• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč mi nesvítí zářivková trubice 58W místo původní 65W?

Started by J.L., 05.08.2010, 21:28

previous topic - next topic

J.L.

Dnes jsem chtěl vyměnit staré zářivkové trubice za nové, ale nepodařilo se.
Jedná se o staré zářivkové svítidlo 2x65W viz příloha (2x starter, 2x tlumivka, kondenzátor a trubice).
Chtěl jsem tyto trubice vyměnit za 2x58W, ale nerozsvítily se.
Dal jsem nové i startery, ale bez úspěchu.
Do svítidla jsem vrátil straré trubice a ty svítí.  
Poradí mi někdo kde je problém popřípadě jaké trubice koupit, aby stačila pouze výměna.
Nechci svítidlo předělávat na systém s předřadníkem atd..

#106#

Jaroslav Hasala

Toto je zvláštní. Staré zářivkové svítidla jsou sice konstruovány na trubice 65W, nové trubice mají menší příkon (58W), ale častokrát jsem to takto vyměňoval a fungovalo to vždy bez problémů.
Zřejmě bude tedy problém v použitých tlumivkách, po jejich výměně by to mělo fungovat.
Ovšem je otázkou, jestli se to vůbec vyplatí a nebude jednodušší pořídit novou zářivku.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

J.L.

Také nevím čím to může být. Poslední co mně napadá je, že by tento typ trubic byl navržen pouze pro zapojení s el. předřadníkem. Ale nevím jestli se něco takového vůbec vyrábí. Celou situaci vyřeším nejspíš elektronickým předřadníkem a bude pokoj. Pouze mně zajímalo jestli se někdo setkal s něčím podobným.

Martin H.

Quote from: J.L. on 05.08.2010, 21:28
Chtěl jsem tyto trubice vyměnit za 2x58W, ale nerozsvítily se.

Ako ďaleko sa dostal štartovací proces ? V klasickom zapojení sa to dá vidieť, počuť a samozrejme aj odmerať.

1. konce žiarivky nesvietia, na štartéri je sieťové napätie a vyvolá v ňom výboj
2. kontakty štartéra sa spoja, výboj zhasne. Obidva konce žiarivky sa slabo rozsvietia do červena
3. kontakty štartéra sa rozpoja, indukované napätie cievky spôsobí bliknutie v celej trubici
4. lampa sa rozsvieti alebo proces sa opakuje

Honza H

Dej tam odpovídající starter 58W (ne univerzální) a musí to fungovat.

František Šohajda

Zářivky musejí fungovat ve svítidle!!
Pokud tam fungují ty staré..
Nové mohou být vadné-spadnou a ulomí se vlákno na některém konci a nebo pod. věci....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav 3

to J.L.:
Trubice 58W jsou určeny jako přímá náhrada trubic 65W, takže by fungovat měly bez jakýchkoliv změn v tělese. Je otázka, zda jsou v pořádku, protože jsem v poslední době odchytil několik vadných trubic přímo v novém, neotevřeném balení výrobce. Dále může být problém (špatný dotek)ve vystárlých paticích tělesa.  S klasickým (tlumivkovým) a elektronickým předřadníkem se používají stejné trubice.

Quote from: Honza H on 07.08.2010, 10:17
Dej tam odpovídající starter 58W (ne univerzální) a musí to fungovat.

Starter označený SINGLE 4-65(80)W musí fungovat, startery určené pro jeden typ (výkon) trubice se běžně nedodávají již mnoho let.

Oliver Mička

Nové neznamená vždy dobré !  8)
Po viac než dost zlými skúsenosťami  z novými trubicami si ich vždy pri každom probléme zo svietidlom premeriam ohmicky konce trubíc, pokiaľ majú medzi vývodmi nejaký odpor tak v nich chyba nebude no ale ak nemajú odpor medzi vývodmi tak je v háji trubica.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

J.L.

Trubice sou v pořádku protože, když tam dam pouze jednu tak ta nastartuje a svítí... to same s tou druhou. ale když tam jsou obě dvě tak nic... netušim čím to může být. příští týden se pustím do dalších pokusů

František Šohajda

Je to asi dva roky co jsem koupil trubice /byli to 2D/ ale to je stejné, jsou to trubice v krabici kde nebylo nic vytištěno....po namontování do svítidel asi 8 z 10 nastartovali /sice po několikátém zapálení/ a svítili kratší či menší čas...pak zákazníci volali že jim to nesvítí...no byla to práce navíc ,nový startér,nová tlumivka a nic...
Pak jsem koupil sice dvakrát tak dražší tento typ trubic od OSRAMU a hned vše svítilo a svítí dodnes...
všechny bezejmené trubice jsem vrátil do velkoskladu a už beru jen "značkové" a je po opravách. ;)

Tím chci ukázat že nová nemusí být dobrá....jak píší kolegové...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...