• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Vypadl hlavní jistič, po nahození jde jen část sporáku. Co s tím?

Started by Roman Planý, 31.07.2010, 20:06

previous topic - next topic

Roman Planý

, odešla mě žárovka a vyhodila hlavní jistič. Po nahození mě nejdou v panelovém bytě zásuvky v kuchyni, koupelně a u sporáku jedou jen 2 plotny ze 4. V ostatních místnostech zásuvky jdou.
Nevím jestli mám volat eon nebo mne můžete poradit zde.

#230#

Jaroslav Hasala

Zřejmě nejde jedna fáze. Může to být problém v celé domě, v první řadě se poptejte sousedů, jestli jim všechno funguje. Pokud ne, volejte EON.
Pokud to nepůjde jen vám, zřejmě bude nějaký problém s jističem před elektroměrem.  
Pokud je použitý jistič ITV nebo ITM (velký, černý), potom je celkem možné, že jistič nepouští jednu fázi. U těchto jističů se to někdy stává, souvisí to zřejmě hlavně s tím, že se s jističem obvykle nemanipuluje, nezřídka zůstane v zapnuté poloze i několik let, potom mechanismus "zalehne" a nefunguje správně.  
Je to tedy čistě mechanická záležitost. Někdy pomůže "masáž", která spočívá v tom, že se jistič několikrát opakovaně rychle za sebou zapne a vypne. Předtím bych doporučoval vypnout všechny jističe v podružné rozvodnici (v bytu) - některým spotřebičům takovétoto pokusy nedělají dobře :)
Pokud by to nepomohlo, potom je nutné zavolat elektrikáře a jistič se bude muset vyměnit. EON vám v tomto nijak nepomůže, bude je ovšem nutné kontaktovat kvůli odplombování.
Každopádně, i když se vám podaří starý jistič "oživit", už na něj asi nebude spoleh, situace se může opakovat a už se to znovu nemusí podařit.
Doporučoval bych stejně časem provést výměnu jističe, z preventivních důvodů.  
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Brejcha

Já bych osobně vyhledal dobrého elektromontére, aby vám způsobenou závadu odborně odstranil. Těch možností může být několik a ten odborník vám to odstraní  (dance) (dance)

Roman Planý

Děkuji,mám jeden dotaz výměnu jističe před elektroměrěm musí provádět elektrikář se živnostíí?děkuji

Jirka Š. Svejkovský

Nemusí mít živnost, musí mít osvědčení podle vyhl. 50/78 a musí mít svolení distributora.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Roman Planý

Děkuji moc za rady. ;)