• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké provedení přizemnění je dostačující?

Started by Patrik Hora, 01.09.2010, 11:37

previous topic - next topic

Miroš Jan

03.09.2010, 22:46 #36 Last Edit: 03.09.2010, 22:54 by Miroš Jan
No sranda musí bejt kdyby na chleba nebylo.
Ale teď vážně.
Jiří ty jseš vážně přesvědčený o tom, že kabelové vedení z elektroměrového rozvaděče do domovní anebo bytové rozvodnice je opravdu neměřená část elektrické instalace?
A co je podle tebe měřená část el. instalace ?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdenek Hejčl

Jde o to, v elměrovém rozvaděči mohu mít svorky na výstupu a nemusí být pod plombami - měřená část. Samozřejmě oddělená prostorově.  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jaroslav Hasala

Čistě logickou dedukcí je neměřená část elektroinstalace to, co je před elektroměrem, měřená část je potom vše, co je za elektroměrem - tedy i přívod z elektroměrového rozvaděče pro podružnou rozvodnici.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Alin

Quote from: Jaroslav Hasala on 04.09.2010, 13:00
Čistě logickou dedukcí je neměřená část elektroinstalace to, co je před elektroměrem, měřená část je potom vše, co je za elektroměrem - tedy i přívod z elektroměrového rozvaděče pro podružnou rozvodnici.

Ono to snad jinak být ani nemůže, je zvláštní že je vůbec možné o tom diskutovat. I když, lepší nějaká komunikace než žádná, angličani zase mluví o počasí.  ;)

Jirka Š. Svejkovský

Logiku bych v tom nehledal.

Distributor má v podmínkách, že průřezy vedení k elektroměru i od elektroměru musí být shodné, takže nelze měnit průřez. Z toho by pak vyplynulo pouze použití průřezu min. 10mm2 a nižší nikoliv. Například e.on soustavu TN-S v elektroměrovém rozvaděči vysloveně nechce.

Celou větu bych zkrátil takto: Průřez 6mm2 lze v síti TN-C použít v neměřené části s tím, že nejbližší bod rozdělení je až v podružné rozvodnici.

Mimochodem, co chcete měřit mezi elektroměrem a rozvodnicí?

Takto si to nevysvětluju jenom já, ale i všichni distributoři. Neměřená část končí na svorkách odběrného zařízení a to je rozvodnice. Bez ohledu na to, kde se nachází elektroměr.

Pokud mi nevěříte, zeptejte se ditributorů, určitě vám to vysvětlí líp.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Illek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 04.09.2010, 14:07
Celou větu bych zkrátil takto: Průřez 6mm2 lze v síti TN-C použít v neměřené části s tím, že nejbližší bod rozdělení je až v podružné rozvodnici.

Je zřejmé, že autor čl. NA.19.2 měl potíže s logikou a vyjádřením v českém jazyku.

Jirka Š. Svejkovský

Podívejme se na ČSN 33 2130 ed. 2:

Quote7.5.2 Průřez vodičů vedení od měřících zařízení (elektroměrů) musí odpovídat článku 7.4.6. ....

Quote7.4.6 ... Tabulka minimálních průřezů odboček od hlavního domovního vedení k měřícím zařízením (elektroměrům) je uvedena v příloze D.

QuotePříloha D: Minimální průřez vodičů Cu stupně elektrizace A = 6mm2

A na závěr:

QuoteČSN 33 2000-5-54 ed. 2, Příloha NA (informativní)
NA 19.2 ...
b) rozdělení vodiče PEN na PE a N je provedeno v nejbližším vhodném místě rozvodu za elektroměrem (např. v bytové rozvodnici a pod.) při splnění požadavků 543.4.2 až 543.4.4.

Zde připomínám požadavek distributorů na shodný průřez přívodního i odcházejícího vedení na svorkovnici elektroměru.

Držet se jednoho prapodivného výrazu v normě, když další předpisy (včetně normy 5-54 jednoznačně říkají něco jiného) je celkem nesmyslné.

Petr Doležal

Poznámka k měřené či neměřené části, mně se líbí tato jednoznačná terminologie v "elektrizačním" zákoně:

Neoprávněný odběr elektřiny z elektrizační soustavy
(1) Neoprávněným odběrem elektřiny z elektrizační soustavy je
     . . . .
d) připojení nebo odběr z té části zařízení, kterou prochází neměřená elektřina
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Kamil Novák

Dedukce o tom, že neměřená je i část instalace za měřením mi příipadá naprosto nesmyslná.
To by znamenalo, že když bude elektrikář provádět nějaké práce mezi elektroměrem a podružným rozvaděčem, tak že by to musel oznamovat příslušnému distributorovi?  (doh)

Před čaem jsem se dostal do jedné krkonošské chaloupky, která má dodnes (!) před elektroměrem pojistku 16A a za elektroměrem už jen rozvod pro zásuvky a světla. Žádný rozvaděč.
Podle této logiky by celá chalupka byla neměřenou částí!  (doh)
Uznávám, že se nejedná o typický příklad, ale na druhou stranu nejde o nic unikátního.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Nezaměňoval bych pojmy obchodní a technické. Nebo můžem ráno vyrazit se štípačkama. Takový black-out nezažili ani v Americe.

Patrik Hora

Při argumentaci vezměte v potaz i fakt že mě při nedávné výměně jističe za silnější tedy 3x32A podepsal RT (nebyl to můj známý ani nedostal úplatek) revizní zprávu, kde je výslovně uvedeno že připojení domovní rozvodnice a elekroměrového rozvaďeče je provedeno kabele cyky 4x6mm. Při žádosti o navýšení rezervovaného příkonu mě bylo vysloveně nařízeno vyměnit HDS (fejfarku) a svod od HDS k elektoměrovému rozvaděči. Svod mezi elekroměrem a rozvodnicí byl shledám VYHOVUJÍCÍ. Tak se mi zdá že ve východních čechách je dle názoru většiny z vás tupý hlavní revizní technik VČE i všichni RT.     
§8

František Šohajda

Proudovou zatížitelnost podle typu uložení je u CYKY 4x6mm2 až 57 A!
Jištění 32 A pokud bude v kabel v zemi dostačující!/podle typu uložení/!

QuoteSvod mezi elekroměrem a rozvodnicí byl shledám VYHOVUJÍCÍ.

Neznám okolnosti ale u teoretického proudového zatížení je to VYHOVUJÍCÍ!! (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Vít Rotrekl

Nevám jaké mají podmínky VČE, PRE a ČEZ, ale u E-ONu je v připojovacích podmínkách před elektroměrem nutný kabel min. průřezu AYKY 4x16, nebo CYKY 4x10.
Ale vím že jsem se setkal, (tuším, že to bylo v Jítravě, Liberecký kraj), že měl člověk natežený přívod před elektroměrem CYKY 4x6. na hlavní jistič 40A. A sám si ten elektrikář napsal na revizi že je to OK.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jirka Š. Svejkovský

Mýlíte se. Několik příspěvků zpátky je citace z připojovacích podmínke e.on. Minimální průřez je 6 mm2.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 05.09.2010, 08:39
Neznám okolnosti ale u teoretického proudového zatížení je to VYHOVUJÍCÍ! (dance)

V případě vodiče PEN nejde o jeho proudové zatížení, ale o jeho mechanickou odolnost.