• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je nutné mít proudovým chráničem chráněny všechny zásuvky v bytě?

Started by p bílek, 24.08.2010, 12:11

previous topic - next topic

Miroš Jan

TO : Jan Vykoupil

Tak použijte proudový chránič s charakteristikou "U", ten je pro aplikace s  FM přímo stavěný  ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Pavel Horský

Milý Jane, potěšil jste mne, i já vás potěším. Máte bod.  (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Vykoupil

To Horský:
Samozřejmě, že je to obcházení, ale rozhodně ne hloupé. Hloupé mi připadá úzkostné vykládání si norem a lpění na tom. Jak říkáte, je třeba používat zdravý rozum. A zdravý rozum mi praví s ohledem na výskyt zařízení s vyššími unikajícími proudy, mít v RD (nejlépe v dílně) jednu označenou nechráněnou zásuvku. To je můj názor a moje zkušenost.
To Miroš:
To je elegantní řešení, to je pravda, ale těžko dopředu vědět, že budu někdy v budoucnu něco takového potřebovat připojit. Navíc těžko seženete U-čkový chránič v dvoupólovém provedení a cena 4-pólového je dnes vyšší než cena malého FM. To by se uživateli, který si koupí FM za 2500Kč, asi nelíbilo, kdybych mu řekl, že si k tomu musí dokoupit a v rozvaděči nechat vyměéééénit chránič za dalších 3000Kč. Skutečně mi připadá lepší jednu zásuvku v RD nechránit. S nenáročným mechanickým zabezpečením (skříňka, kryt atd.) a informovaným uživatelem to rozhodně nebude nebezpečné.

Jan Franěk

Quote from: Jan Vykoupil on 31.08.2010, 12:34
....... To by se uživateli, který si koupí FM za 2500Kč, asi nelíbilo, kdybych mu řekl, že si k tomu musí dokoupit a v rozvaděči nechat vyměéééénit chránič za dalších 3000Kč. Skutečně mi připadá lepší jednu zásuvku v RD nechránit. S nenáročným mechanickým zabezpečením (skříňka, kryt atd.) a informovaným uživatelem to rozhodně nebude nebezpečné.

Takže cena lidského života není ani 3000kč?  :-[

K čemu si pak kupovat pracovní boty. Nejsou moc drahé, když se dá chodit i ve vietnamkách? A co brzda v autě? taky moc zvedá cenu ? dál to nebudu komentovat. Horší argument, než to, že ochrana lidského života je moc drahá, neznám.

Zákazník ušetří na stroji, koupí nějakej šit a tomu pak přispůsobí elektrinstalaci tím, že se vzdá ochrany. To mi hlava nebere. Před časem jsem připojoval stroje v truhlárně a pár jich bylo do zásuvek a tím přez chránič. pár jich bylo i s frekvenčákem. Jediné co zlobilo, byla indukční sušička dřeva. Jinak vše makalo.

Problém vidím v samotném výrobku. Na tom se moc ušetřilo. Kvalitnější výrobek by ty problémy nezpůsoboval a toto vlákno by zřejmě  nevzniklo.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

tomáš buřival

Oddělovací trafo před měničem vyřeší kutilovo vypínání chrániče celkem spolehlivě ...

Pavel Horský

To Horský:
Samozřejmě, že je to obcházení, ale rozhodně ne hloupé. Hloupé mi připadá úzkostné vykládání si norem a lpění na tom. Jak říkáte, je třeba používat zdravý rozum. A zdravý rozum mi praví s ohledem na výskyt zařízení s vyššími unikajícími proudy, mít v RD (nejlépe v dílně) jednu označenou nechráněnou zásuvku. To je můj názor a moje zkušenost.
To Miroš:
To je elegantní řešení, to je pravda, ale těžko dopředu vědět, že budu někdy v budoucnu něco takového potřebovat připojit. Navíc těžko seženete U-čkový chránič v dvoupólovém provedení a cena 4-pólového je dnes vyšší než cena malého FM. To by se uživateli, který si koupí FM za 2500Kč, asi nelíbilo, kdybych mu řekl, že si k tomu musí dokoupit a v rozvaděči nechat vyměéééénit chránič za dalších 3000Kč. Skutečně mi připadá lepší jednu zásuvku v RD nechránit. S nenáročným mechanickým zabezpečením (skříňka, kryt atd.) a informovaným uživatelem to rozhodně nebude nebezpečné.

A zde opět platí známé rčení: KOMU NENÍ RADY, TOMU NENÍ POMOCI.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Vykoupil

Quote from: Pavel Horský on 01.09.2010, 04:28
A zde opět platí známé rčení: KOMU NENÍ RADY, TOMU NENÍ POMOCI.

váš názor..., já mám jiný (s dogmaty se nikam nedostanem)..., vše je relativní. Jak vidno i definice zdravého rozumu je relativní...  ;)

Jirka Š. Svejkovský

Stavíte peníze nad zdraví a životy. Tomu říkáte zdravý rozum? Vaše volba.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lubomír Jindra

Hloupé mi připadá úzkostné vykládání si norem a lpění na tom.

:-\

Úzkostlivé vykládání zákona o tom že se nemá podvádět krást a zabíjet, úzkostlivé vykládání dopravních předpisů na vozovkách... Také hloupé?
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jan Vykoupil

Quote from: Lubomír Jindra on 03.09.2010, 06:46
:-\

Úzkostlivé vykládání zákona o tom že se nemá podvádět krást a zabíjet, úzkostlivé vykládání dopravních předpisů na vozovkách... Také hloupé?

Mimochodem, nerozhodl náhodou nedávno vrchní nebo ústavní (kdo se v tom má vyznat) soud, že člověk, který překročil o několik km/h padesátku, neporušil zákon, protože přitom nikoho neohrozil...? To je ale asi na jinou debatu.
Jinak, já padesátku úzkostně dodržuju (abych nebyl z anarchistu a notorického porušovače norem a zákonů)...

Jan Vykoupil

Quote from: tomáš buřival on 01.09.2010, 00:30
Oddělovací trafo před měničem vyřeší kutilovo vypínání chrániče celkem spolehlivě ...

To je aspoň věcná připomínka namísto ohnivého pranýřování. To se mi líbí, dát jednu zásuvku v RD za oddělovací trafo, samozřejmě při dodržení ...4-41 ed.2 čl.413. Akorát trafo kolem 2kVA bude docela macek a vhodně ho umístit bude trochu problém.

Miroš Jan

TO: Jan Vykoupil

Argumentovat cenou 3000,-Kč za jedno FI je špatné. Jakou cenu má podle vás lidský život?
Apropo to trafo 2kVA bude podstatně dražší než to FI
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

tomáš buřival

To trafo jsem myslel do rozvaděče stroje před měnič a ne pevně do instalace domu.

Srovnávat cenu lidského života s cenou chrániče je neadekvátní. To, že někde není chránič, neznamená že je ohrožen někdo na životě.

Zdenek Hejčl

Hmmm to trafo se dá sehnat za hubičku. Jeřáby starší konstrukce se ruší a tam tyto trafa jsou není problém sehnat. A ten chránič zase tolik nestojí pánové.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU