• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Hledám zdroj informací o zářivkách. Poradíte?

Started by Karel Libušák, 29.07.2005, 11:59

previous topic - next topic

Karel Libušák

Hledám publikaci, případně webové stránky, kde by bylo možné se podrobně seznámit s vlastnostmi zářivek. Potřeboval bych vědět něco víc o spektrálním složení světla u třípásmových zářivek, o zapojení elektronických předřadníků a další podrobnosti, které se v katalozích nerozebírají. Uvítám i upozornění na zajímavé webové stránky (i v němčině) Karel Libušák

Miloslav Janoušek

Našel jsem, je toho tam strašně moc, není čas a místo to vypisovat:
http://www.google.com/

Karel Libušák

Já opravdu nepotřebuji vědět, že existují na internetu vyhledávací stránky. Tuto triviální znalost mám také. A většinu
českých, slovenských a německých včetně google.com a yahooo.com jsem použil.
Výsledek je samozřejmě k ničemu. Já se nechci probírat stovkami odkazů pěstitelů zakázaných bylinek nebo akvarijních ryb. Já chci přijít k hotovém a (případně po zaplacení za knížku nebo CD) si vyhledat co potřebuji. Tuto možnost jsem nenašel. Vydavatelé rádobyodborné literatury v Čechách ustrnuli u vysvětlování funkce proudového chrániče. Také je to potřeba, ale mně to nestačí.
Zdravím
Karel Libušák
karel.libusak@centrum.cz

Miloslav Dunda

Zkuste se obrátit přímo na zástupce firmy OSRAM. Kde se vyskytuje ve Vaší blízkosti vám poradí každý velkoobchod s el. materiálem.

Karel Libušák

Není problém obrátit se na zástupce firmy (třeba OSRAM). Má to ale
různá úskalí. Především ochota obchodních zástupců poskytovat informace je přímo úměrná velikosti předpokládaného obchodu. Což je logické. A to mluvím o tom vzácném případě, kdy obchodní zástupce je u firmy dost dlouho, aby znal víc než pár stránek katalogu, nebo je dokonce z oboru. Většina obchodních zástupců zastupuje zhruba každý půlrok jinou firmu. Asi tak tři čtvrtiny z nich jsou odborníci hlavně na zastupování. Zastupují cokoli, parfémy, zářivky, životní pojištění, a o samotném produktu nevědí skoro nic.
Proto jsem už na začátku psal, že hledám informační zdroj = knížku, CD, specializovaný web. Stále hledám a stále marně.
Karel Libušák  

Petr Doležal

Já bych asi navštívil prodejnu skript na VUT FE, snad by se něco našlo, na webu to nevidím reálně.

Dovětek 21:26 : S těmi obchodními zástupci jste to vystihl super.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

P. Rotrekl

Možná byste mohl zkusit i univerzitní prodejnu. Kdysi mi na podobné téma poskytl zasvěcený výklad student přírodovědecké fakulty.

Jaroslav Molák

Když si vzpomenu na svá vysokoškolská studia, vždy si připomenu vedle nestora elektrické trakce prof. Jansu u kterého na katedře pracoval DrSc. Kroczek a přednášel nám elektroniku.Zajímavě a poutavě. Studenti ho měli rádi. Tento pán totiž vynalezl princip současné zářivky.
  Ani se o tom moc neví, ale Čech byl u fy. Siemens v rámci své disertační práce tímto vynálezcem.
Bylo to v třicátých létech a rok nato, výsledky této disertační práce tj. výboj v plynech při nízkém napětí si patentoval nějaký Američan. Přd tímto vynálezem znal svět jenom reklamní trubice vysokonapěťové.
  Jménem stovek jeho žáků ho musím vzpomenout v souvislosti s Vaším dotazem. Princip je jednoduchý a k orientaci by vám stačily jeho možná 3 přednášky.

přeji.Co se týče osvětlovací techniky,mnoho informací,samozdřejmě i o zářivkách,jsem nacházel v časopise Světlo.Je přístupný i na internetu-WWW.(neznámá značka).

Michael Holaň

Vřele doporučuji katalog OSRAM, tak jak vám to už nabídl kolega p.Dunda a nejlépe originál v němčině. Je tam skoro všechno. Zkuste si nakontaktovat  např. velkoobchod  I-center, určitě tam uspějete.