• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kde se nachází v elektroměrovém rozvaděči panelového domu svorkovnice PEN?

Started by Rostislav Brabec, 22.04.2010, 02:48

previous topic - next topic

Martin Seidl 1

Quote from: Miroš Jan on 22.04.2010, 20:28
TO: Martin Seidl 1
Nemíním se s vámi dohadovat. Já to prostě takto dělám. Podle mne to není nikterak složité přidat jednu svorku navíc, nebo dát svorky nové.
Konstrukci těchto rozvaděčů prostě někdo před léty takto vymyslel takže to neřeším. Berte to tak že v té spodní části, je neměřená část spotřeby, proto ty plomby. Mimochodem to si plomby utrhnete aniž byste provedly ohlášení distributorovi že provádíte činnost na neměřené části?
No tak to je zrovna jeden z momentů špatného postupu prací na neměřené části.
(norm)

Na a vidíte,ta stupačka je bohužel společná a proto mě zajímá kdo to vymyslel, to samé si mohou zaplombovat třeba právě ti operátoři, aby nebylo možné cizího napojení.
Mimochodem většina plomb tam bohužel už není.
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

Miroš Jan

Podle mě si žádný operátor nemůže dát svoje plomby na neměřenou část, to je výhradně věcí distributora.  (norm)
Operátor si to musí vyřešit jiným způsobem. :)
To že tam žádné plomby nejsou, je věc jiná.
Proč je konstrukce rozvaděče zrovna taková jaká je, je věcí projektanta. Takže vznést dotaz na něj, pokud ještě žije.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Martin Seidl 1

Já to chápu, akorát si to měl asi někdo rozmyslet, jaká bude konstrukce rozváděčů.

Mimochodem v podmínkách E-onu je psáno:

Při použití jističe se vodič PEN nerozděluje v elektroměrovém rozvaděči části měření,
rozdělení na ochranný (PE) a střední (N) vodič se provede v podružném rozvaděči.
V opodstatněných případech tzn. jsou-li k tomu technické nebo ekonomické důvody,
lze v síti TN v elektroměrovém rozvaděči provést rozdělení vodiče PEN na PE a N
a před hlavní jistič osadit proudový chránič. Musí však být splněny požadavky
ČSN 33 2000-4-41, ČSN 33 2000-5-54 a navazujících norem. Toto řešení v síti TN
nelze považovat za standardní a E.ON doporučuje provést rozdělení vodiče PEN
na PE a N a proudový chránič osadit až v měřené části podružného rozvaděče.

Takže já rozděluji v jističovém rozvaděči.
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

Miroš Jan

Pokud to rozdělení vodiče PEN, provedete až za elektroměrem, myslím si že E.O.N. nebude nic namítat. Ostatně v těch starých JOP,nebo SOP, to udělat jde.
Apropo jakpak v těch starej panelákách dodržujete ustanovení norem, v tom jističovém  rozvaděči?
To si v tom paneláku zřizujete HOP a taháte samostatný ZŽ do 10 patra?
??

Milan Karvánek

TO: Seidl> Před 30 a více roky, kdy se panelákové instalace a klasické SOP a JOP instalovaly nikoho žádní operátoři ani ve snu nenapadli. Státní telefon byl vydrátován napevno do kjaždého bytu už při stavbě a nikdo nermohl počítat s pozdějším vývojem. Tyto stoupačkové rozvodnice jsou primárně určené pro silnoproud a jejich spodní část je určena pro neměřenou část distributora, je tedy logické, že si jí také bude plombovat.

Samozřejmě existuje korektní způsob jak neměřenou část zpřístupnit, stačí když se na tyto možnosti ona slaboproudá firma bude u příslušného distributora informovat. Pouhé "utrhání plomb" a protahání slaboproudých kabelů "kudy to jde mnohdy na dotyk stoupačky nn" osobně při revizích HDV uvádím jako závadu a neodborný a neoprávněný zásah do vyhrazeného nn zařízení.

