• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Musí se ohlásit výměna jističe 25A v rozvodné skříňi v panelovém domě?

Started by Passat, 03.11.2010, 13:06

previous topic - next topic

Passat

Potřeboval bych poradit, upřesnit, zda-li se musí na rozvodné závody hlásit výměna hlavního jističe 25A v rozvodné skříni (klasická stoupačka v paneláku)?
Na mysli mám ten jistič, který je před rozvodnicí v bytě.

Jirka Š. Svejkovský

Nesdělil jste, u kterého distributora máte smlouvu, přístup může být mírně odlišný.

Pokud budete navyšovat nebo snižovat hodnotu, je nejprve nutno podepsat smlouvu o navýšení/snížení hodnoty.

Pokud se jedná jenom o prostou výměnu beze změny počtu pólů a hodnoty, tak stačí obvykle telefonicky nahlásit odplombování.

Ale pozor! Setkal jsem se s tím, že distributor považoval výměnu jističe za zásah do neměřené části a požadoval uvedení zařízení do stavu podle aktuálně platných připojovacích podmínek. Přestože nám jejich nadřízené oddělení potvrdilo, že se nejedná o rekonstrukci, ale o změnu obchodní smlouvy (ČEZ Distribuce).

Detaily snadno dohodnete na příslušné pobočce u vašeho distributora nebo to nechte na elektrikáři, co vám výměnu bude provádět. Sám se do toho radši nepouštějte, je to práce pod napětím.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Passat on 03.11.2010, 13:06
Zdravím,
potřeboval bych poradit, upřesnit, zda-li se musí na rozvodné závody hlásit výměna hlavního jističe 25A v rozvodné skříni (klasická stoupačka v paneláku)? Na mysli mám ten jistič, který je před rozvodnicí v bytě.
Děkuji

Obecně, musí...!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Michal Kotlík

Pokud se opravdu jedná "pouze" o výměnu za stejný jistič(amperická hodnota,počet fází),tak by měl stačit telefonát na infolinku distributora(ČEZ).Operátorovi se nahlásí přesné místo a typ jističe,kdo výměnu provádí(upozorňují,že jde o práci na el.zařízení,a proto ji může provézt pouze osoba s elektrotechnickým vzděláním!!!)a následně na místo vyšlou svého zaměstnance a ten vše zaplombuje...váš elektrikář bude vědět jak postupovat...  ;)
Učit se,učit se,učit se...

Passta

Děkuji za komentáře, je to prostá výměna, stejného typu jističe, elektrikář jsem, ale v obchodní firmně, takže práce tohoto typu nechávám kolegům z firmy, kteří jsou praxí otřelí. Nicméně právě kolega tvrdí, že výměna se hlásit nemusí!! A navíc, koukal jsem do rozvaděče, plomba není ani na dveřích, plechu ani u jističe! A ne jen u mě, mého bytu, ani sousedé nemají, kolega tvrdil, že je to normální a že tento jistič je "můj" tudíž měním li kus za kus tak to hlásit nemusím, opačného názoru je bytný, který striktně trval, dokonce na písemném obeznámení, povolení, od distributora...
Zkusím tedy "jen" telefonní povolenku a uvidíme, děkuji a hezký den

Passat

Potažmo, kuju taky problém s upevněním, protože nový jistič je na DIN lištu a starý model asi tak 30let nazpět se upevňoval šroubem nahoře a dole napřímo do desky, že?

Quote from: Passta on 03.11.2010, 14:44
Děkuji za komentáře, je to prostá výměna, stejného typu jističe, elektrikář jsem, ale v obchodní firmně, takže práce tohoto typu nechávám kolegům z firmy, kteří jsou praxí otřelí. Nicméně právě kolega tvrdí, že výměna se hlásit nemusí!! A navíc, koukal jsem do rozvaděče, plomba není ani na dveřích, plechu ani u jističe! A ne jen u mě, mého bytu, ani sousedé nemají, kolega tvrdil, že je to normální a že tento jistič je "můj" tudíž měním li kus za kus tak to hlásit nemusím, opačného názoru je bytný, který striktně trval, dokonce na písemném obeznámení, povolení, od distributora...
Zkusím tedy "jen" telefonní povolenku a uvidíme, děkuji a hezký den

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Michal Kotlík

Velice přínosný výrobek...jinak by jste byl nucen řešit i zakrytí většího otvoru po starém jističi v krycím plechu...

Pavel Horský

Quote from: Michal Kotlík on 03.11.2010, 15:15
Velice přínosný výrobek...jinak by jste byl nucen řešit i zakrytí většího otvoru po starém jističi v krycím plechu...

Což není až takový problém. Použije se klasický jedno nebo třímodulový kryt, který se navrtá na místo starého jističe a do něj se osadí nový. Díra je tím pádem zakryta, nekoukáme na živé části a vypadá to pěkně.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michal Kotlík

Ano ano.Také možnost,ale pokud budete měnit víc kusů 1f jističů IJV za nové a dáte je do ochranných jednomodulů,tak budete muset navíc rozšířit otvor v krycím plechu flexou...

Pavel Horský

Flexu neeeeeee! Otvor po použití flexy je snad to nejhorší, co je pak vidět v takto zprzněných elektroměrových rozvaděčích. Opálená barva, křivý řez.............no hrůza. Já v takovém případě objednávám nový plech.
Revizní technik E1B

Martin Šedivý

V rámci působnosti PRE zažádat musíte a to u firmy, revizního technika, který má s PRE uzavřenou smlouvu o spolupráci a provede odplombování a zaplombování neměřené části. Jejich seznam najdete na www.PRE.cz  Jinudy u PRE VLAK NEJEDE  >:D

Pavel Horský

Revizní technik E1B

Jirka Š. Svejkovský

Adaptér na modulový jistič stojí pár korun a nemusíte používat ani flexu, ani vrtačku, prostě to tam našroubujete místo původního jističe. A navíc to nebude vypadat ošklivě.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroš Jan

TO: Passat
Nevím jak u vás, nepíšete, z které oblasti jste, ale já to hlásím vždy. Nemíním si přidělávat zbytečné problémy, když nemusím. :)
Výměna stávajícího 30let starého jističe může být někdy problém. Záleží, jak je elektroměrový rozvaděč zapojen. Někdy to jde udělat za provozu, aniž by se musela vypínat stoupačka, a někdy, je lepší, vypnout celou stoupačky. Vytáhnout si oblouk zkratem na stoupačkové svorkovnici při nožových pojistkách cca 200A,není to pravé ořechové
(plc)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Martin Šedivý

Pavel Horský

Quote from: Miroš Jan on 03.11.2010, 20:34
TO: Passat
Výměna stávajícího 30let starého jističe může být někdy problém. Záleží, jak je elektroměrový rozvaděč zapojen. Někdy to jde udělat za provozu, aniž by se musela vypínat stoupačka, a někdy, je lepší, vypnout celou stoupačky. Vytáhnout si oblouk zkratem na stoupačkové svorkovnici při nožových pojistkách cca 200A,není to pravé ořechové
(plc)

A proč to dělat za provozu? Jsem sebevrah?
To, že nějaká babka v paneláku zrovna peče buchtu nebo kachnu, mě celkem nezajímá, stejně tak, jako nějaký blb, který pak argumentuje nevhodnost vypnutí tím, že přijde o díl oblíbeného seriálu.
Lidi obejdu den předem, nahlásím hodinu vypnutí a tradáááááááá.
Všechno je uděláno, všechno je hotovo...........a bezpečně, bez nervů.
Revizní technik E1B