• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu udělat společný okruh pro venkovní světla a zásuvku 230V ?

Started by PajaN, 31.10.2010, 09:41

previous topic - next topic

Rudolf Šála

Quote from: Zdenek2752 on 31.10.2010, 17:22
Spíše vám hrozí, že vás zabije meteorit.

To možná ale není to argument proč si to tam vědomě nechávat.

Quote from: pilar on 31.10.2010, 17:27
Zdenek2752:
Z vaší odpovědí soudím, že to sice není zrovna dobře provedené, ale může to tak zůstat. Možná si o mě myslíte bůhví co, ale nejsem elektrikář, tak se radši ptám. Nemohu za to, že člověk z oboru to udělal tímto způsobem.

Tak je to na vás jestli si chcete nechat vědomě bastl. Zkuste si pozorně přečíst komentář pana Illka.
Pokud vám ten dům vyhoří a někdo najde tento bastl tak se bude pojišťovna škubat že je to kvůli neodborné práci.

pilar

To tatahub:
píšete že pro světla 1,5mm stačí, to je všeobecně pravda, ale zárověň píšete že pouze za podmínky, že průžez vodiče odpovídá zkratovému proudu a 1,5mm-16A právě neodpovídá. Takže máme omlátit v kuchyni dlažky a znovu sekat zdi?
Za ostatní příspěvky děkuji, ale stále tedy nevím co mám dělat... :( (vždyť přeci proudový chránič je dáván z důvodu ochrany před úrazy a požárem)

tatahub

Zkratový proud mimo velmi teoretických úvah prakticky nezáleží na tom , zda jistíte 10 či 16A ,ale na tom jak daleko bydlíte od elektrárny a jak  tlustým kabelem jste připojen,
přičemž vedení obecně musí být chráněno před zkratem - s tímto problém mít nebudete - viz před.přís. a před přetížením , jedním ze způsobů ochrany před přetížením je ochranný nadproudový prvek,tj pojistka,jistič , druhou možností je to že na vedení připojím takový spotřebič,který ho svým charakterem nemůže přetížit (viz Vaše světla) a třetí možností je instalovat tak tlustý kabel,že ho "síla" zdroje nedokáže v žádném případě nebezpečně zahřát.

pilar

pilar

Mám to v té kuchyni udělané takto, nakreslil jsem vám to abysme si rozuměli....Snad to tedy bude ok, zatím to funguje...

pilar

Mám to v té kuchyni udělané takto, nakreslil jsem vám to abysme si rozuměli....Snad to tedy bude ok, zatím to funguje...

Radek Červený

To Pilar: Nečekejte, že vám na tomto portále někdo posvětí toto provedení, které není zrovna košer. Pokud je obvod dimenzován na 16A, bývá zvykem v celé části použít vodič Cu s průřezem 2,5mm2, který prakticky vyhoví všem požadavkům na uložení, oteplení, úbytek, impedanci..... . Na straně druhé, i v obvodě s dimenzí 16A může za určitých podmínek vyhovět vodič Cu s průřezem 1,5 mm2. Píši záměrně " za určitých podmínek ", neznamená to, že můžeme běžně tahat tyto obvody 1,5 kabelem.
Dále bych zde viděl jako problém vypínač, který je zpravidla ve většině případů domenzován na jmenovitý proud 10A, pár výrobců u určitých řad vyrábí i vypínače na 16A nebo ještě výše. V tomto případě není rozumné řešit odběr svítidla, který bez problémů jm.proudu vypínače vyhoví, ale velikost jistícího prvku pro celý obvod. Ovšem toto se dá jednoduše řešit výměnou vypínače za 16A provedení.

Z pohledu praxe:
Viděl jsem větší a závažná zvěrstva, než 1 metr kabelu s průřezem 1,5mm2 v zásuvkovém okruhu. To svítidlo bere pár desítek watů, pokud je kabel s měděným jádrem, uložený ve zdivu, v délce cca 1 metru, instalace je jinak dobře provedená bez různých čokolád pod dřevem a pod., klidně bych spal a tohoto kousku kabelu se rozhodně nebál. Pokud by v této části obvodu nastal zkrat, vypne spolehlivě i ten 16A jistič, a vypne i dřív, než by ten kabel zapálil kredenc.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Franěk

Ano, jak píše Radek Červený. S tím samozřejmě souhlasím.

Jen k tomu vypínači světel. Jištění "běžného" vypínače světel  16A jističem, odporuje ČSN 33 2130 čl. 5.2.2.
Tam je to jasně napsáno  (norm) Vypínače jsou běžně stavěné na 10A.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

QuoteViděl jsem větší a závažná zvěrstva, než 1 metr kabelu s průřezem 1,5mm2 v zásuvkovém okruhu.

Já jsem viděl 3bm 1,5 CYKY co táhla celý byt asi 9 let....cca 20 A..
Barva mědi byla pěkná,jako duha... (whist)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Štefan Beláň

Quote from: pilar on 12.11.2010, 23:07

Osobně se mi toto řešení také moc nelíbí, ale musím dodat, že je to naprosto v souladu s platnými předpisy a nelze tomu nic vytknou z hlediska norem.  (no)
Světelný obvod je v tomto případě jištěný proti zkratu jističem 16A (1,5 mm2 vyhovuje) a proti přetížení, jak vypínače tak vedení, instalovaným výkonem.
Vše tedy v souladu s ČSN. :)

Problém může nastat pouze při ověření ochrany při poruše, kdy impedance nemusí být vyhovující. ::)
Při použití předepsaného proudového chrániče 30 mA není co řešit. (no)
Chránič chrání - jistič jistí.