• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Ako riesit privod cca 40m k chatke od pripojnej skrinky?

Started by andy555, 04.05.2010, 07:51

previous topic - next topic

andy555

Pri ceste v plote mam zabodovanu pripojnu skrinku s hodinami v ktorom je uz privedena elektrika 4x16mm2 a hlavny istic 25A. Tearaz potrebujem od pripojnej skrinky priviest elektrinu co chatky vzdialenej od pripojnej skrinky cca 40m. Ako to urobit??.. asi v zemi, to je jasne ale  ako silnym kablom?? Kabel ma mat 4 vodice , alebo 5 vodicov (v pripojnej skrinke je 5 zilovy rozvod, teda aspom si mislim, lebo zasuvka na 400V je 5 kolikova/32A), aky hlavny istic pouzit na Cahatke?

#105# S moderátory se veřejně nediskutuje. A s administrátorem už vůbec ne!

Jan Alin

Po přečtení dotazu vám dám jen jednu radu. Určitě máte mezi kamarády nějakého elektrikáře který tohle všechno ví a za žejdlík vám s tím rád pomůže. Pokud se při vaší úrovni znalostí pustíte do samovýroby el.instalace je dost pravděpodobné že dojde časem buď k úrazu nebo k zahoření chatky. Řešit detailně elektroinstalaci celé chatky včetně 40m přípojky je v internetové diskuzi poněkud problematické a to neřeším rozporuplnou právní stránku věci.

Martin Seidl 1

Není co dodat , pozvěte si elektrikáře viz. první příspěvek.

Jinak, jak jsem četl zde na diskuzi - "praštit cihlou aby se dál netrápil".
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

Jaroslav Hasala

V první řadě by jste měl kontaktovat projektanta, ten po obhlídce na místě navrhne nějaké řešení.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

andy555

Dakujem panove za radu, no ani som toho moc vlastne necakal... Ale na stastie "vsetko je na webe"   a nieco v litrature. Tak ze by to mohlo stacit na zapojenie 2 svetilel, dvoch vypinacov a dvoch zasuviek v chatke 3x3m. Nato si myslim vysoku skolu nepotrebujem.. Mam 55 rokov a od 6 rokov radioamatercim, v r. 1990 som mal zivnost na opravu a servis ELEKTRO. Uz mam dost rokov nato aby som chcel niekoho ohrozit alebo zabit. Za pripojku som zplatil 25000 Sk, to je naozaj vela penazi... a uz nemienim dat dasich 100000Sk za dalsie prace... ved ta chatka stala len 50000....Ja viem ze sa to profesionalom nepaci, lebo im berieme kseft... ale keby to bolo v normalnej cene??..
andy...

Jan Alin

Quote from: andy555 on 05.05.2010, 12:43
Mam 55 rokov a od 6 rokov radioamatercim, v r. 1990 som mal zivnost na opravu a servis ELEKTRO. 

Z formulace vašeho dotazu nevyplývalo že byste měl nějaké znalosti v oboru, určitě jsem vás tím nechtěl urazit.

Za pripojku som zplatil 25000 Sk, to je naozaj vela penazi...

Já loni zaplatil za přípojku k zahradě prakticky stejnou cenu a taky se mě to zdálo moc.  ;)

Ja viem ze sa to profesionalom nepaci, lebo im berieme kseft... ale keby to bolo v normalnej cene??..

Jestli jste si všiml doporučil jsem vám kamaráda nikoli projektovou kancelář a dodavatelskou firmu. Cena práce ve vašem případě nebude vysoká, spíš bude drahý materiál.

andy555

Tak ze pani ak nemozme debatovat formou "RADIT" tak  mozme skusit debatovat formou "KONTROLOVAT" je to mozne?? Napriklad ja by som volil kabel AYKY 4x16 (CYKY 4x10) ... v chranicke a 50cm v zemi....  Rozdelenie PEN by som urobil v rozvadzaci v chatke. Samozrejme s prizemnenim.
No je tam predpokladany jeden elekt. radiator cca 2000W + chladnicka , varna kanvica, dvojplotenka, bezne rucne naradie+ vonku obcas mala cirkularka (2kW)+ obcas cerpadlo (cca 500W) , tak ze slo by to??
PS: sorry , nie je to 40m, ale 30m.

dakujem...

Miroslav Revús

Kábel CYKY. Vykopať drážku, vytvoriť pieskové lôžko, do neho uložiť kábel, prisypať, dať červenú fóliu, zasypať. Prierez kábla by mal kamarát vedieť vypočítať na základe predpokladaného zaťaženia.

váš výber by mohol byť. Doladiť s kamarátom elektrikárom. :-)

Martin Seidl 1

Opravdu nezlobte se, ale radit, nebo kontrolovat elektroinstalaci objektu, byť menších rozměrů nejde p internetu.
Opravdu je a bude lepší si pozvat elektrikáře, ať se vám vyjádří na místě a poradí.
Co se týče rozvedení instalace tu si sklidem udělejte sám ( po konzultaci ), ostatní zapojení a zprovoznění elektroinstalace ať vám zapojí odborník.
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

Jan Alin

Quote from: andy555 on 05.05.2010, 13:51
Tak ze pani ak nemozme debatovat formou "RADIT" tak  mozme skusit debatovat formou "KONTROLOVAT" je to mozne?? Napriklad ja by som volil kabel AYKY 4x16 (CYKY 4x10) ... v chranicke a 50cm v zemi....  Rozdelenie PEN by som urobil v rozvadzaci v chatke. Samozrejme s prizemnenim.
No je tam predpokladany jeden elekt. radiator cca 2000W + chladnicka , varna kanvica, dvojplotenka, bezne rucne naradie+ vonku obcas mala cirkularka (2kW)+ obcas cerpadlo (cca 500W) , tak ze slo by to??
PS: sorry , nie je to 40m, ale 30m.

dakujem...

Proti tomu bych od prvního pohledu nic neměl. Pokud je chatka dřevěná nezapomeňte na chránič.

andy555

no som rad ze sa to ubralo spravnym smerom. Samozrejme uvazujem s pouzitim chranicov (i ked su sakra drahe u nas okolo 1100 Sk/kus) . Ale??.. dat na kazdu zasuvku??... alebo jeden spolocny?? A jeden spolocny uz je v elektomernej skrinke , len neviem teraz presne aky, ale myslim ze 25A/0.03A. Len neviem teraz prsne ci je stvorpolovy, alebo 2 polovy...(totis vo vnutri je jedna zasuvka 400V a 230V).

Jan Alin

Quote from: andy555 on 05.05.2010, 14:48
no som rad ze sa to ubralo spravnym smerom. Samozrejme uvazujem s pouzitim chranicov (i ked su sakra drahe u nas okolo 1100 Sk/kus) . Ale??.. dat na kazdu zasuvku??... alebo jeden spolocny?? A jeden spolocny uz je v elektomernej skrinke , len neviem teraz presne aky, ale myslim ze 25A/0.03A. Len neviem teraz prsne ci je stvorpolovy, alebo 2 polovy...(totis vo vnutri je jedna zasuvka 400V a 230V).

Tak a to je přesně chvíle na toho kamaráda elektrikáře a dobrou lahvinku dle vlastního výběru. Projekt s výpočty a 3D vizualizaci vám tady asi nikdo jen tak neudělá.

Miroslav Revús

05.05.2010, 20:06 #12 Last Edit: 06.05.2010, 11:44 by Miroslav Minařík
To: Alin

Máte recht. Týmto je povedané všetko.