• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak odstraním blikání diodové žárovky?

Started by Karel Turčík, 29.11.2010, 11:24

previous topic - next topic

Karel Turčík

Tak nikoliv zž vodič,ale modrý vodič lze přeznačit....

Karel Turčík

Quote from: Prudky Lubos on 01.12.2010, 09:53
blbost na tohle je jednoduchá odpověď, na toto zapojení nejni istalace připravená a hotovo, pochybuju že investorka má vůbec potuchy kolik je kčemu zapotřebí vodičů a co je to zeleno/žlutej vodič, ptal jsem se známého co se živí bytovou instalací, jak by tohle řešil a ejhle, prej už se mu to párkrát stalo, bud vyměnit kabel nebo nic, ale ani ve snu by ho nenapadlo dát na zeleno/žlutou fázi, revizi mu nato nikdo neudělá a popud by ji oni v budoucnu z nějakýho důvodu chtěli( pojistka atd. ) a přišlo by se nato, šlapalo by se po něm a to nemá za potřebí
a hlavně přeznačení vodiče není předmětem této dizkuze

Fuk Tomáš

Quote from: Karel Turčík on 01.12.2010, 18:38
a hlavně přeznačení vodiče není předmětem této dizkuze

Chápu, že nerad slyšíte taková slova, ale tím se na tom nic nemění.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lukáš Rotrekl

Ano, v tomto jistě máte pravdu, na druhou stranu toto vlákno může pomoci i lidem, kteří mají barvy vodičů správně, proto jej považuji za užitečné a barvy vodičů pro řešení problému nechme stranou...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Antonín Vaněk

Zelenožlutý vodič není dovoleno přeznačovat!!

Karel Turčík

15.01.2011, 15:25 #23 Last Edit: 15.01.2011, 22:39 by Miroslav Minařík
Tak jsem se konečně k tomu dostal a připojil odpor k diodovce a blikání odstraněno.
Děkuji pane Fuku, jste kádr.
Jen pro rozšíření vědomostí, proč zrovna připojit odpor a proč zrovna 100 kohm/1W?

Fuk Tomáš

16.01.2011, 00:06 #24 Last Edit: 16.01.2011, 23:53 by Fuk Tomáš
Quote from: Karel Turčík on 15.01.2011, 15:25
proč zrovna připojit odpor a proč zrovna 100 kohm/1W?

Protože ten odpor svede proud ovládacího vstupu časového relé do země a na té blikající svítivce se nevytvoří dostatečné napětí, aby blikla.
A proč zrovna 100 kohm? Protože je to taková hezká hodnota, a měl jsem pocit, že by mohla být tak akorát.
A proč na 1W? Protože když je žárovka rozsvícená, je na odporu plné síťové napětí a při 230V + 10% bude topit výkonem 0,64 W - tak aby se neupekl, proto. Kromě toho odpůrky na menší výkonovou zátěž jsou příliš mrňavé a obvykle nesnesou síťové napětí.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)