• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:35

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí se přizemnit HDS spolu s uzemňovací soustavou v objektu?

Started by Martin.Mlkar, 08.04.2010, 08:46

previous topic - next topic

Martin.Mlkar

Musí se přizemnit HDS (přípojková) spolu s uzemňovací soustavou v objektu, popř. spojit s HOP?

#105#

#117# Když tu tak koukám na vaše příspěvky, musím se zeptat. Vědomosti, které tu taháte z kolegů pak použijete pro co? Pro vypracování maturitních otázek nebo pro diplomku?

Lukáš Malík

Záleží co myslíte Vy tím HDS...já mám například HDS skříň 3x63A na domu ve fasádě a plastovou, co tam chcete zemnit?? Držte se pokynů výrobce dané skříně  (norm)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Martin.Mlkar

Co jsem provedl, že všechny diskuse byly uzamčeny? Je to za to, že jsem se moc ptal a chtěl jsem se něco dozvědět? Žádnou diplomku nepíši ani mé otázky nejsou v souvislosti s vypracováním maturitních otázek. Jen se snažím se něco přiučit.  :'(

Radek Červený

Ono taková HDS je součástí přípojky, ve vlastnictví zpravidla distributora a tam prakticky nemáte co dělat ani coby odborník, pokud nejste alianční partner.
A pokud se chcete ptát coby odborník, tak uveďte konkrétní věci, například druh sítě atd..... ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Martin.Mlkar on 08.04.2010, 17:55
Co jsem provedl, že všechny diskuse byly uzamčeny? Je to za to, že jsem se moc ptal a chtěl jsem se něco dozvědět?

Možná, že moderátorům připadalo, vďaka (lehni, robote!) množství a šíři Vašich dotazů, že by vám prospělo nejprve nějaké to studium, které toto diskusní fórum asi nenahradí. Něco jiného je poradit s konkrétním technickým problémem, a něco jiného je systematické odborné vzdělávání.
Quote from: Martin.Mlkar on 08.04.2010, 17:55
Žádnou diplomku nepíši ani mé otázky nejsou v souvislosti s vypracováním maturitních otázek.

To je možná právě ta chyba?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Možná vám pomůže tip na L. P. Elektro. Je to bezedná studnice odborných informací, věřte mi  ;)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fredula

přizemňování HDS (kovová, vetknutá do obvodového pláště budovy), není zvykem a ani společnost ČEZ toto neprovádí. Ve většině případech u těchto HDS není uzemění ani vyvedeno. Bývá v těchto případech obvyklé, že předmětné uzemění je vyvedeno ( a měří se) pouze u hlaního "blokového" rozvaděče kde je přiveden napájecí kabel z páteřního rozvodu pro množinu dlaších objektů, které jsou z tohoto rozvaděče napojeny paralelním kabelem smyčkovým systémem, kde se již uzemění nevyvádí a tudíž se ani HDS nepřizemňuje.
Hodnoty namřených hodnot uzemění ČEZ nesděluje.
V případě aplikace svodičů přepětí pro danný objekt, pro což je vyžadována kvalitní "ZEM" , se doporučuje využít vlastní uzemňovací soustavy danného objektu, což bývá u starších objektů ze 70 let velký problém... :-X

František Šohajda

TO:Martin.Mlkar
Postupujte podle projektu... ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...