• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak správně nazvat a označit vodič, který slouží jako PEN i PE?

Started by Milan Hudec., 28.11.2010, 11:13

previous topic - next topic

Milan Hudec

Byt je částečně rekonstruován, část rozvodů v TN-C, část v TN-C-S s rozdělením v bytové rozvodnici.
Původní přívod rozvodnice TN-C, nyní předěláno na TN-C-S.
Přívodní zelenožlutý slouží jako PEN pro starou instalaci a jako PE pro novou - jak ho n azvat a označit?

Radek Červený

Nějak tomu dotazu nerozumím, instalace bytu je částečně předělaná, část TN-C a část TN-S. Rozvaděč je takto předpokládám upraven, má přípojnici PE, N a PEN.
Ale přívod je snad pořád jeden, ne? S žílou PEN, rozdělenou až v rozvodnici na PE a N.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Hudec.m

Ne přívod do rozvodnice, je nyní třížilový.

Hnědá-fáze
Modrá- N vodič u nové instalace v bytě
zelenožlutá - PE vodič u nové instalace a PEN staré instalace

instalovány jsou dva můstky
N
PE+PEN

Miroš Jan

Jak PE + PEN ?
Nějakej zmatek.
Má být svorkovnice (sběrna) PEN , PE, N.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 28.11.2010, 14:00
Jak PE + PEN ?
Nějakej zmatek.
Má být svorkovnice (sběrna) PEN , PE, N.

Sběrna PE a PEN je tam prostě jedna, jsou k ní připojeny vodiče PEN staré instalace,vodiče PE nové instalace a přívodní zelenožlutý, který neumím nazvat.

V tomto případě velkou výhodu rozdělení na dvě swvorkovnice nevidím, snad pro lepší přehled, jsem ale zastáncem, že elektriku má dělat elektrikář, a ten by se v tom měl vyznat (vodiče PEN staré instalace jsou na koncích na modro).

Jiná otázka je , zda je výhodnější rozdělit jedinou sběrnu PEN na N a PE , či jak modré, tak zelenožluté připojovat na PEN sběrnu, ale popisovaný případ by PEN/PE rozděloval pouze na PE a další PEN.

Miroš Jan

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 28.11.2010, 14:30
Opět ukázka lajdácké práce  (zle)

Pročpak lajdácké?

pokud je mě známo, počet můstků rozděluje elektrikáře již spoustu let, přičemž oba způsoby mají své + i - .

že je část bytu rekonstruovaná, a část ne je celkem běžné, no a že došlo k výměně přívodu do bytu z TN-C do TN-C-S je v zásadě chválihodné.

Martin Mlkar

Quote from: Milan Hudec. on 28.11.2010, 14:38
........do bytu z TN-C do TN-C-S je v zásadě chválihodné.

Vždy jsem myslel, že TN-S.

Přívod je TN-S na to je napojeno TN-C? Smí se to vůbec?

Miroš Jan

vám se zdá být v pořádku, jestliže jsem rozdělil vodič PEN na PE a N, přivedu takto rozdělený vodič do bytové rozvodnice, a připojím PEN na PE ?

To rozhodně není v pořádku.

Milan Hudec

No a jak se to mělo udělat? , další možností by bylo sice natáhnout nový přívod do bytu a tento provozovat jako TN-C, přičemž by modrý drát zůstal nepřipojen , nebo by byl paralelně spojen se žlutozeleným coby paralelní PEN.
(o druhém způsobu vím, že by nebyl košer co se týká barev vodičů, ale z hlediska výběru, budto drát v luftu, či k ničemu bych toto upřednostnil)

Milan Hudec

Quote from: Martin Mlkar on 28.11.2010, 14:41
Vždy jsem myslel, že TN-S.

Jde o označení celé sítě, tj. od zdroje, no a jelikož je v části TN-C, které se až pak roděluje, je správnější název TN-C-S.

Martin Mlkar

Quote from: Milan Hudec. on 28.11.2010, 15:03
Jde o označení celé sítě, tj. od zdroje, no a jelikož je v části TN-C, které se až pak roděluje, je správnější název TN-C-S.

4 vodiče - TN-C
5 vodičů - TN-S
přechod z TN-C na TN-S se nazývá TN-C-S aspoň dle mého názoru.