Lubomír Jindra

Quote from: Miroš Jan on 22.04.2010, 17:42
TO: Lubomír Jindra
Nesouhlasím s vámi ve dvou bodech.
1.   Rozdělení vodiče PEN v bytové rozvodnici, není obvyklá praxe. Je lepší rozdělit vodič PEN na PE a N v elektroměrovém rozvaděči, nejlépe na výstupních svorkách za elektroměrem.
2.   Už ste někdy vyděl ve 40let starém paneláku sběrnici HOP? Já teda ne.

1. Zrovna počítám nabídku na stoupačku v panelovém domě 23 bytů, projektant to řeší jak uvádím, viz příloha.  :)

2. Někde jsem psal že ve 40 let starém paneláku je HOP?  :o
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Quote from: Miroslav Revús on 22.04.2010, 15:45
... sprístupniť odbornú časť fóra ...

Jak se pozná co je odborná část fóra? Že je zelená, nebo fialová? Nebo se to dělí podle napětí: neodborná do 9V a odborná nad 9V? Nebo se může neprověřená identita zeptat maximálně na to jak se vyměňuje žárovka?  (whist)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Milan Karvánek

TO: Jindra>  k odborné, neodborné, uzavřené, neuzavřené části fora> hlavně pokud jste OSVČ a elektrikář, je možná ve vašem zájmu se konečně registrovat mezi ověřené uživatele, tam totiž probíhají další diskuse, které se bytostně dotýkají nás řemeslníků, živnostníků. Je celkem logické, že ti, kteří to pochopili, nyní táhnou za jeden provaz a nemají zájem na tom aby se jim již tak mizerné podmínky k podnikání ještě zhoršovaly zbytečným hujerstvím některých taky elektrikářů, kteří si myslí, že svými radami melouchářům a kutilům spasí elektrotechniku v ČR.

Miroš Jan

Beru to tak, že pokud se neprovedla rekonstrukce celých stoupaček, tak tam žádný ZŽ vodič tahaný samostatně není. Jediný co tam obvykle je, je vodič FeZn, (kulodrát), připojen většinou ve sklepě na vodič PEN.
Jó to přiložený schéma je docela dobrý, akorát u těch třífázových a jednofázových vývodů z elektroměrového rozvaděče, mě nesedí průřez 6mm2. Je to vodič PEN, nebo PE?
Pokud se vás dotklo těch 40 let tak to pardon

Fuk Tomáš

Quote from: Miroš Jan on 22.04.2010, 22:29
Beru to tak, že pokud se neprovedla rekonstrukce celých stoupaček, tak tam žádný ZŽ vodič tahaný samostatně není.

Spíš bych řekl, že pokud se provede rekonstrukce celých stoupaček (včetně vody do plastu), tak je obvyklé, že už se do pater žádný zž od HOP netáhne  ;D . Zrovna před týdnem v domu, kde má byt dcera, jsem musel požádat šéfa elektrikářů, aby když už ten drát netáhnou do všech pater, tak ať ho dotáhnou alespoň do 1. patra pro nás. Ochotně vyhověl (dokonce odmítl, abych mu za to zaplatil).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lubomír Jindra

Quote from: Milan Karvánek on 22.04.2010, 22:22
TO: Jindra>  k odborné, neodborné, uzavřené, neuzavřené části fora> hlavně pokud jste OSVČ a elektrikář, je možná ve vašem zájmu se konečně registrovat mezi ověřené uživatele, tam totiž probíhají další diskuse, které se bytostně dotýkají nás řemeslníků, živnostníků. Je celkem logické, že ti, kteří to pochopili, nyní táhnou za jeden provaz a nemají zájem na tom aby se jim již tak mizerné podmínky k podnikání ještě zhoršovaly zbytečným hujerstvím některých taky elektrikářů, kteří si myslí, že svými radami melouchářům a kutilům spasí elektrotechniku v ČR.

