• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co je impedance smyčky?

Started by Elektro laik, 17.09.2010, 10:01

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Ján Pitoňák on 20.09.2010, 21:04
Vedenie sa z určitého pohľadu naozaj chova aj ako spotrebič. Chcel som však upozorniť na to, že by sme museli vždy hovoriť o dvoch rôznych účinníkoch. Ja som však zatiaľ nikde nepočul hovoriť o účinníku vedenia.   

Neexistují dva účiníky, je jenom jeden. Ať ho vztáhnete k impedanci nebo k výkonu.

Záleží, čo si za P s čiarou predstavujete. Ja za vektor považujem totiž S s čiarou, a za P považujem  iba jeho reálnu hodnotu.   

S je skalára, P je skalára, Q je skalára, P s čarou je vektor. Toť vše. První tři písmena je elektrotechnika, poslední písmeno je fyzika.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Chcel som však upozorniť na to, že by sme museli vždy hovoriť o dvoch rôznych účinníkoch. Ja som však zatiaľ nikde nepočul hovoriť o účinníku vedenia.  

Hodnota účiníku je charakteristická vlastnost konkrétního elektrického obvodu. Neexistuje účiník sám o sobě. Proto kolik obvodů, tolik účiníků.

Máte pravdu v tom, že o účiníku se zpravidla hovoří v souvislosti se spotřebičem, kdy zdroj je považován za tvrdý (tj. s prakticky nulovou impedancí) a pro fázový posun proudu stačí znát účiník spotřebiče.

V tomto vláknu (tématu) je však oním elektrickým obvodem sekundár distribučního transformátoru zatížený vedením na konci vyzkratovaným, a jako spotřebič se tedy uvažuje samotné vedení (včetně vnitřní impedance transformátoru jako zdroje). Proto použití termínu účiník je v tomto případě podle mne zcela na místě.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

drátek111

Chci se zeptat, revizák revidoval výrobní halu. Do revize napsal impedanci smyčky 0,2ohmu na Deonu 315A s vypínacím proudem 1260A. Mě ale vychází maximální impedance smyčky 0,12 ohmu (s bezp. součinitelem). Revize je bez závad. To je dobře? Neukamenujte mě :)

Ján Pitoňák

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.09.2010, 22:07
Neexistují dva účiníky, je jenom jeden. Ať ho vztáhnete k impedanci nebo k výkonu.
p Svejkovský, viete prečo sa zaviedol pojem účinník? Aby sa vyjadrila, resp. kvantifikovala účinnosť prenosu výkonu po vedení. Ťažko však hovoriť o účinnosti prenosu výkonu pri skrate, aj keď je to takmer úplne analogické. Praktický význam tohto slova je však iný. Nemôžem teda súhlasiť s vaším vysvetlením, ibaže by ste mi ukázal nejaký odborný dokument, kde je použitý výraz účinník v tomto Vašom význame.   

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.09.2010, 22:07
S je skalára, P je skalára, Q je skalára, P s čarou je vektor. Toť vše. První tři písmena je elektrotechnika, poslední písmeno je fyzika.

Ako vám mám preboha vysvetliť, že označenie P sa používa pre činný výkon, ktorý je vlastne reálnou zložkou komplexného výkonu S. Teda nie P s čiarou, ako tvrdíte, ale S s čiarou je vektorom. P je iba jeho reálna zložka. Ak som sa nevyjadril zrozumiteľne, prikladám obrázok s vysvetlivkami z VŠ skript elektrotechniky z VUT Brno.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: drátek111 on 21.09.2010, 17:22
Chci se zeptat, revizák revidoval výrobní halu. Do revize napsal impedanci smyčky 0,2ohmu na Deonu 315A s vypínacím proudem 1260A. Mě ale vychází maximální impedance smyčky 0,12 ohmu (s bezp. součinitelem). Revize je bez závad. To je dobře? Neukamenujte mě :)

Čím to měřil? Obávám se, že hodnota 0,2 Ohm je na hranici nebo i za hranicí možností většiny přístrojů. V tomto případě bych volil náhradní metodu posouzení ochrany.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Quote from: Ján Pitoňák on 21.09.2010, 18:35
p Svejkovský, viete prečo sa zaviedol pojem účinník? Aby sa vyjadrila, resp. kvantifikovala účinnosť prenosu výkonu po vedení.

Já si zase myslím, že se pojem účiník zavedl proto, aby ukazoval, jaká část zdánlivého výkonu má v obvodu reálný (výkonový účinek). Účinnost přenosu výkonu po vedení je dána více faktory, účiník spotřebiče je jen jedním z nich.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

drátek111

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 21.09.2010, 19:09
Čím to měřil? Obávám se, že hodnota 0,2 Ohm je na hranici nebo i za hranicí možností většiny přístrojů. V tomto případě bych volil náhradní metodu posouzení ochrany.

EUROTESTEM 61557