• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu vystavit §5 vyhlášky 50/78Sb. není-li obor vypsán ve vyhlášce?

Started by Sodomka Milan, 18.05.2010, 16:35

previous topic - next topic

Sodomka Milan

Mohu vystavit § 5 vyhlášky 50/78 Sb. panu X, není-li jeho obor vypsán (číselným kódem) ve vyhlášce?
Obor pana "X" je "26-47-M/001 - Výpočetní technika". V rámci studia se probíraly elektro předměty. Jedná se o středoškolské studium ukončené maturitní zkouškou.

V rámci předmětu byly probírány, mimo jiné, tyto předměty:
Základy elektrotechniky
Elektronika el. zařízení

#105#

František Šohajda

Přesnou odpověď dostanete na TIČRu nebo SÚIPu.
Mají nějaké tabulky podle něj hodnotí elektroobory nebo vám vydají výjimku ze vzdělání pokud tam tento obor nemají udán..!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Stránský 111

Myslím, že v tomto případě není o čem? Má elektro vzdělání a hotovo!!!

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Pavel Stránský 111 on 18.05.2010, 18:27
Myslím, že v tomto případě není o čem? Má elektro vzdělání a hotovo!!

Ani nevíte, jak se mýlíte.

Já mám také elektrotechnické vzdělání. Na mém maturitním vysvědčení je nápsáno USO elektro. Uznává mi ho SUIP, uznává mi ho TIČR už celých 20 let. Jediný, kdo mi ho neuznal, je živnostenský úřad. Číslo mojeho oboru není v jejich tabulkách. Řešilo se to několik měsíců až na ministerstvu jánevímčeho a nakonec mě smetli s odůvodněním, že jsem na střední škole absolvoval málo praxe. Elektriku dělám od roku 88, revizáka od roku 95. Potvrzení o praxi jsem bohužel dodat nemohl, protože většina firem už neexistuje.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Pavel Stránský 111

Jo někdy je to s úřady boj,přesto ale nevidím žádný důvod proč by dotyčný pan X nemohl dostat § 5 vystudoval elektro obor USO elektro má. Požadavky splnil.
Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 18.05.2010, 21:58
Ani nevíte, jak se mýlíte.

Já mám také elektrotechnické vzdělání. Na mém maturitním vysvědčení je nápsáno USO elektro. Uznává mi ho SUIP, uznává mi ho TIČR už celých 20 let. Jediný, kdo mi ho neuznal, je živnostenský úřad. Číslo mojeho oboru není v jejich tabulkách. Řešilo se to několik měsíců až na ministerstvu jánevímčeho a nakonec mě smetli s odůvodněním, že jsem na střední škole absolvoval málo praxe. Elektriku dělám od roku 88, revizáka od roku 95. Potvrzení o praxi jsem bohužel dodat nemohl, protože většina firem už neexistuje.

František Šohajda

Nesoulad úřadů je velký...např ve vyhlášce 73/2010 je VETZ  od 0V všechno....!
ve vyhlášce o ŽÚ /278/2008/ je uvedeno všechno VETZ  od 50Vst-75V ss..?
Oba dva jsou zákony..?!  ..Oba dva platí bez oprav? (zle)
Pak "babo" raď....? :'(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Kamil Novák

Quote from: František Šohajda on 18.05.2010, 17:16
Přesnou odpověď dostanete na TIČRu nebo SÚIPu.
....nebo vám vydají výjimku ze vzdělání pokud tam tento obor nemají udán..!

Nevydají.  (no)
Možnost udělování vyjímek byl již před mnoha lety zrušen. Bez náhrady.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miloslav Dunda

V příloze vyhlášky jsou elektroobory, které byly v roce 1978. A i ty byly již v mnoha případech přečílovány a vznikly i nové obory. Nejspíš dostanete in formaci pouze na TIČR, OIP nebo živnostenském úřadě.

ssduch

Doporučuji se seznámit s nařízením vlády 689 z roku 2004 Sb. "o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání". Obory začínající v kódovém označení číslem 26 jsou elektrotechnickým vzděláním.

Jaroslav Kořínek

Možnosti vyjímek jsou - dotaz na TIČR v místě bydliště. /Třeba chladáři/, v ostatních případech velice problamatické. Některé namají snad ani řešení...