• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Opravdu už u ČEZu není možné potvrdit Žádost bez existence Revizní zprávy?

Started by Kamil Novák, 22.09.2010, 21:08

previous topic - next topic

Kamil Novák

Vše, co dále uvedu se týká pouze situace u skupiny ČEZ.

1) Dosavadní situace (do konce minulého týdne) :
Po přípojení nového odběrného místa nebo po změně jeho parametrů jsem byl požádán o vystavení a potvrzení Žádostí typ P a D. Provedl jsem prohlídku měřícího místa, změřil relevantní údaje a jestliže bylo vše v souladu s Připojovacími podmínkami a příslušnými technickými předpisy, tak jsem tuto skutečnost potvrdil v příslušné kolonce na tiskopisu typ P. Spolu s uvedením evid.čísla, pod kterým jsem veden v databázi ČEZ.
Jestliže nějaký jiný RT v této databázi není (kdysi se to označovalo jako tzv. podpisové právo), tak musel provést a sepsat plnohodnotnou revizi.

2) Situace od 20.9.2010 :
Bez provedení a vystavení revizní zprávy to nejde a nepůjde. A je jedno o kterého RT jde.  :o

Jelikož se mi včera ozval již druhý zákazník, kterému jsem minulý týden potvrzoval doklady postupem podle odstavce 1) a který po mě požadoval provedení revize, byl jsem tedy dnes navštívit místní kontaktní místo ČEZ.
Zde mi bylo řečeno, že jediný správný a průchozí postup je a bude dle odstavce 2). Všichni se tam odkazovali na vyhl.č. 51/2006 po letošní změně vyhláškou č. 81/2010.
Po prostudování obou : 81/2010 a 51/2006 v aktuálním znění jsem tam ale nic podobného nenašel.  :-\

Projevují se obdobné "novoty" i v jiných regionech nebo jde jen o jakousi místní, vlastní iniciativu.  :P
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jaroslav Šimek

U nás v okolí Ústí nad Orlicí také požadují na "Žádost - Smlouvu o sdružených službách dodávky pro domácnost" revizi od daného bytu a nebo objektu- no tak ji udělám a napíši č. revize, jak to tam je napsáno.
S pozdravem Šimek

Jirka Š. Svejkovský

ČEZ Distribuce mění formuláře jako ponožky. Skutečně na novém chybí ev. č. ale zato tam přibylo číslo revize. Řeším to tak, že provedu prohlídku a měření a žádost rovnou potvrdím. Revizi nesepisuji, šetřím zdraví zákazníka. Poznámky a fotky si uschovám, kdyby něco.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rozmahel Vladimír

E.ON na to má taky svůj postup. U některých prací nevyžaduje přítomnost RT, ale stačí prohlášení odborné firmy.
Cituji:
Elektroinstalační firma / elektromontér prohlašuje, že odběrné elektrické zařízení odpovídá technickým normám a je z hlediska bezpečnosti schopné provozu a že technické údaje o odběrném místě uvedené na tomto formuláři jsou správné a pravdivé.
Myslím si, že to je to závěr, který lze vyslovit pouze po provedené měření a zkoušení, tedy postupem při revizi.
Tiskopis je určen pro úpravy stávajících odběrů, E.ON tedy vychází z toho, že to běží a je to tedy OK. Praxe je však velmi často jiná.
Nevinnému elektrikáři je tu potom podsunuta k podpisu právní formulace vyjádření o tom, o čem ani nemůže vědět.
Např. vadné uzemnění, smyčka, RI, atd...

František Šohajda

QuoteNevinnému elektrikáři je tu potom podsunuta k podpisu právní formulace vyjádření o tom, o čem ani nemůže vědět.
Např. vadné uzemnění, smyčka, RI, atd...

Elektrikář -fyzická osoba by měl mít kalibrovaný měřící přístroj /jak to vyžaduje TIČR/ aby si mohl
takové-to události změřit a zkontrolovat s normami... (norm)

Není problém zavolat RT /majitel nemovitosti to zaplatí/ a udělat klasickou revizní zprávu, pokud si na to montér netroufá.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Rozmahel Vladimír

To, že by něco mohl změřit je jistě možné. Jak dokáže posoudit naměřené hodnoty už může být jiné. Nechci tady mluvit o tom, že RT je bůh. To v žádném případě.
Pokud ale ektrikář upraví nějaký RE, jak může prohlašovat něco o odběrném elektrickém zařízení a o jaké technické normy má jako jít? To je velmi široký pojem. A srdnatě prohlásí, že je vše OK?
Quote from: František Šohajda on 25.10.2010, 09:09
...Není problém zavolat RT /majitel nemovitosti to zaplatí/ a udělat klasickou revizní zprávu, pokud si na to montér netroufá.

To vše je přece o penězích. Pokud stačí podepsat tiskopis tak se podepíše a basta. Tady distributor chytře podstrčil tiskopis a hotovo.
Neznalost je sladká, možné právní dopady ale mohou být hořké. Nevím, jestli by se takový návod od distributora nedal nazvat návodem k podvodu, či uvedení v omyl.

František Šohajda

QuoteNeznalost je sladká, možné právní dopady ale mohou být hořké. Nevím, jestli by se takový návod od distributora nedal nazvat návodem k podvodu, či uvedení v omyl.

Taková kompetence asi montérovi nepatří..Myslím si, že by to měl vždy dělat RT!I když nedělá revizní zprávu /klasickou,jen dělá měření/... ::)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Našel jsem zajímavou kukačku v energetickém zákoně 458/2000:

§ 28

Zákazník

(2) Zákazník je povinen

....

d)  udržovat  svá  odběrná elektrická zařízení ve stavu, který odpovídá
   právním předpisům a technickým normám,

A pak že jsou normy nezávazné  >:D

S tím souvisí zřejmě i požadavek zákona, že odběrné zařízení je v souladu s PPDS. To se dá ověřit pouze revizí (i když nikde není psáno, že RT musí tento soulad ověřovat).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Patrik Augustin

no jak tak koukám tak vlastně včera jsem byl na zkouškách u TIČR zcela zbytečně. Podle E.On stačí na posouzení bezpečnosti zařízení §6  8)
Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org