• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč přestala svítit zářivka?

Started by Tomas009, 12.04.2010, 13:05

previous topic - next topic

Tomas009

12.04.2010, 13:05 Last Edit: 13.04.2010, 08:40 by Pavel Horský
Mám koupelnové zrcadlo se dvěma zářivkami (pozn. admina: uvedený odkaz ne typ svítidla nelze použít)  a objevil se mi u něj problém. Pro zapnutí se obě zářivky cca na 2 vteřiny rozsvítí, ale pak zhasnou a už zůstanou zhasnuté. Může to způsobovat vadná trubice? To by se pak nerozsvítila ani na chvíli, ne? Zkusil jsem zrcadlo rozdělat a kromě dvou trubic je tam uprostřed jeden tištěný spoj s cívkami, odpory, apod. Nejsem odborník, ale na první pohled není nic spálené, začernalé. Můžete mi prosím poradit, jestli má smysl zkoušet kupovat nové trubice a měnit je? Myslíte, že by to mohlo pomoci - podle příznaků, které jsem popsal?

#117#

Radek Červený

Pravděpodobně je svítidlo vybaveno předřadníkem. Některé předřadníky odpojí zátěž při vadné trubici. Jako laik si zkontrolujte stav trubic, jednoduchou obvodovou zkoušečkou na malé napětí změřte, zda jsou vlákna trubic v pořádku.

Pokud ne, vyměňte trubice za nové. Mělo by pak vše být OK.
Pokud ano, oslovte raději odborníka, aby zkontroloval svítidlo, popř. vyměnil předřadník.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Dupal

13.04.2010, 14:57 #2 Last Edit: 25.09.2010, 14:01 by Miroslav Minařík
Dovolím si konstatovat, že mnohé elektronické předřadníky napotřebují k zapálení výboje v zářivkové trubici neporušená žhavicí vlákna ani starter, běžně bývají oba jejich vývody spojeny paralelně. Pokud nesvítící zářivková trubice neodebírá z měniče výkon, tento vygeneruje vysokonapěťové impulzy dostatečné k ionizaci molekul plynu v trubici a zapálení výboje = rozvícení.