• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:07

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohou být svody hromosvodu realizace v r. cca 1970 na obj. jen na jedné straně?

Started by Martin Mlkar, 03.05.2010, 15:50

previous topic - next topic

Martin Mlkar

Quote from: Jan Alin on 04.05.2010, 16:01
Pokud souhlasí celkový počet svodů tak v odůvodněných případech bylo možno vytvořit svody jen po jedné straně objektu.

To vycházíte z jakého článku normy?

Jsou místa kde zemnič neuděláte ani kdyby jste se rozkrájeli, klasicky jsou to chodníky přeplněné energovody, vodovody, světlovody a nevímčehoještěvody.

Něco v tom chodníku určitě vedeno je tedy plyn, elektřina, voda, tlf., TV.

J.Patúc

Prečo je rozumné dať zvody len z jednej strany zavisí aj od pana architekta. Už som sa vyjadril:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15948.msg108815.html#msg108815
Horšie by to bolo, keby boli spojene balkony okolo celej budovy.  Tu o projektovaní zvodov nechcem ani hovoriť.

Jan Alin

Milan Illek

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 15:36
Takže to mám brát tak, že když bylo v normě v roce cca 1970 tedy i v době realizace napsáno "pokud možno" rozmístit svody rovnoměrně. Je potřeba předělat celé sídliště.

Pochopil jste to přesně opačně.

Martin Mlkar

Quote from: Jan Alin on 04.05.2010, 16:36
To vycházím z článku 62 a 63 ČSN 34 1390.

Normy z jakého roku? Koukám do 34 1390 z účinností od 1.4.1970. Tam nic takového není.

Quote from: Milan Illek on 04.05.2010, 16:39
Pochopil jste to přesně opačně.

Omlouvám se  ;) mám asi dlouhé vedení.

Jan Alin

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 17:22
Normy z jakého roku? Koukám do 34 1390 z účinností od 1.4.1970. Tam nic takového není.

Mám stejnou. Máte pravdu v tom, že tam není napsáno že na severní straně domu č.p.1 v Praze 1 nemusí být svody ale to bych za tak velký problém nepovažoval. :D
Prostě to berte jako můj osobní názor o jehož správnosti si můžete udělat názor vlastní a já proti tomu nic nemám.  ;)

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Radek Kroutil

Pokud souhlasí celkový počet svodů tak v odůvodněných případech bylo možno vytvořit svody jen po jedné straně objektu. Jsou místa kde zemnič neuděláte ani kdyby jste se rozkrájeli, klasicky jsou to chodníky přeplněné energovody, vodovody, světlovody a nevímčehoještěvody. Citovaná slova "pokud možno" by pro mě byla při revizi postačující a každý případ bych řešil podle konkrétní situace individuálně.

Souhlasím. Koukněte se třeba na řadové objekty třeba v Praze na Vinohradech, nebo Žižkově. Všechny svody vedou do dvorů. Nehledě na to, jak by asi dlouho vydržely svody u chodníků, které si každy pes značkuje? Nebo objekty na Starém městě. Co by tomu říkali památkáři, kdybych pres fresky na štítech vytvořil krásný, svislý a lesklý vertikální svod? A ještě na něj dát cedulku, že při bouřce se tam nemá nikdo pohybovat?  (zle)
Nehledě na to, jak by se tvářili, že rozkopu historickou dlažbu (vytvoření zemniče) , protože to musí být dle norem...
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Pavel Horský

Quote from: Radek Kroutil on 04.05.2010, 17:54
Souhlasím. Koukněte se třeba na řadové objekty třeba v Praze na Vinohradech, nebo Žižkově. Všechny svody vedou do dvorů. Nehledě na to, jak by asi dlouho vydržely svody u chodníků, které si každy pes značkuje? Nebo objekty na Starém městě. Co by tomu říkali památkáři, kdybych pres fresky na štítech vytvořil krásný, svislý a lesklý vertikální svod? A ještě na něj dát cedulku, že při bouřce se tam nemá nikdo pohybovat?  (zle)
Nehledě na to, jak by se tvářili, že rozkopu historickou dlažbu (vytvoření zemniče) , protože to musí být dle norem...

Tady se nedá jinak, než souhlasit.  (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Martin Mlkar

Tak teď nevím. Názory se různí ale nikdo nenapsal musí nebo nemusí. Mám to tedy brát tak, že pokud je v normě napsáno  pokud možno je možné, aby svody byly jen z jedné strany?

Quote from: Jan Alin on 04.05.2010, 17:32
Mám stejnou. Máte pravdu v tom, že tam není napsáno že na severní straně domu č.p.1 v Praze 1 nemusí být svody ale to bych za tak velký problém nepovažoval. :D
Prostě to berte jako můj osobní názor o jehož správnosti si můžete udělat názor vlastní a já proti tomu nic nemám.  ;)

Proto jsem se ptal z jakého článku normy jste vycházel. Odpověděl jste mě článkem normy 62 a 63 a po-té jste napsal, že je to pouze Váš názor.

Jan Alin

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 18:36
Tak teď nevím. Názory se různí ale nikdo nenapsal musí nebo nemusí. Mám to tedy brát tak, že pokud je v normě napsáno  pokud možno je možné, aby svody byly jen z jedné strany?

Když je v normě napsáno "pokud možno" tak mohou být svody jen z jedné strany pokud je pro to nějaký závažný důvod.

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 18:36
Proto jsem se ptal z jakého článku normy jste vycházel. Odpověděl jste mě článkem normy 62 a 63 a po-té jste napsal, že je to pouze váš názor.

Ptal jste se mě na články normy ze kterých jsem vycházel, tak jsem napsal 62 a 63. Předpokládal jsem že si je přečtete. Pak jste napsal "Tam nic takového není." na to jsem odpověděl už víceméně žertovně protože se sem chodím odreagovat a jsem toho názoru že kdo nechce pochopit toho nemá cenu přesvědčovat.

Pokud chcete odborné vyjádření s razítkem a podpisem tak se můžeme domluvit na ceně a klidně se vám vyjádřím, i tak vám odpovím jako p.Kříž na Inelu "dle mého názoru".

Martin Mlkar

Co je ale ten závažný důvod. Snad chodník v němž jsou umístěny rozvody plynu, elektriky, vody,.....

Jan Alin

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 19:03
Co je ale ten závažný důvod. Snad chodník v němž jsou umístěny rozvody plynu, elektriky, vody,.....

Historická omítka, balkon s lidmi, el.vedení, 100m skalní sráz pokud máte dům na skále nad mořem,........  ;D. Zdůvodnit jste to musel dříve i nyní, žádná změna.
Můžete zkusit i zákaz od tchyně ale pod to bych se už nepodepsal pokud by nebyla moje. ;)

Martin Mlkar

Až na ty balkóny není ani jedna podmínka splněna.... Nevím jak v tomto případě postupovat.

Jan Alin

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 20:30
Až na ty balkóny není ani jedna podmínka splněna.... Nevím jak v tomto případě postupovat.

A co tchyně, žije tam nějaká??  ;)

Martin Mlkar

Pane Alin Vy jste ale vtipálek. Ale jinak ano určitě tam žije nějaká tchyně. Ale myslím, že tchyně mě moc neporadí.

Jan Alin

Quote from: Martin Mlkar on 04.05.2010, 23:04
Ale myslím, že tchyně mě moc neporadí.

Tak to máte smůlu, holt to zůstane na vaší odborné úvaze. Víc už vám v této diskuzi a ceně nikdo asi nemůže pomoct.

Jirka Š.

Já bych vsadil na ty instalace pod terénem. Jestli tam v roce 1970 nějaké byly.