• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zajistit selektivitu jištění v instalaci RD?

Started by Marťas poslední, 20.11.2010, 01:25

previous topic - next topic

tatahub

Dělá mě trochu problém to "většinou" , mě spíše zklamaly v životě většinou ti dražší řemeslníci , kdy jejich cena odpovídala spíše ceně jejich drahého vybavení nikoli kvalitě odvedené práce , ale třeba jsem měl jen smůlu.  

Jaroslav Hasala

Moje osobní zkušenosti jsou takové, že většina zákazníků se dá přesvědčit k nějakému řešení, které zohledňuje nějaké rezervy do budoucna, i když to v současné době nepotřebují - pokud jim to tedy pořádně vysvětlíte. U objektů typu RD jde většinou jen o větší rozvodnici a pár "stategicky umístěných" trubek, na koncovou cenu to má jen minimální vliv. Nicméně v budoucnu to může ušetřit spoustu práce a komplikací.
Např. u RD se obvykle snažím umístit podružnou rozvodnici někam na obvodovou zeď, s tím, že připravím rezervní trubky ven z objektu (do země) a dále do půdního prostoru. Potom lze celkem jednoduše napojit jak něco venku, tak třeba i něco na střeše  ;)

Při jedné "polorekonstruci" jsem např. použil tento model :
Udělala se nová přípojka nn, elektroměrový rozvaděč a podružná rozvodnice. Zlikvidovala se stará all-in-one dřevěná skříň, stávající okruhy se připojily do nové podružné rozvodnice. Elektroměrový rozvaděč měl i přípravu pro HDO, i když v té době nebyla zapotřebí. Podružná rozvodnice vypadala celkem komicky, protože v poměrně velké skříni byl jen hlavní vypínač, jeden chránič a tři jističe - více okruhů ve staré instalaci nebylo. Do rozvodnice byly dále připraveny trubky - do země, do půdního prostoru a nejvíce jich bylo ukončeno pod stropem v zavíčkovaných krabicích KO 100. Když po nějaké době došlo na rekonstrukci vnitřní instalace, bylo to velmi jednoduché - odvíčkovaly se krabice KO 100, protáhly se potřebné kabely, díky sníženým stropům (SK) se jen na příchytky připevnily hlavní trasy ...
Šlo to poměrně rychle a hlavně bez nějakých větších destrukcí :)
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Franěk

Jarda Hasala.  (dance)

Ano, to je přesně o tom. Ale nestálo to úplné minimum. Navíc byly krky a také větší rozvaděč, s trochou práce. Investice sice o málo větší než minimální, ale v budoucnu ušetřila pěknej ranec.

Také jdu touto cestou. Většina investorů si nechá poradit, když vidí rozumné argumenty. Pak je ani nemrzí nějaká kačka navíc. Naopak.

Ovšem cesta - já vám to udělám úplně nejlevněji - není právě tou nejlepší pro budoucnost. Jak už bylo i řečeno, může to být i na úkor bezpečnosti (ale nemělo by být) a nic na tom nemění honění impedamce  a selektivity jištění. To je v podstatě jen taková třešínka na dortu. Hlavní gróó všeho spočívá v těch úplných maličkostech a každodenní rutině elektrikářské práce. Právě na tom se většinou pozná ten pravej řemeslník.

Ale to už je na jiné téma.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Lubomír Jindra

Quote from: Jan Franěk on 21.11.2010, 20:36
Jen do toho. Jen si nejsem jistý, jestli tato cesta je právě ta nutná a rozumná. Spíš jsem přesvědčen o opaku. Potkávám se s tím pomalu denně. To co je levné, většinou za moc nestojí a nakonec to vyjde dráž, než rovnou kvalitní a definitivní řešení. Ale většinou se na to příjde pozdě.

Ještě jedna zkušenost. Když někomu vyhovím a provedu minimalistický zákrok, tak se to většinou obrátí proti mě, hned během prvního vypadnutí jističe, ať už k tomu byl důvod jakýkoliv. Do té doby budete králem a poté, navíc když investora poštengruje nějakej kámoš z hospody, už jen zlodějěm.

Radím- s tímto hlavně opartně a vše sepisovat a nechávat podepsat.

Naprostý souhlas (jednicka)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jaroslav Hasala

Moje osobní zkušenost je taková, že pokud zákazník trvá na co nejnižší ceně za každou cenu a není s ním rozumná řeč, potom je vhodné zvážit, jestli vůbec do takové zakázky jít, protože pravděpodobnost dalších komplikací je velmi vysoká.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Marťas poslední

22.11.2010, 11:10 #23 Last Edit: 26.12.2011, 20:57 by Miroslav Minařík
Vážení,
dík vám za vaše odpovědi a názory, co jsem potřeboval jsem se dozvěděl a jsem rád za vaši konstruktivní kritiku. Ta je vskutku prospěšná. Přeji vám pěkný den a já situaci ještě zvážím a uvidím, kde najdu průnik mezi představami majitele a rozumnými možnostmi.

Vypadá to tak, že rekonstrukci domu přečká pouze přípojka a zbytek se udělá časem skutečně nový. A takovým způsobem, aby člověk mohl klidně usnout.