• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Vydrží jistič UPSku?

Started by Poštulková, 23.09.2010, 19:38

previous topic - next topic

Poštulková

23.09.2010, 19:38 Last Edit: 23.09.2010, 20:14 by Miroslav Minařík
Mám tažené zásuvky kabelem CYKY 3Cx1,5mm a jištěné B13A.
Na UPS je údaj   VSTUP 230V/10A
Instalace je staršího data. Dík

Jiří Schwarz

Jestliže je okruh jištěn jističem 13A a UPS má psáno 230V/10A, nemusel by v tom být problém.
Záleží na tom, jestli je na zásuvkovém okruhu více dalších zařízení, jakých, s jakým odběrem.
"Obyčejná" UPS má jistou "negativní vlastnost" - po obnovení dodávky napájení jednak připojí napájené zařízení na přívod sítě a současně začne dobíjet vestavěnou AKU baterii. Někdy je to taková špička, že jističe s charakteristikou B vypadnou. Lepší je mít okruh jištěný jističem C, ale to není jen o výměně jističe, před tím by bylo vhodné provést jisté měření a posouzení okruhu (přístroj pro revize, kontrola impedance smyčky)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Poštulková

UPS hlídá jenom vrata- 750W motor, a impedance smyčky je 1,2ohmů.

cenda101.1

Quote from: Poštulková on 24.09.2010, 09:00
UPS hlídá jenom vrata- 750W motor, a impedance smyčky je 1,2ohmů.

těch 1,2 ohmu na jistič C/13A je moc. S bezp. součinitelem mi vychází maximální impedance 1,179 ohm. 1,2 ohmu mám doma na starých hliníkových vodičích a někdy ani to ne. Na C/13 se musíte dostat do 1ohmu. Chtělo by to nějakého elektrikáře, aby vám přešel přechoďáky v krabicích, jestli to nepomůže musí se zřídit doplňující pospojování.

Poštulková

Není zde žádný spoj, ale vzdálenost je velká. Mám tu ještě rezervu CYKY 5Cx1,5mm ale ta by asi použít nešla.

František Šohajda

Tak jedině zvýšit průřez vodičů..../možná paralelně slabší  vodiče dát k sobě/...
Vyzkoušet měřením....
Nebo dát jistič /pokud to udrží/ 10/1/C.....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

tatahub

Ono je to celkem jedno zda naměříte 1,2 či 1,18 či 1,24 , hodnota je to vždy k jističi C13 na hraně,pokud máte vedení bez mezilehlých spojů provedené Cu a jistič od solidní fy. a nový vyměňte ho a budte v klidu,je stále lepší být chlup přes dovolenou impedanci v řádně provedené instalaci, než být o několik chlupů pod max.impedancí v instalaci s několika spoji a pod.

Jirka Š. Svejkovský

Budete-li o chlup nad "dovolenou" impedancí a souhrou blbejch náhod někdo umře, protože jistič vypnul pozdě, jak se s tím srovnáte?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroš Jan

24.09.2010, 22:46 #8 Last Edit: 24.09.2010, 22:59 by Miroš Jan
Tazatel (nebo tazatelka) se ale ptal na jistič B13/1, a tam je impedance 1,2 Ohm v pohodě ;)

TO : cenda101.1,tatahub
Jak jste dospěly k názoru, že hodnota impedance 1,2 Ohm pro jistič s charakteristikou ,,C" je špatně?
Pokud něco napíšu, tak si to nejdřív ověřím, a neplácám nesmysli  !
(norm)

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

cenda101.1

25.09.2010, 07:37 #9 Last Edit: 31.10.2010, 11:28 by Jaroslav Borovec
Quote from: Miroš Jan on 24.09.2010, 22:46
Tazatel (nebo tazatelka) se ale ptal na jistič B13/1, a tam je impedance 1,2 Ohm v pohodě ;)

TO : cenda101.1,tatahub
Jak jste dospěly k názoru, že hodnota impedance 1,2 Ohm pro jistič s charakteristikou ,,C" je špatně?
Pokud něco napíšu, tak si to nejdřív ověřím, a neplácám nesmysli  !
(norm)

já výpočtem Zsm <= 2x Uo / 3x Ia , 460 / 390 = 1,179

Poštulková

Když použiji vzorec  Zsm  2xUo/3xIa vyjde  B13  - 2,35,   C10 - 1, 533,   C13 - 1,179
doporučený s minim. Ia.     Zsm   0,53*Uo/Ia  B13 - 1,87,  C10- 1,21     C13 - 0,9

Dost se mění. Každý počítá jinak. Pro mě je směrodatné, že mám CYKY3Jx1,5mm,
UPS se vstupem 230V/10A a naměřenou impedanci skoro 1,3ohmů.

Jiří Schwarz

Podívejme se na problém z více hledisek:
- funkce - asi nejhorší variantou by bylo, kdyby měla impedance vliv na funkci - kdyby došlo k obnovení dodávky sítě v okamžiku, kdy spotřebič poběží z USP, ta se přepne, napětí klesne, UPS ze zapne, napětí sítě stoupne, přepne se to, napětí spadne a přepne to na UPS... I takhle se "umí" některé levné výrobky "zacyklit".
- bezpečnost před NDN - předpokládám, že vrata budou ve venkovním prostředí, tak bych doporučil uvažovat o osazení proudového chráníče
- bezpečnost "před požárem" - vyšší impedance může mimo jiné způsobit, že se při nadproudu nebo zkratu zvýší teplota kabelu nad hranici povolenou výrobcem (jistič nevypne dostatečně rychle). Pak jde o "vyhodnocení rizika" - zkusit aplikovat nějaký SW (Sichr, Pavouk) a podle výsledku zhodnotit jak je kabel uložen, jaká škoda vznikne při jeho poškození, může kabel při zvýšení teploty poškodit jiný kabel v souběhu nebo prostředí, ve kterém je uložen, nehrozí zapálení,...?

S posuzováním podobných věcí mají asi nejvíc zkušeností někteří projektanti. Ale za "děkuju" to zpravidla není.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Poštulková

TO: Scwarz.  UPS je kvalitní. Původně ta zásuvka měla být na 1 fáz. motor. Mimo dosah. Je na to i projekt.
Projektant počítal s 1B a tam impedance 1.27 stačí. Ale aby se dveře při požáru otevřely i po ztrátě AC tak tam má být UPS a s C-D1 to už nevyjde.
Domnívám se, že nejlepší řešení je C1 a 300mA chránič.

vyskoc 4774

taky by mě zajímal jak má správně být vzorec na výpočet impedance

Jirka Š. Svejkovský

Zs < 0,67 x (Uo/Ia)

Zs je impedance vypínací smyčky
0,67 koeficient zahrnující chybu měření a další faktory
Uo je napětí proti zemi 230V
Ia je proud, který zajistí vypnutí jistícího prvku v předepsaném čase. Pro čas 0,4s a jistič 13A/B je to 65A, 13A/C je to 130A

stefone

Impedance (v podstatě odpory) smyček Zs koncových obvodů do 32 A za studeného stavu uvažované jako základ pro kontrolu, zda tato impedance vyhovuje z hlediska kontroly na automatické odpojení Zs ≤ 0,5 × Uo/Ia (viz poznámka N k čl. 411.4.4 ČSN 33 2000-4-41) .
A co tento vzorec?

Jirka Š. Svejkovský

Nespletl jste si číslici 0 s číslicí 1?
Poznámka: 1/1,5 = 0,67

stefone

www.in-el.cz/index.php?t=201&p=101393 opsal jsem to z tohoto velmi zajímavého článku