• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 12:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné provést rozdělení PEN až domovním rozvaděči?

Started by Marek Lukavský, 16.08.2010, 11:54

previous topic - next topic

Marek Lukavský

16.08.2010, 11:54 Last Edit: 16.08.2010, 12:26 by Miroslav Minařík
Je možné provést uzemnění bodu rozdělení uzemněním svorkovnice PE až domovním rozvaděči?

Nikoliv přímo bod rozdělení, který je v elektroměrovém rozvaděči?
Vzdálenost rozvaděčů je cca 6m.

#106#
-- M.L. --

Oliver Mička

Poznám pár ludí čo prizemnovalo bod rozdelenia N a PE až vo vnútri objektu v RS.
Ja osobne som neprizemnoval bod rozdelenia ani v RE ,kedže RE bol hned pod prizemnením stĺpom z ktorého som sa napájal.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Milan Illek

Nikde není explicitně stanoveno, že se bod rozdělení PEN na PE a N musí samostatně uzemňovat.

Štefan Beláň

Quote from: Milan Illek on 16.08.2010, 15:12
Nikde není explicitně stanoveno, že se bod rozdělení PEN na PE a N musí samostatně uzemňovat.

To je sice pravda, ale doporučuje se uzemnit vodič PE nebo PEN v místě vstupu do budovy - viz příloha.  (norm)
Chránič chrání - jistič jistí.

Jirka Š. Svejkovský

Uzemnění vodiče PEN je významné v tom, že odřízne nebezpečí poruchy tohoto vodiče před tímto bodem. Pokud dojde k přerušení PEN, nebezpečné napětí se objeví na všech částech za ním. Uzemnění ovšem srovná tento nebezpečný potenciál se zemí. Ideální místo pro uzemnění PEN je tedy HOP.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Slovensko

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 16.08.2010, 21:49
Uzemnění vodiče PEN je významné v tom, že odřízne nebezpečí poruchy tohoto vodiče před tímto bodem. Pokud dojde k přerušení PEN, nebezpečné napětí se objeví na všech částech za ním. Uzemnění ovšem srovná tento nebezpečný potenciál se zemí. Ideální místo pro uzemnění PEN je tedy HOP.

Čo je prosím vás "HOP"??

Jirka Š. Svejkovský

Hlavní Ochranná Přípojnice.

Milan Illek

Quote from: Štefan Beláň on 16.08.2010, 21:01
To je sice pravda, ale doporučuje se uzemnit vodič PE nebo PEN v místě vstupu do budovy - viz příloha.  (norm)

Jsem rád, že jste mi potvrdil, co uvádím v odpovědi #2. Jinak asi žádné uzemnění ochr. vodiče není na škodu.

František Šohajda

QuoteUzemnění vodiče PEN je významné v tom, že odřízne nebezpečí poruchy tohoto vodiče před tímto bodem.

Před 20 dny jsem tento případ řešil...PEN uhořel v místě napojení RD na sloupě...
Zničili se právě připojené 1fáz spotřebiče....po "po hloubkové" kontrole jsem zjistil že přizemění je vyvedeno ale nebylo nikdy zapojeno!!Stačilo cca 5 cm vodiče a bylo by po škodě! Revize byla vytvořena při připojování RD na síť..!?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Martin H.

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 17.08.2010, 06:43
Hlavní Ochranná Přípojnice.

Len doplním pre p. Milana: tá istá vec má aj ďalší názov EPS = EkviPotenciálna Svorkovnica.

Marek Lukavský

Po rekonstrukci přívodu mi z ER rozvaděče jde již 5ti žilový kabel, kdy je na svorce v ER rozvaděči připojen jak sv. modrý tak zž vodič (viz. obrázek), ale tento bod není uzemněn.
Já se chtěl konkrétně zeptat, zda mohu provést uzemnění zž. vodiče až v domovním rozvaděči, který je od ER vzdálen cca 6m?
-- M.L. --

Jirka Š. Svejkovský

Jste si jistý, že není provedeno uzemnění vodiče PEN v pojistkové skříni před elektroměrem?
V bytové rozvodnici samozřejmě připojit PE na HOP můžete také (nikoliv N).

Marek Lukavský

Vedení je v naší ulici nadzemní, na mém domě je "nástřešák", z něj ČEZ provedl nový svod a vyměnil i HDS, která je umístěna v místě, kde je "nástřešák" ukotven do zdi (cca 6m nad zemí). Tady neměli PEN jak uzemnit a v blízkém okolí není žádný sloup, který by mohl být uzemněn, všichni mají "nástřešáky". Z HDS mi jde do ER 4-vodič, z ER pokračuje 5-ti vodič, jak je vidět z fotky. Dům nemá HOP ani hromosvod a nikdy jej neměl. Já jej ale chci dodatečně zbudovat a vytvořit uzemňovací bod. Dispozičně by mi ovšem spíše vyhovovalo napojení na uzěmnění až v místě domovního rozvaděče.
-- M.L. --

Rudolf Šála

Tak si v tom rozvaděči udělejte hlavní ochranné pospojení (HOP) na svorkovnici PEN (voda, plyn, topení a vývod ze svodu hromosvodu). Pokud tam máte víc rozvodnic ak si do nich taky dejte vývod z této HOPky. To vše odpovídajícím pruřezem CY vodiče. A máte i to uzemění :)

Marek Lukavský

Quote from: Rudolf Šála on 17.08.2010, 20:58
Tak si v tom rozvaděči udělejte hlavní ochranné pospojení (HOP) na svorkovnici PEN (voda, plyn, topení a vývod ze svodu hromosvodu). Pokud tam máte víc rozvodnic ak si do nich taky dejte vývod z této HOPky. To vše odpovídajícím pruřezem CY vodiče. A máte i to uzemění :)

Můj dotaz zněl, pokud je má aktuální situace taková, jako je na přiloženém obrázku (neexistence uzemnění) a chci dodatečně uzemnění u svého domu zřídit, kde, tedy ve kterém místě, mohu uzemnit, tedy spojit zž vodič s vývodem zemnící soustavy? Samozřejmě provizorní rozvaděč bude ve finále nahrazen domovním rozvaděčem s více vývody, ideálně i svodiči přepětí a jak už jsem psal, dispozičně by se mi více hodilo dotáhnout FeZn pásek ze zemnících tyčí do domovního rozvaděče, kde ale už je samostatný N a PE. Dotáhnout zemnění až do ER rozvaděče, kde se mi dělí PEN na PE a N by bylo dispozičně více problemtické (i když, jak mi psal p. Horský, nelze v mém případě svorkovnici v ER rozvaděči považovat za bod rozdělení?).
-- M.L. --

Rudolf Šála

Jé, pardón koukám že jsem přehlédl že nemáte hromosvod ale asi by nebylo od věci si ho zřídit, že?

Marek Lukavský

Hromosvodáře už mám objednaného, ale právě se mě ptal, kam má zemnění vyvést (ke kterému rozvaděči).
-- M.L. --

Jiří Přibáň

Marku, stav se, proberem to....

Quote from: Marek Lukavský on 18.08.2010, 21:44
Hromosvodáře už mám objednaného, ale právě se mě ptal, kam má zemnění vyvést (ke kterému rozvaděči).