• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí být konkrétní vzdálenost hromosvodu od zdiva?

Started by Petr Starosta, 06.09.2010, 01:29

previous topic - next topic

Jan Hájek

V tom případě raději použijte pozinkovaný drát nebo pásek, který v tomto místě zaškrábnete do omítky, toto místo opatřete raději izolací, jako úchyty pak můžete použít podpěry.
Podpěry jsou v příloze
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Marek Lukavský

Quote from: Jan Hájek on 08.09.2010, 12:26
V tom případě raději použijte pozinkovaný drát nebo pásek, který v tomto místě zaškrábnete do omítky, toto místo opatřete raději izolací, jako úchyty pak můžete použít podpěry.
Podpěry jsou v příloze

Děkuji za radu pane Hájku, mě ještě přijde na dům zateplení, tak by se ten kousek mohl "utopit" v něm, když bude izolovaný. Ale jak jsem psal, proberu to ještě s realizátorem hromosvodu, nakonec on musí ručit za správnost provedení a zajistit revizi.
-- M.L. --

Pavel Horský

Asi byste se divil, na co vše se dá napsat kladná revize. Kolega Hájek je jeden z nejzasvěcenějších odborníků v oboru ochrany pře blesky. Docela bych se držek jeho rad.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Fuk Tomáš

08.09.2010, 18:17 #21 Last Edit: 08.09.2010, 18:22 by Fuk Tomáš
Quote from: Marek Lukavský on 08.09.2010, 12:52
...s realizátorem hromosvodu, nakonec on musí ručit za správnost provedení a zajistit revizi.

Nechci vám brát iluze, ale to, jestli máte dobře udělaný hromosvod, se může v praxi ukázat taky až za 20 let. Jak dlouhou máte záruku?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Hájek

Quote from: Marek Lukavský on 08.09.2010, 12:52
nakonec on musí ručit za správnost provedení a zajistit revizi.

Tak to je omyl, ve Vašem zájmu, by mělo být si dotyčného RT zaplatit a zajistit si sám. Principem revize je ověřit, zda provedení je technicky správné, plní minimální bezpečnostní požadavky technických norem a odpovídá řešení, které za Vaše peníze vymyslel projektant.

Na otázku, jak zařízení zkontroluje člověk placený Vámi a nebo člověk placený Vaším dodavatelem si dokážete určitě odpovědět sám.
www.kniska.eu

Marek Lukavský

Quote from: Pavel Horský on 08.09.2010, 17:56
Asi byste se divil, na co vše se dá napsat kladná revize. Kolega Hájek je jeden z nejzasvěcenějších odborníků v oboru ochrany pře blesky. Docela bych se držek jeho rad.

Tak možná ani nedivil, už jsem viděl pár zrevidovaných, ač životunebezpečných, elektroinstalací  (zle). S hromosvody ale zkušenost nemám, ovšem nejsem v pozici, kdy mým zájmem je získat kladnou revizi na něco, co je špatně uděláno. Chci si nechat dodatečně na domě zbudovat hromosvod a mít jej funkční a zrevidovaný tak, jak to má být, proto jsem oslovil firmu v okolí, která se tím zabývá.

Quote from: Fuk Tomáš on 08.09.2010, 18:17
Nechci vám brát iluze, ale to, jestli máte dobře udělaný hromosvod, se může v praxi ukázat taky až za 20 let. Jak dlouhou máte záruku?

O iluze jsem částečně již přišel, rekonstruuji dům, takže o dnešní "kvalitě" řemesel jsem se měl možnost, bohužel, přesvědčit :( Ale stále jsem ještě doufal, že se u toho nebudu muset naučit skutečně všechna řemesla, která budu k dokončení potřebovat :-( Že by mi někdo dal záruku 20let, o tom silně pochybuji.

Quote from: Jan Hájek on 08.09.2010, 18:26
Tak to je omyl, ve Vašem zájmu, by mělo být si dotyčného RT zaplatit a zajistit si sám. Principem revize je ověřit, zda provedení je technicky správné, plní minimální bezpečnostní požadavky technických norem a odpovídá řešení, které za Vaše peníze vymyslel projektant.
Na otázku, jak zařízení zkontroluje člověk placený vámi a nebo člověk placený Vaším dodavatelem si dokážete určitě odpovědět sám.

