• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je elektrické pole v místnosti od nové elektroinstalace příliš silné?

Started by Jan Walter, 18.05.2010, 18:00

previous topic - next topic

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

dolacko

Quote from: Jan Walter on 24.05.2010, 19:07
OK takze patrat jestli je vse radne uzemneno atd atd neni treba ? Znamej mi tvrdil, ze je mozne toto namerit pokud neni dostatecne uzemnena elektroinstalace. Dekuji a verim ze me nesezerete. Rozumim zase jinym vecem o)

Uzemnenie je naozaj dôležite, najmä však pre vašu bezpečnosť a zabezpečenie ochrany proti prepätiam. Vo vašom prípade môže mať kvalita uzemnenia naozaj aj vplyv na výsledok vášho merania, avšak iba preto, že to meriate nevhodným prístrojom. Nemá vplyv na intenzitu el. poľa. 
Uzemnenie vám skontroluje revízný technik.   

tomáš buřival

To Walter: Ještě jste zde neuvedl informaci, zda se doma cítíte lépe, když se vypne přívod elektřiny.

Fuk Tomáš

Quote from: tomáš buřival on 24.05.2010, 22:28
To Walter: Ještě jste zde neuvedl informaci, zda se doma cítíte lépe, když se vypne přívod elektřiny.

Bohužel taková informace má minimální vypovídací hodnotu. Funguje totiž efekt placebo.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Šohajda

QuoteTo Walter: Ještě jste zde neuvedl informaci, zda se doma cítíte lépe, když se vypne přívod elektřiny.

Komu to dnes vadí, jsou na trhu tzv.vypínače el. instalace třeba v ložnici.
Samy odpojí v nečinnosti přívod.Jednou jsem to viděl v rozvaděči od té doby jsem na to nenarazil.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Walter

Tak jsem pokrocil v patrani a bylo zjisteno, ze elektroinstalace neni prizemnena na spolecny zemnici bod. Nevim jestli to muze mit vliv na namerene hodnoty a projevy a nasledne pocity me osoby. Mel jsem zato ze novostavby se jiz takto delaji vsechny ci je na to primo zakon ci norma. Udajne se to napravi pripojenim tam kde je hromosvod.
Dale bylo zjisteno ze zasuvkovy okruh prumeru 1.5 je jisten jisticem 16A. Pry ma byt 13A.
Technik nadale ani nezacal merit a tvaril se velmi podivne a spojil se s tvurcem elektroinstalace a rikal ze si o tom spolu promluvi. Predpokladam ze si ponotuji co sem za cu.... ze se o to zajimam a stouram do toho. o( V lepsim pripade mu sdeli co je spatne a jak to zamest nekam. Proboha ma to revizni zpravu bez vyhrad od zhotovitele. A pokud je toto spatne jak to muze byt orazitkovano ze je vse ok ?
Kam se mohu obratit a kdo mi stopro rekne a proveri jak a co ma byt a to naprosto bez kryti kolegu z branze ? Pokud mate typ na nekoho z Plzne kdo je profik za rozumnej obnos prosim o kontakt.

František Šohajda

QuoteJe elektrické pole v místnosti od nové elektroinstalace příliš silné?

To máte podobnou hypotézu jako když lékař naordinuje lentilky místo silného léku ,taky silou vůle a psychickou silou pomůžou !A pacient se vyléčí! ;D

QuoteA pokud je toto spatne jak to muze byt orazitkovano ze je vse ok ?
Divím se ,že se tak divíte! :o Žijeme přeci v české republice..! (dance)
Už jsem viděl několik takových případů!Je to špatně a doporučuji nezávislého RT aby udělal revizi novou a pak teprve postupoval v protiúderu na úřadech.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Illek

Quote from: Jan Walter on 01.06.2010, 16:22
Kam se mohu obratit a kdo mi stopro rekne a proveri jak a co ma byt a to naprosto bez kryti kolegu z branze ? 

Obávám se, že nikdo. Závěr revize se vyjadřuje, zda je elektroinstalace schopna provozu z hlediska bezpečnosti. Přitom se elektrické pole neposuzuje.

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Walter on 01.06.2010, 16:22

...elektroinstalace neni prizemnena na spolecny zemnici bod...
Dale bylo zjisteno ze zasuvkovy okruh prumeru 1.5 je jisten jisticem 16A. Pry ma byt 13A.

Uvedené nedostatky nemají prakticky žádný vliv na velikost a rozložení elmg. pole v objektu.

Průřez vodičů má vliv na jejich oteplení průchodem proudu.
Přizemnění PE elektroinstalace zlepšuje ochranu při poruše nebo zásahu bleskem, a v normální provozní situaci jím teče jen malý vyrovnávací proud. Napětí na přizemněném a nepřizemněném PE se liší, v normální provozní situaci, o desetiny voltu.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)