Konrétně v tomto vlákně mi jde o to, aby tazatel sám pochopil, že je nesmyslné nebezpečné nebo spíše nemožné aby takovou práci prováděl sám.

S veškerou úctou ke clusteru a vůbec všem kteří pravidelně přispívají  (poklona) s veškerou úctou ke krásné myšlence NEradit lidem jak si vyrobit atomovou bombu nebo zapojit rozvaděč - jenže j a k  t o  z a ř í d i t?

Restriktivní opatření (tím nemyslím přístupné a nepřístupné zóny, řekněme různé "vrstvy" fóra ale myslím přísnější cenzurování otázek a odpovědí) způsobí poškození kvality diskusí  :(

Jakkoli bych byl rád členem clusteru, tak jsem také trochu rád že členem nejsem, dává mi to nadhled.

Beru to tak, že pokud se neprovedla rekonstrukce celých stoupaček, tak tam žádný ZŽ vodič tahaný samostatně není. Jediný co tam obvykle je, je vodič FeZn, (kulodrát), připojen většinou ve sklepě na vodič PEN.

Přesně. Pokud by tazatel pokračoval v diskusi, jistě bychom k tomu došli a vy nebo já nebo někdo jiný by mu tento fakt sdělil, takže by tazatel byl opět blíže k pochopení že to není jen záležitost "přesného umístění svorkovnice PEN pro rozdělení na PE a N ve stávajícím zařízení" ;D

Jó to přiložený schéma je docela dobrý, akorát u těch třífázových a jednofázových vývodů z elektroměrového rozvaděče, mě nesedí průřez 6mm2. Je to vodič PEN, nebo PE?

Tuším že pro bytové jednotky existuje v ČSN výjimka, 6mm2 TN-C je ok. Jinak v pohodě je to diskuse vovovo vo tom to je souhlasit i nesouhlasit  :) Je to zatím volná diskuse o všem a s každým. Ovšem pokud se to tady omezí, zavře, bude cenzutovat, ztratí elektrika.cz své kouzlo. Jde tedy o to, zda více chránit své zájmy, své znalosti nebo chránit existenci elektrika.cz Ostatně reagovat v přízpěvcích může každý kdo chce, nikdo nikoho nenutí a tím by to mělo být dané.
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Lubomír Jindra

Quote from: Fuk Tomáš on 22.04.2010, 22:56
Spíš bych řekl, že pokud se provede rekonstrukce celých stoupaček (včetně vody do plastu), tak je obvyklé, že už se do pater žádný zž od HOP netáhne  ;D . Zrovna před týdnem v domu, kde má byt dcera, jsem musel požádat šéfa elektrikářů, aby když už ten drát netáhnou do všech pater, tak ať ho dotáhnou alespoň do 1. patra pro nás. Ochotně vyhověl (dokonce odmítl, abych mu za to zaplatil).

;D Co na to říci?  (zle)
Liberecký kraj
jindra@elektri.cz

Miroš Jan

Takže je možné že výklad normy ČSN 33 2000-5-54,ed.2, článek NA.19.2 si může každý vykládat po svém, ale já v tom článku nevidím v tom  smyslu že z elektroměrového rozvaděče do bytové rozvodnice je možno použít průřez vodiče PEN 6mm2 Cu.
Citace článku NA.19.2
,,V neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN za předpokladu, že nikde se nepíše o vedení do podružného (bytového)rozvaděče
a)   Průřezy všech vodičů odboček k elektroměru a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6mm2 Cu nebo 10 mm23 Al
Nikde tam není uvedeno že vedení k bytové rozvodnici může být vodič PEN o stejném průřezu 6 mm2 Cu.
No a že by se vývodový kabel do bytové rozvodnice připojoval přímo na svorky elektroměru v paneláku neznám. ,Vždy byl ze svorek elektroměru vyveden vodič na výstupní svorkovnici elektroměrového rozvaděče, a teprve poté kabelem do bytové rozvodnice.