Pane Hájku, hromosvod zřizuji dodatečně na starším RD, který jej neměl, tak jsem rovnou oslovil firmu, která se tím zabývá, svůj projekt na hromosvod nemám.
Samozřejmě chápu smysl toho, co píšete, ovšem nechce se mi uvěřit tomu, že každý, kdo si nechá zhotovit hromosvod či jiné dílo podléhající revizi, si pak tuto nechá udělat od jiné firmy. Copak Vy nebo někdo z kolegů "hromosvodařů" nedodáte dílo zíkazníkovi i s revizí a nutíte jej, aby si nechal revizi udělat od někoho jiného? Pak už bych musel skutečně podlehnout absolutní skepsi ohledně kvality řemesel, protože bych si kromě všeho, co už jsem musel nastudovat ohledně různých profesí, musel ještě nastudovat hromosvody, pak mě ještě čeká třeba plyn a topení...Takže si zakoupím normy a nastuduji provádění zkoušek topného systému a plynových rozvodů?? Jestli toto je skutečně jediná ceta, jak si zajistit kvalitně odvedenou práci dodavatelů, tak to mě skutečně děsí.

-- M.L. --

Fuk Tomáš

Quote from: Marek Lukavský on 08.09.2010, 22:20
nechce se mi uvěřit tomu, že každý, kdo si nechá zhotovit hromosvod či jiné dílo podléhající revizi, si pak tuto nechá udělat od jiné firmy.

Každý ne. Ale Vy nejste každý, vy tu revizní zprávu chcete pro svůj klid a ne jako papír pro stavební úřad.
Nevěřil byste, co udělá s kvalitou a pečlivostí práce vědomí, že to po mně přijde někdo nezávislý zkontrolovat (anebo také s ochotou tu zakázku realizovat, že).

Nevěřil byste, co udělalo s důkladností periodické revize elektrorozvodů společných prostor našeho domu to, že jsem revizákovi dal znát, že o tom něco vím, a že mu občas kouknu přes rameno. Našel i závady, které minule nezjistil (a že tam byly, pod plombami).

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Hájek

Quote from: Marek Lukavský on 08.09.2010, 22:20

Pak už bych musel skutečně podlehnout absolutní skepsi ohledně kvality řemesel, protože bych si kromě všeho, co už jsem musel nastudovat ohledně různých profesí, musel ještě nastudovat hromosvody, pak mě ještě čeká třeba plyn a topení...Takže si zakoupím normy a nastuduji provádění zkoušek topného systému a plynových rozvodů? Jestli toto je skutečně jediná ceta, jak si zajistit kvalitně odvedenou práci dodavatelů, tak to mě skutečně děsí.

Ano a nebo nakupuji, či si nechám udělat dodávku od kamaráda či kamaráda kamaráda. Docela se mi to osvědčilo, dožil jsem se vyššího věku :-).
www.kniska.eu

Marek Lukavský

Tak na to lze snad pak jedině říci: "Není snad něco shnilého ve státě českém?"
Bohužel nemám moc kamarádů v oborech se stavbou souvisejících, tedy mi nezbývá, než vše nastudovat a po každém kontrolovat, protože dnes si za svou prací skutečně stojí málokdo a výraz "kvalitně odvedená práce" se stává archaismem :-(
Nicméně vám pánové děkuji za podněty a připomínky, trochu jsem si uzmul tuto diskusi pro sebe, aniž jsem to původně zamýšlel, ale snad se i pan Petr Starosta dozvěděl, co potřeboval.
-- M.L. --

Fuk Tomáš

Quote from: Marek Lukavský on 09.09.2010, 17:11

Je. Ale mohu vás uklidnit - dědeček mi kdysi vyprávěl, jak si před 90 lety nechával stavět RD, a v zásadě se to neliší.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Marek Lukavský on 09.09.2010, 17:11
Bohužel nemám moc kamarádů v oborech se stavbou souvisejících, tedy mi nezbývá, než vše nastudovat a po každém kontrolovat, protože dnes si za svou prací skutečně stojí málokdo a výraz "kvalitně odvedená práce" se stává archaismem :-(
Nicméně vám pánové děkuji za podněty a připomínky, trochu jsem si uzmul tuto diskusi pro sebe, aniž jsem to původně zamýšlel, ale snad se i pan Petr Starosta dozvěděl, co potřeboval.

