• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 17:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?

Started by Mlkar.Martin, 29.03.2010, 15:47

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Martin.Mlkar on 05.04.2010, 12:43
Takže jako v příloze?

Ano, takto zapojené ty pojistky preferuji.

Ale v každém případě a to i v případě rekonstrukce je bezpodmínečně nutné přepěťovou ochranu tř.I umístit do přípojkové skříně. Resp. to vše dané normou ČSN EN 62305-x odst. ten a ten... , najdu takový odstavec, bod v této normě? A tato norma nebo jiná nepřipouští dát přepěťovou ochranu tř. I uvnitř např. bytového domu např. do elektroměrového rozvaděče, nebo do jiné skříně-rozvaděče uvnitř budovy ...

Slova jako bezpodmínečně nutné nebo nepřipouští jsou příliš silná. Řešíme tu, jak to má být správně. Místní podmínky, zejm. při rekonstrukci, někdy neumožňují udělat to ideálně, ale je dobře vědět co způsobíte tím, že to uděláte o něco neideálněji. Technické řešení je často kompromis mezi protichůdnými požadavky.

V kníšce jsem se dočetl např. toto Svodiče bleskových proudů nasazujeme vždy na přechod mezi zónou LPZ 0 a LPZ 1 (resp. 0 až LPZ 2). Takže jak chápu mohu to umístit do zóny LPZ2?

Co chcete umístit do LPZ2?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin.Mlkar

Quote from: Fuk Tomáš on 05.04.2010, 13:46
Ano, takto zapojené ty pojistky preferuji.

Proč?

Quote from: Fuk Tomáš on 05.04.2010, 13:46
Co chcete umístit do LPZ2?

No umístit tam přepěťovou ochranu tř. I - píšou to takhle v kníšce....  ::) . Nebo aspoň tu větičku co jsem sem napsal....

Fuk Tomáš

Quote from: Martin.Mlkar on 05.04.2010, 13:56
No umístit tam přepěťovou ochranu tř. I - píšou to takhle v kníšce....  ::) . Nebo aspoň tu větičku co jsem sem napsal....

Tak si tu větičku přečtěte znovu.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin.Mlkar

Přečteno 4x.
Pokud je objekt chráněn před přímým úderem blesku, chápu tím, že je zřízen hromosvod, tak po-té řeším přepěťovou ochranu tak jak napsal pan Fuk. Tedy mezi LPZ0B a LPZ1? Tedy mezi přípojkovou skříní a prostorem za obvodovými zdi. Chápu to dobře?

Ještě jedna doplňující co kdybych dal přepěťovou ochranu tř.I do přípojkové skříně a tř. II do prvního elektroměrového rozvaděče? Bylo by to špatně? Přepětí se podle mě může dostat ke koncovému spotřebiče pouze po přívodním kabelu. Nebo ještě jinudy  ::) ?

Martin.Mlkar

Dnes jsem mluvil s revizním technikem elektro. Ten mě sdělil, že pokud bych chtěl někdy instalovat pojistky 125A do podružného rozvaděče pro přep. ochranu, tak na to revizi nevystaví.
Prý proto, že:
1. bytové rozvaděče jsou pouze pro přístroje do 63A (což je např. u malých rozvodnic u HAGERA pravda)
2. Nechápe proč tam chci dávat pojistku 125A když mám předjištění B25A/3f, že není dodržena selektivita.
3. Pojistky za hlavní vypínač v bytovém rozvaděči - že si z něj dělám snad srandu, a že jestli nevím co je selektivita jištění tak......
Na první a třetí bod jsem nenacházel žádnou odpověď a na druhý jsem odpověděl že DEHN to takhle doporučuje. Tak jak  z toho ven? Jiný revizní technik nebo ....

František Šohajda

To je míněno max. síla pojistek do 125A.....tam kde jsou např. 250A....pojistky
To by jste musel mít i přívody vodičů na takovou dimenzi...
ne za každou cenu je rvát do bytového rozvaděče....kde je jištění 25A /16A/
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Josef Dolejšek

Quote from: Martin.Mlkar on 07.04.2010, 13:02
1. bytové rozvaděče jsou pouze pro přístroje do 63A (což je např. u malých rozvodnic u HAGERA pravda)
2. Nechápe proč tam chci dávat pojistku 125A když mám předjištění B25A/3f, že není dodržena selektivita.
3. Pojistky za hlavní vypínač v bytovém rozvaděči - že si z něj dělám snad srandu, a že jestli nevím co je selektivita jištění tak......

ad 1) tak tam dejte pojistku 63A
ad2) a 3) pojistka před přepěťovou ochranou je tam proti zničení té přepěťovky (a také pro odpojení přepěťovky při měření), nemá nic společného s normálním jištěním el. instalace a tedy nemá cenu ji posuzovat z hlediska selektivity.

Quote from: František Šohajda on 07.04.2010, 13:58
To by jste musel mít i přívody vodičů na takovou dimenzi...

přepěťová ochrana funguje v časech dlouhých řádově mikrosekundy. Za tu dobu se přívodní vodiče k ní nestačí ohřát na nebezpečnou teplotu.

Martin.Mlkar

Quote from: Josef Dolejšek on 07.04.2010, 16:06
ad 1) tak tam dejte pojistku 63A
Zatím diskuse dospěla k závěru, že instalovat 125A (aspoň podle DEHN).

Kamil Novák

Quote from: Martin.Mlkar on 07.04.2010, 13:02
Dnes jsem mluvil s revizním technikem elektro. Ten mě sdělil, že pokud bych chtěl někdy instalovat pojistky 125A do podružného rozvaděče pro přep. ochranu, tak na to revizi nevystaví.
Prý proto, že:
Na první a třetí bod jsem nenacházel žádnou odpověď a na druhý jsem odpověděl že DEHN to takhle doporučuje. Tak jak  z toho ven? Jiný revizní technik nebo ....

Nelamte si s tím hlavu, ten RT je velký šprýmař a normálně si z vás střílí, protože :

1) jenovitý proud, udávaný na štítcích rozváděčů (a je jedno jestli bytových nebo jiných) vůbec neznamená, že by v nich nemohly být instalovány přístroje vyšších hodnot. Když by např. v tom 63A rozvaděči byl chránič 80A, tak by to podle něj bylo špatně?  (doh)

2) případné předjištění SPD nemá nic společného se selektivitou jištění přívodu a vývodů

3) pojistky jsou svého druhu jistící prvek jako každý jiný a naprosto běžně se jich používá za jističi

4) RT nemá co vystavovat nebo nevystavovat revizi na rozvaděč. To mu nepřísluší. A to ani v případě, že by byl jeho výrobcem. To se dělalo naposledy před 13 lety. Co bejvalo, to bejvalo.....  (norm)

Sečteno a podtrženo - je to veselá kopa a to co vám vyprávěl nemohl myslet vážně.  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Martin.Mlkar

Tak já už nevím. Já si myslím, že by to mohl rozlousknout natvrdo pan Hájek za DEHN. Páč co výrobce to názor...   >:(