Kamil Novák

Quote from: Martin Seidl 1 on 22.04.2010, 20:12
Nesouhlsím , vě většině případů je právě obvyklé rozdělení PEN v jističovém rozvaděči. Pokud by jste chtěl rozdělit vodič PEN v elektroměrovém rozvaděči ( ve stupačce na chodbě tak by se vám to nepovedlo aniž by jste musel vyměnit svorky za elektroměrem).

"Obvyklé" je toto řešení možná ve vašem okolí, ale jinde rozhodně ne. Nebo snad máte osobní poznatky z celé ČR?
Naopak, v mém okolí je obvyklé (a dle mého soudu lepší) řešení, které popisoval kol. Miroš - na výstupu z elektroměru se osadí nových 5ks RSA svorek a zde se vytvoří TN-S.

TO Miroš + Fuk :
4. a 5. RSA jsou propojeny a do nich je napojeno :
- PEN ze stoupačky
- PE do bytového rozvaděče
- vývod od zemniče (zpravidla tažený z přípojkové skříně objektu)
Takže se zde skutečně tahá (až do posledního patra) separátní vodič zpravidla CY 10mm2.

Mimochodem kdo vymyslel, že spodní část těchto stupaček je a má být zaplombována, děláme hodně výměn vedení pro telefonního operátora a bohužel trubky procházející stropy jsou přerušeny v těchto částech stupaček,

Vedení telefonního operátora? Že by Telecom prováděl výměny vedení v době, kdy jsou pevné linky na dramatickém ústupu?
Já bych to spíše tipoval na nějaká datová vedení (internet). A způsob, který popisujete, tedy protahování SYKFY a podobných sdělovacích tkaniček stoupačkami je mimořádná prasárna a naprostou souhlasím s tím, co zde již uvedl kol. Karvánek :
QuotePouhé "utrhání plomb" a protahání slaboproudých kabelů "kudy to jde mnohdy na dotyk stoupačky nn" osobně při revizích HDV uvádím jako závadu a neodborný a neoprávněný zásah do vyhrazeného nn zařízení.

... nezbývá nám nic jiného než plomby trhat.

A to "trhání" plomb nebo přelepek ohlašujete příslušnému distributorovi?
A po skončení tohoto vašeho řádění necháte taky zkontrolovat stav v neměřených částech a zajistíte následné zaplombování?
Systém tkaničkářů "po nás potopa" je ve stoupačkách paneláků bohužel běžný.  (zle)
Co takhle napříště zkusit správný postup?  (norm)

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Fuk Tomáš

Quote from: Kamil Novák on 23.04.2010, 07:04
TO Miroš + Fuk :
...4. a 5. RSA jsou propojeny a do nich je napojeno :...

Nepochybuji o tom. Jenom jsem si posteskl, že se tak leckdy neděje, toť vše.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Václav 3

Elektroinstalace v panelové výstavbě je obvykle ve velice špatném stavu již od výstavby a rekonstrukce stoupaček a rozvodů ve společných prostorách jsou mnohdy provedeny nekvalitně a nedbale, protože majitel zastoupený správcovskou firmou nemá zájem nic kontrolovat a řešit, což vede k tomu, že pracovník správcovské firmy nakonec převezme dílo jen na základě revize, kterou zajistila provádějící firma, odškrtne si v patřičné kolonce provedenou rekonstrukci a je spokojený, že nemusel  opustit kancelář.

František Šohajda

QuoteElektroinstalace v panelové výstavbě je obvykle ve velice špatném stavu již od výstavby
:'(
naprostý souhlas s kolegou-co by učeň ve 2. ročníku jsme takové panelové domy dělali, učili nás zalévat přímo do betonu bez chráničky volně dráty AY ..... (wall)
Jsou tak udělány stovky bytů!!
Stojí a bydlí se v nich dodnes....asi už toho moc nemůže fungovat..??A to nás učili jak se to má správně dělat...tehdy jsem to bral tak, že je to správně....dnes už vím své... (norm)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...