Ano shnilého je v České republice hodně a nejen v ČR, zejména v jednání poslanců a senátorů,ale horší věc je skutečnost,že tato hniloba-korupce a lobismus- se   promítá do technických požadavků na provedení technických zařízení samozřejmě i elektrických a určitá skupina lidí toto považuje,jako normální stav vzhledem k výhodám,které ji z tohoto stavu vyplývají.Jen málo lidí se odvhodlá popsat vzhledem k rizikům,které z toho mohou vyplynout.
To jsem však odbočil od tématu.

Jiří Schwarz

Je třeba mít projekt s podpisem a razítkem autorizovaného projektanta.
Pak není problém stavbu povolit. Věříme, že to projektant udělal dobře.
Na konci je třeba kolaudace. Opět "razítko autorizovaného projektanta" způsobí, že se zkoumá jak provedení stavby souhlasí s projektem. Správnost projektu se neřeší!

A tak jediný "rejpal" je revizní technik, který si dovolí najít "chybičky" v projektu "autorizované osoby"!
A je příliš "prasat" mezi projektanty, kteří věří, že se jim nikdy nestane nic mimořádného, když projekt maximálně přiblíží představám investora i za cenu, že budou ignorovat spoustu norem a předpisů.
A neplatí je zdaleka jen v elektrotechnice!
-------------
Mrzí mě, že jsem neměl ve správnou chvíli fotoaparát a když jsem se dostal na místo příště, bylo už to opravené.
Skrytý svod "na jedno použití"
Když vodičem protéká proud, vzniká kolem vodiče elektromagnetické pole. Když je proud dost velký, je síla tak velká, že dokáže vodič narovnat, že dokáže metr i více skrytého svodu "odkrýt"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Marek Lukavský

Quote from: Jiří Schwarz on 10.09.2010, 07:49
Je třeba mít projekt s podpisem a razítkem autorizovaného projektanta.
Pak není problém stavbu povolit. Věříme, že to projektant udělal dobře.
Na konci je třeba kolaudace. Opět "razítko autorizovaného projektanta" způsobí, že se zkoumá jak provedení stavby souhlasí s projektem. Správnost projektu se neřeší!

Jenže spoustu věcí při kolaudaci už nezachráníte, protože nejsou vidět, to prostě člověk musí kontrolovat "za chodu", zda je uděláno tak, jak je v projektu napsáno. A to je na tom to smutné, že řemeslník vezme peníze, svou práci odflákne, ošidí, prostě neudělá dobře a ještě vám při odchodu podává ruku...
V mém případě, kdy dodatečně buduji hromosvod a to z vlastní vůle a pro svou vlastní bezpečnost, na hromosvod projekt tedy nemám. Pokud musí být, čekal bych, že firma zabývající se hromosvody mi buďto tento udělá nebo mi sdělí, že si jej musím nechat udělat.

A tak jediný "rejpal" je revizní technik, který si dovolí najít "chybičky" v projektu "autorizované osoby"!

Ale jak zde někteří poznamenali, ani RT není záruka, pokud je placen od stejné firmy, jakto ta, co dílo prováděla.

Mrzí mě, že jsem neměl ve správnou chvíli fotoaparát a když jsem se dostal na místo příště, bylo už to opravené.
Skrytý svod "na jedno použití"
Když vodičem protéká proud, vzniká kolem vodiče elektromagnetické pole. Když je proud dost velký, je síla tak velká, že dokáže vodič narovnat, že dokáže metr i více skrytého svodu "odkrýt"

Ano, přesvědčili jste mě, že od skrytých svodů upustím a zkusím najít jinou alternativu, kudy dostat "nehodící se svod" do země. Zřejmě budu muset dohodnout s městem, že jim to zakopu do chodníku na druhé straně domu, což bude zase spousta papírování :-( Ovšem říkám si, pokud jsou skryté svody problematické, proč se vůbec nabízí a jejich použití je zakotveno v normách?

-- M.L. --

Zdenek Hejčl

Tady je jeden hezký skrytý svod, který končí těsně vedle propanbutanové bomby.
Pravda je, že nevím jestli se tam ta bomba v bedně ještě nachází.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Fuk Tomáš

Podle toho HUP bych si tipnul, že to u zdi už je jen bordelbedna.