• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak přivést signál HDO do podružného rozvaděče, když k tomu chybí kabel?

Started by Zdeněk Špidla, 05.09.2010, 16:15

previous topic - next topic

Zdeněk Špidla

V objektu je zřízeno podružné odběrné místo z důvodu pronájmu prostor.

Nyní by majitel chtěl přejít na dvousazbu.
V případě že mu schválí E.on přechod na dvě sazby, jak mám dostat do podružného rozvaděče signál ovládání HDO?
Nějaký pomocný kabel nepřichází v úvahu.

Zkušenější kolega, mě upozornil, že přivést HDO do podružného rozvaděče s elektroměrem může být velký problém.
A HDO bude právě potřeba hlavně kvuli odběru z podružného rozvaděče.

Jaroslav Borovec

Quote from: Zdeněk Špidla on 05.09.2010, 16:15
... jak mám dostat do podružného rozvaděče signál ovládání HDO?
Nějaký pomocný kabel nepřichází v úvahu.

Bezdrátový přenos signálu HDO, vysílač stavu kontaktů.
Jaké jsou možnosti řešení při doplnění instalace o signalizaci HDO?
Buď je možné se vybavit sekáčem a kladivem a začít pokládat nové kabely od rozváděčů nebo využít přenos signálu hromadného dálkového ovládání (dále jen HDO) bezdrátově. Přesně pro tuto aplikaci je určen vysílač vstupní informace Tx SIGNAL C(U) DIN z produkce společnosti ENIKA.CZ. Vysílač je vyráběn v provedení na DIN lištu nebo jako nástěnný. Funkce celého zařízení je naprosto jednoduchá a nevyžaduje žádné sekání a pracnou instalaci nových kabelů.
http://elektrika.cz/data/clanky/bezdratovy-prenos-signalu-hdo-vysilac-stavu-kontaktu/view

Zdenek Jakubcik 1

Podívejte se na web mikrovlny. Tam nabízejí inteligentní zásuvku s integrovaným přijímačem HDO, nebo nebízejí přímo přijímač HDO na DIN lištu. V přijímači nastavíte stejný kód povelu jako u přijímače v elektroměrovém rozvaděči (např. A1 B7 DP5) a tento přijímač bude přímo ovládat spotřebiče. Jen musíte dát pozor, aby vám dodavatelská organizace nevyměnila přijímač s jiným povelem!

Pavel Stránský 111

Zdravím vás já mám na štěstí také zkušenějšího kolegu! A jde to vyřešit naprosto elegantně a levně. Stačí zakoupit starší HDO FMX 100 až myslím 300 podle toho kolik potřebujete relátek! A ten namontujete kamkoliv potřebujete. Pouze musíte propojky nastavit stejně jako distributor v elektroměrovém rozvaděči.Popřípadě když to bude modernější přístroj najdete si převodní tabulku, ta je tu už někde v diskusích zmíněná popřípadě google. Bezdrátový přenos je fajn ale na drátový nemá tohle je 100 pro funkční jednoduché.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Pavel Stránský 111

Distributor s tím nemá co dělat proč by mu to mělo vadit?

Zdenek Hejčl

Jsou připojovací podmínky a ty musí odběratel dodržet. A co se píše v podmínkách dodavatele? Způsob a připojení odběratele + schéma připojení. Všechno tam je. O čem je teda diskuze? Jak och..... dodavatele?   (zle)
Pokud budete mít jiné než schválené zapojení asi to bude smůla.

Distributor s tím nemá co dělat proč by mu to mělo vadit?
I v případě soudního sporu?
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Pavel Stránský 111

Pavel Stránský 111

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 05.09.2010, 20:33
A bude se to distributorovi líbit? Toť otázka ....

Neuvědomil jsem si, že nepotřebuje signál HDO jen bez sekání posunout ale že zřídí v podstatě další elektroměrový rozvaděč se vším všudy.
"Distributor s tím nemá co dělat proč by mu to mělo vadit?" Beru zpět v měřené části jsou dána jasná pravidla.

Jirka Š. Svejkovský

Distributor nabízí tuto sazbu, aby si mohl regulovat spotřebu, kdy potřebuje on a ne zákazník. Proto nabízí slevu a vyžaduje určité technické opatření.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Pavel Nekolný

nedávno jsem řešil podobný případ pro ČEZ a tam nebyla povolená jiná možnost než zahrabat 60m kabelu pro ovládání. Nevím jestli E-on na tom bude stejně ale asi jo. Bohužel.