyšší jmenovitou hodnotu. Takže u ABBčka je to dáno předjištěním ale mluví se tam i o jističi takže v tom případě se tam nemusí dávat jako u DEHNu pojistka 125A.

Fuk Tomáš

Quote from: Martin.Mlkar on 04.04.2010, 23:54
V příloze obrázek takhle souhlasíte? Dal jsem tam pojistky 125A.

Já věděl, že se dohodneme.
Přesto já osobně bych preferoval zapojení té pojistky 125 A do série s chráněnými obvody, a ne jen do odbočky k SPD. Zbytečně to zvyšuje úroveň přepětí. Když odhadnu odpor celé vložené pojistky na 0,01 ohm (přechod vodič-svorka, přechod svorka-poj. vložka, odpor pojistk. vložky, a zase dva přechodové odpory), tak např. při proudové vlně 20 kA dělá přidaná hodnota přepětí + 200 V, což je při ochranné úrovni 1250 V docela dost.

Quote from: Martin.Mlkar on 04.04.2010, 23:54
ABBčko např. u tř. II uvádí předjištění pojistka 63A nebo jistič C63 to požadováno pouze tehdy, jestliže jistič nebo pojistka v instalaci před svodičem přepětí má vyšší jmenovitou hodnotu. Takže u ABBčka je to dáno předjištěním ale mluví se tam i o jističi takže v tom případě se tam nemusí dávat jako u DEHNu pojistka 125A.

ABB uvádí leccos, viz příloha (najdete tam max. 25 A ale taky max. 125 A). Zdroj obrázku:
http://elsynn.abb.cz/obchod/documents/1_1%20Letak%20Prepetova_ochrana%20OVR_CZ.pdf
Vy jste zase někde našel 63 A. V případě takových nekonzistentních informací bych si asi vybral výrobce, který je v oboru specializován a tento problém nemá, anebo od výrobce požadoval autorizované závazné podklady.

Rozmahel Vladimír

Ohledně použití výkonových pojistek u přepěťovek je třeba dodržet stanovisko výrobce. Jen bych tady upozornil na zajímavý detail. Pojistka má zkratovou odolnost cca 100kA, ale napěťovou pouze 600 -1000V. Pokud by tedy měla přerušit skutečný bleskový proud tak prohoří a proti vzdálené zemi se z ní stane jiskřiště až do uhašení oblouku.

Fuk Tomáš

Quote from: Rozmahel Vladimír on 05.04.2010, 11:49
Jen bych tady upozornil na zajímavý detail. Pojistka má zkratovou odolnost cca 100kA, ale napěťovou pouze 600 -1000V. Pokud by tedy měla přerušit skutečný bleskový proud tak prohoří a proti vzdálené zemi se z ní stane jiskřiště až do uhašení oblouku.

Bleskový proud se opravdu špatně přerušuje  :D
Účelem té pojistky je tuším ukončit případný zkratový proud živený napájecí sítí po doznění bleskové vlny.

Martin.Mlkar

Quote from: Fuk Tomáš on 05.04.2010, 11:45
Přesto já osobně bych preferoval zapojení té pojistky 125 A do série s chráněnými obvody, a ne jen do odbočky k SPD.

Takže jako v příloze?

Quote from: Fuk Tomáš on 05.04.2010, 11:45
Zbytečně to zvyšuje úroveň přepětí. Když odhadnu odpor celé vložené pojistky na 0,01 ohm (přechod vodič-svorka, přechod svorka-poj. vložka, odpor pojistk. vložky, a zase dva přechodové odpory), tak např. při proudové vlně 20 kA dělá přidaná hodnota přepětí + 200 V, což je při ochranné úrovni 1250 V docela dost.

Těch přechodů jsem spočítal v tomto případě úplně stejně.

Co v případě rekonstrukce vnitřní části budovy je nutné i tak dát přepěťovou ochranu do přípojkové skříně? Takže žádat rozvodné závody vyhodit starou přípojkovou skříň nebo dát vedle další atp. (variant je více).

Ale v každém případě a to i v případě rekonstrukce je bezpodmínečně nutné přepěťovou ochranu tř.I umístit do přípojkové skříně. Resp. to vše dané normou ČSN EN 62305-x odst. ten a ten... , najdu takový odstavec, bod v této normě? A tato norma nebo jiná nepřipoští dát přepěťovou ochranu tř. I uvnitř např. bytového domu např. do elektroměrového rozvaděče, nebo do jiné skříně-rozvaděče uvnitř budovy (záleží také samozřejmě na distributorovy).

V kníšce jsem se dočetl např. toto Svodiče bleskových proudů nasazujeme vždy na přechod mezi zónou LPZ 0 a LPZ 1 (resp. 0 až LPZ 2). Takže jak chápu mohu to umístit do zóny LPZ2?