Martin Mlkar

Quote from: Miroš Jan on 28.11.2010, 14:46
vám se zdá být v pořádku, jestliže jsem rozdělil vodič PEN na PE a N, přivedu takto rozdělený vodič do bytové rozvodnice, a připojím PEN na PE ?

To rozhodně není v pořádku.

Vím, že toto není v pořádku. Prosím pane Miroš zda nasměrujete, která norma to říká.

Milan Hudec

Quote from: Martin Mlkar on 28.11.2010, 16:44
4 vodiče - TN-C
5 vodičů - TN-S
přechod z TN-C na TN-S se nazývá TN-C-S aspoň dle mého názoru.

Mýlíte se, pokud máte možnost mrkněte na ČSN 33 2000-1 ed.2, sítě tam jsou nakresleny a popsány

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Hudec. on 28.11.2010, 14:19
...přívodní zelenožlutý, který neumím nazvat.

Nerozumím Vašim pochybám. Je to PEN. Slučuje v sobě funkci ochranného vodiče a funkci pracovního středního (nulového) vodiče.

To, že v části instalace využíváte jen jednu z jeho dvou sloučených funkcí, na tom nic nemění. Když máte na TNC přívod připojený spotřebič II. třídy, taky snad nemáte pochybnosti, že přívodní zelenožlutý drát je pořád PEN, i když někde využíváte jen jeho funkci N.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin Mlkar

Quote from: Milan Hudec. on 28.11.2010, 16:55
Mýlíte se, pokud máte možnost mrkněte na ČSN 33 2000-1 ed.2, sítě tam jsou nakresleny a popsány

Koukám na to. Vždy jsem měl za to, že pokud přijde do rozvaděče TN-C (4 vodiče - L1,L2,L3, PEN) a provedu rozdělení vodiče PEN na PE a N tak soustavě kde jsem toto provedl se říká TN-C-S a dále potom už jen TN-S.

Ale ono je to jinak.
TN-C-S funkce středního a ochranného vodiče je v části sítě sloučena do jediného vodiče.
TN-C - funkce středního a ochranného vodiče je v celé síti sloučena do jediného vodiče.
TN-S - v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče

Takže oprava:

4 vodiče - TN-C
rozdělení soustavy TN-C-S
5 vodičů - TN-C-S

Zkuste mě trknout a dát příklad, kde jsou místa se soustavou TN-S?

Milan Hudec

Quote from: Fuk Tomáš on 28.11.2010, 17:13
Nerozumím Vašim pochybám. Je to PEN. Slučuje v sobě funkci ochranného vodiče a funkci pracovního středního (nulového) vodiče.

To, že v části instalace využíváte jen jednu z jeho dvou sloučených funkcí, na tom nic nemění. Když máte na TNC přívod připojený spotřebič II. třídy, taky snad nemáte pochybnosti, že přívodní zelenožlutý drát je pořád PEN, i když někde využíváte jen jeho funkci N.

Díky za názor, "starost" mě dělá, že mám zelenožlutý jako budiž PEN, a po modrým drátu vedle teče co by mělo tect jen po tom zelenožlutým.
Asi je to tak dobře, ale ještě značení "myslíte,že jako ochranný vodič - "čistý ochranný vodič" pro novou instalaci může být označen coby PEN, tj. s modrou na koncích?

Milan Hudec

Quote from: Martin Mlkar on 28.11.2010, 17:30
Koukám na to. Vždy jsem měl za to, že pokud přijde do rozvaděče TN-C (4 vodiče - L1,L2,L3, PEN) a provedu rozdělení vodiče PEN na PE a N tak soustavě kde jsem toto provedl se říká TN-C-S a dále potom už jen TN-S.

Ale ono je to jinak.
TN-C-S funkce středního a ochranného vodiče je v části sítě sloučena do jediného vodiče.
TN-C - funkce středního a ochranného vodiče je v celé síti sloučena do jediného vodiče.
TN-S - v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče

Takže oprava:

4 vodiče - TN-C
rozdělení soustavy TN-C-S
5 vodičů - TN-C-S

Zkuste mě trknout a dát příklad, kde jsou místa se soustavou TN-S?

Abych řekl pravdu,nevím (mimo úvah o UPS,přenosných generátorech a pod) , snad ve zdravotnictví??