• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kde se vypíná přívodní vedení při výměně elektroměru?

Started by Ota Zaremba, 09.11.2010, 12:40

previous topic - next topic

Ota Zaremba

09.11.2010, 12:40 Last Edit: 10.04.2011, 14:18 by Miroslav Minařík
Rád bych věděl, zda při výměně elektroměru (povětšinou pracovníky ČEZ Měření) stačí vypnout předřazený jistič v elektroměrové skříni nebo se přípojka vypíná už v hlavní pojistkové skříni, která se nachází dále na přívodním vedení (z hlediska směru napájení)?

Proč se na to ptám? Představte si případ, kdy je odběrné místo (domovní elektrorozvod) napájeno nejen z měřeného přívodu, ale rovněž "T" odbočkou realizovanou před elektroměrovým rozvaděčem a zároveň za hlavní pojistkovou skříní (z hlediska směru napájení). Když za takové situace přijdou měnit elektroměr a vypnou za tím účelem jemu předřazený jistič v elektroměrovém rozvaděči, bude na svorkách pro připojení "výstupu" elektroměru přece stále napětí.

Neptám se proto, že bych něco takového měl nebo chtěl realizovat.  o:-)

Václav 3

Quote from: Ota Zaremba on 09.11.2010, 12:40

Představte si případ, kdy je odběrné místo (domovní elektrorozvod) napájeno nejen z měřeného přívodu, ale rovněž "T" odbočkou realizovanou před elektroměrovým rozvaděčem a zároveň za hlavní pojistkovou skříní. Když za takové situace přijdou měnit elektroměr a vypnou za tím účelem jemu předřazený jistič v elektroměrovém rozvaděči, bude na svorkách pro připojení "výstupu" elektroměru přece stále napětí.

Klasický černý odběr.

Petr Doležal

Kdysi jsem něco stvořil pro odrazení od černých odběrů.
Nepodařilo se mi to odsouhlasit s RZ, nereagovaly. Nebylo mi jasné, jaké uložení kabelu se uvažuje. Jako pragmatik jsem dal zem i zdivo, ale je možné, že u kabelu se to počítá z jeho jmenovité zatižitelnosti na vzduchu 30°C (a to je stejné jako uložení ve zdivu)
Je to ale fuk, tabulka má hlavně orientačně ukázat, zač je toho loket.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Ota Zaremba

to Petr Doležal:
Vaše excelovská aplikace je prima, tedy až do výpočtu odebrané elektřiny v kWh. Velmi by mě ovšem zajímalo, odkud (na základě jakého výpočtu) byste vzal cenu elektřiny Kč/kWh pro dokončení výpočtu výše škody (Kč) dle vyhlášky 51/2006 Sb.?

Pokud se nemýlím, při výpočtu škody za neoprávněně odebranou elektřinu je třeba vycházet z cen odchylek zveřejňovaných ERÚ pro příslušný typový diagram dodávek (TDD) a dále cenových rozhodnutí ERÚ, což není věru vůbec snadný výpočet. Normální smrtelník - konečný zákazník si cenu (Kč/kWh) v tomto případě asi stěží dokáže vypočítat. Nebo Vy snad máte nějaký jiný nápad, jak se rychle dopátrat této ceny?

Petr Doležal

Berte to tak, že tabulka jen počítá černé kWh (snad dobře). Ty Kč jsou tam jen proto, abyste nemusel brát do ruky kalkulačku. A co tam dáte, to tam dáte. Nemůžete po tabulce chtít nějaký chytrý cenový algoritmus.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jiří Schwarz

Kdo umí, tem umí...

Právě před několika dny jsem slyšel od jednoho hasiče jak hasili jeden objekt. Vypnutý hlavní jistič a při zákroku zjistili, že objekt je pod napětím. To "konopí" musí být kouzelná bylina, když do jeho pěstírny jde napájení i při vypnutém přívodu  :-)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)