• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je vhodné použití kabelu CYSY v omítce?

Started by frac, 23.10.2010, 10:32

previous topic - next topic

Jan Franěk

Quote from: frac on 26.10.2010, 23:34
Tchán mi nadiktoval jaký materiál mu mám koupit o já to poplet, koupil jsem ten špatný kabel a tak jsem se zde radši zeptal.Nechtěl jsem vypadat jako blbec že neumím ani koupit kabel.(Bohužel, v elktru mi prodavač řekl, že se tento kabel dát pod omítku může, tak jsem ho koupil v dobrém, že se bude v domě do lišt lépe ohýbat). Naštěstí jste mi tu poradili, tak jsem do odpoledne koupil CYKY a pračka už mi vesele běhá...

Ano, opět příklad obchodu, kdy jsou na těchto místech lidé kteří klidně prodají jalovou krávu, ale jinak o daném sortimentu vlastně vědí jen to, že je, nebo není skladem. Smutný obrázek této doby. Proto choďte raději tam, co dokáží poradit správně.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

tatahub

Dle info z kabelovky je na CYKY a CYSY použita v zásadě stejná izolační směs,která v obou případech omítce oddolá,CYSY není určeno pro pevné uložení spíše z "historického hlediska" , osobně raději vidím CYSY s poctivou izolací třeba ve zdi , než CYKY z hypermarketů s primerosovou izolací,která se dá protrhnout nehtem.

Zdenek Hejčl

To tatahub:
V zásadě se dá použít cokoliv co vede elektrický proud a má izolaci.  (zle)
Co říká katalogový list o způsobu uložení kabelu CYSY?  (norm)   (!)

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

tatahub

Spousta věcí se musí dělat dle citu , CYKY z OBI jistě nějaké lejstro taky má,leč do zdi bych místo něho raději dal CYSY od solidního výrobce , zrovna včera jsem naměřil cca.20V na zaizolovaném vodiči (cca.3vrstvy izolačky,která byla nově rozbalena a jistě certifikát má , leč její lep je mírně vodivý (lep jsem na zkoušku odtranil benzínem , pak jsem při zaizolování stejného místa již nenaměřil nic),tak pak věřte výrobcům a izolační pásku,která je poměrně v obchodech rozšířená a vede proud pokládám za prů.......

Zdenek Hejčl

Ano izolačka koupená v benzince je  (zle).  Lepí jen chvíli a na auto asi stačí. Já vždy používám vyzkoušené a kvalitní z prostého důvodu - mohu se na ně spolehnout.
Když přijedu na opravu a rozdělám krabičku, tak izolačka je na svém místě a nikoliv všude jinde než má být.  o:-)
Vyhovují i po tepelné stránce při střídání teplot od -25 do + 50°C ve venkovním provedení. Proto používám izolačky PE, nikoliv PVC ten je pro mě šunt, hodící se tak maximálně na provizorní svazkování kabelů.
I ten cit může být někdy ošidný.....

Pavel Stránský 111

Quote from: tatahub on 28.10.2010, 15:30
Spousta věcí se musí dělat dle citu , CYKY z OBI jistě nějaké lejstro taky má,leč do zdi bych místo něho raději dal CYSY od solidního výrobce , zrovna včera jsem naměřil cca.20V na zaizolovaném vodiči (cca.3vrstvy izolačky,která byla nově rozbalena a jistě certifikát má , leč její lep je mírně vodivý (lep jsem na zkoušku odtranil benzínem , pak jsem při zaizolování stejného místa již nenaměřil nic),tak pak věřte výrobcům a izolační pásku,která je poměrně v obchodech rozšířená a vede proud pokládám za prů.......

Zřejmě to jsou postřehy z Vaší ELEKTROZEDNICKÉ PRAXE! Takhle kdyby to dělali všichni, bylo by to tady jako někde za Uralem!!

Jirka Š. Svejkovský

28.10.2010, 18:40 #24 Last Edit: 28.10.2010, 19:18 by Fuk Tomáš
Způsob použití výrobku určuje vždy výrobce. Naše dojmy a pocity nemají žádnou váhu. Řešení odlišné od pokynů výrobce nazýváme krásným českým slovem bastl.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

tatahub

Izolačka byla koupena ve velkoobchodě elektro,Pane Hejčl můžete doporučit konkrétně izolačku PE?
děkuji

Zdenek Hejčl

PE - je použitý materiál stačí číst na obalu.
Ve větě chybělo:  izolačky s PE
Je to páska Electric. Průrazné napětí je 9,6 kV a rozsah teplot od -35 do +85°C.
Jestli mě paměť nemýlí, tak prodejci byli na Ampéru.