• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 12:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Má se stát odsávání elektřiny z atmosféry zdrojem energie budoucnosti?

Started by František Šohajda, 26.08.2010, 19:40

previous topic - next topic

Petr Doležal

Quote from: Jan Alin on 01.09.2010, 16:25
Copak okap ale na pisoáru by to byla bomba, tam kapalina teče zvrchu a je k tomu ještě teplá  :D. Pšššt ať to nikdo neslyší, oni jsou toho schopni.  ;)

Tak to pozor, ať mi neseberete patent.  >:(
Na začátku existence portálu jsem do něj poslal kreslený obrázek, kde byla zakreslena "fekální" turbina poháněna fekáliemi a splašky, padajícími mrakodrapovým odpadem. Po využití kinetické energie teplé fekálie ješte sloužily pro tepelné čerpadlo.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jirka Š. Svejkovský

Kdysi jsem četl knihu o společnosti, která se zabývala úsporami. Její dům byl někde ve státech, v horách. Okna byla vybavena odrazovými fóliemi, celková izolace. Na všech sítích byly výměníky (i na spalškách, fakt i tam). Centrální tepelné čerpadlo vracelo teplo zpět. Dům o několika desítkách kancelářích v několika patrech vytápěly malá kamínka ve vestibulu na dřevo. Stačilo to nejenom na teplo (v nadmořské výšce cca 2000m), ale i na TUV. Světlo rozváděla po domě optická vlákna.

Nevím, jestli ještě dneska fungují, politika tomu není nakloněná. Ale já si myslím, že nejlevnější a nejekologičtější kilowathodina je ta ušetřená. Tam by se měly cpát prachy.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rudolf Šála

Quote from: Petr Doležal on 01.09.2010, 21:11
Tak to pozor, ať mi neseberete patent.  >:(
Na začátku existence portálu jsem do něj poslal kreslený obrázek, kde byla zakreslena "fekální" turbina poháněna fekáliemi a splašky, padajícími mrakodrapovým odpadem. Po využití kinetické energie teplé fekálie ješte sloužily pro tepelné čerpadlo.

Ani jsem nečekal že tu mezi námi jsou až takový odborníci  :D

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 01.09.2010, 21:30
Kdysi jsem četl knihu o společnosti, která se zabývala úsporami. Její dům byl někde ve státech, v horách. Okna byla vybavena odrazovými fóliemi, celková izolace. Na všech sítích byly výměníky (i na spalškách, fakt i tam). Centrální tepelné čerpadlo vracelo teplo zpět. Dům o několika desítkách kancelářích v několika patrech vytápěly malá kamínka ve vestibulu na dřevo. Stačilo to nejenom na teplo (v nadmořské výšce cca 2000m), ale i na TUV. Světlo rozváděla po domě optická vlákna.

Nevím, jestli ještě dneska fungují, politika tomu není nakloněná. Ale já si myslím, že nejlevnější a nejekologičtější kilowathodina je ta ušetřená. Tam by se měly cpát prachy.

Nechci ani domýšlet kolik ta sranda stála  :o

Lubomír Jindra

Quote from: Petr Doležal on 01.09.2010, 21:11
...kde byla zakreslena "fekální" turbina poháněna fekáliemi a splašky, padajícími mrakodrapovým odpadem.

Panelák by stačil  :D tuhle jsem nakukoval do stoupačky ve sklepě panelového domu, kde se ohýbají trubky a najednou: "báááác!"  (jupi)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Rudolf Šála on 01.09.2010, 21:34
Nechci ani domýšlet kolik ta sranda stála  :o

Tak ta firma se tím živila, takže ve svém domě měla všechno. Ale tvrdila, že se jim to vyplatí. Možná zkusím dohledat materiály.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Sichinger

Ale hlavně by chtělo vymyslet jak tu močovou, volně padající a ještě teplou, z mraků vysávající.... energii řádně zdanit a hlavě kdo to bude vybírat :-\ Chtělo by to prostě dotáhnout po staně úřední. A kdo nebude odebírat bude taktéž platit páč neodebírá (norm)
Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A

Jan Alin

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 01.09.2010, 21:30
Ale já si myslím, že nejlevnější a nejekologičtější kilowathodina je ta ušetřená. Tam by se měly cpát prachy.

To je přesné, ještě zbývá dodat že se na ušetření té jedné kWh nesmí spotřebovat skrytě kWh dvě.  :D