• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu připojit na elektroměr dva vodiče CYKY 4Bx10?

Started by Radim B., 30.11.2010, 00:16

previous topic - next topic

Radim B.

30.11.2010, 00:16 Last Edit: 15.01.2011, 23:12 by Miroslav Minařík
Potřebuji připojit dvougenerační dum k síti.
Mám dva domovní rozvaděče (pro každý byt svůj s podružným elektroměrem), ale u energetiky jeden účet s jedním elektroměrem ve sloupku.
Chtěl bych si už od sloupku nachystat samostatný kabel do obou rozvaděčů, abych případně v budoucnu mohl zažádat o druhý elektroměr a nemusel dělat stavební a výkopové práce.
Je možné zapojit do elektroměru dvě vedení CYKY 4Bx10?
Mohu už do sloupku nachystat eletroměrovou skříň pro dvě měření, i když zatím využiji jen jedno.

Pak bych tedy jen přepojil jeden kabel na nové hodiny.
Je to možné?

Radek Červený

Na výstupu elektroměru by měl být jeden vodič o průřezu dle připojovacích podmínek distributora. Pokud přesto potřebujete od měření vést dva samostatné kabely, rozbočení je dobré provést pomocí řadových svorek doplněných o příslušenství.
Ale je to pro elektrikáře poměrně triviální řešení, nechápu tedy proč takový dotaz? Nebo že by se laická veřejnost už cpala i do neměřené části?
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

František Šohajda

V připojovacích podmínkách máte většinou "Přívod i odvod z elektroměru Cu ,plné jádro min 6mm-max16mm /po jednom drátu/"....jiného nic vám tam nezapojí!!! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav 3

To Radim B.:

Použít elměrný rozvaděč pro dvě měření můžete bez obtíží a použijte provedení, které má výstupní svorky, takže kabel není zapojen přímo do elměru.  Do doby, než se provede rozdělení odběrů, spojí váš elektrikář výstupní kabely právě v těch řadových svorkách, které pomocí spojovacích můstků zdvojí. Při pokládce kabelů nezapomeňte ke každému také natáhnout kabel 3Cx1,5 pro případné ovládání sazby, pokud by v budoucnosti měla být použita.

Tibor Szeles

To:  František . U nás na Slovesku  ZES (distributor)  uprednostňuje pred elektromerom AYKY a za Cu.   :) 
718/2002 z.z.  §22 elektrotechnik
STU FEI v Bratislave 1 ročník odbor:  elektrotechnika

Miroš Jan

Quote from: Radek Červený on 30.11.2010, 07:00
Na výstupu elektroměru by měl být jeden vodič o průřezu dle připojovacích podmínek distributora. Pokud přesto potřebujete od měření vést dva samostatné kabely, rozbočení je dobré provést pomocí řadových svorek doplněných o příslušenství.
Ale je to pro elektrikáře poměrně triviální řešení, nechápu tedy proč takový dotaz? Nebo že by se laická veřejnost už cpala i do neměřené části?

Tak je to správně. :)
Nehledě na fakt že 2 dráty CY 10mm2 do jedné svorky elektroměru stejně nejdou dát. (zle)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jiří Schwarz

Quote from: Miroš Jan on 30.11.2010, 22:03
Nehledě na fakt že 2 dráty CY 10mm2 do jedné svorky elektroměru stejně nejdou dát. (zle)

Znám zlaté české ručičky, co by si pomohli kleštěmi, pilníkem,... a nějak by to tam vecpali  :P
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

Quote from: Tibor Szeles on 30.11.2010, 21:48
To:  František . U nás na Slovesku  ZES (distributor)  uprednostňuje pred elektromerom AYKY a za Cu.   :) 

Např. u E ONu když dáte do elektroměru Al vodič...neudělají vám připojení a neosadí elektroměr!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Kvita Ladislav

Quote from: František Šohajda on 02.12.2010, 05:55
Např. u E ONu když dáte do elektroměru Al vodič...neudělají vám připojení a neosadí elektroměr!

Takhle to ssamozřejmě nepřipojí ani ČEZ. Pan Szeles měl určitě na mysli přívod do elektroměrového rozvaděče provedený kabelem AYKY, připojený na svorky hlavního jističe před elektroměrem (který má svorky určené výrobcem k připojení i hliníkových vodičů). K propojení jističe s elektroměrem je nutno v oblasti působnosti ČEZu použít vodiče CY s průřezem minimálně 6, maximálně  16mm2.

Oliver Mička

Quote from: Tibor Szeles on 30.11.2010, 21:48

A nie nahodou ZSE ?
No neviem v ktorom okrese ale v TT okrese len Cu vodiče do el.meru. AYKY-J len ako prívod do hl.ističa.
A co si do domu potiahnes to mas.Zmluvne podmienky ti davaju na výber.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Václav 3

Quote from: Jiří Schwarz on 01.12.2010, 15:55
Znám zlaté české ručičky, co by si pomohli kleštěmi, pilníkem,... a nějak by to tam vecpali  :P

Já bych takhle těm fušerům snad asi ani neradil, on se o to někdo pokusí, když si to tady přečte.

Původnímu tazateli zde bylo již odpovězeno, jak to má (nechat) udělat a jak to nakonec udělá, to se asi nedozvíme, protože už se neozývá. Doufejme, že případný bastl odloví a dále nepustí svědomitý technik RZ při montáži elměru.

František Šohajda

QuoteDoufejme, že případný bastl odloví a dále nepustí svědomitý technik RZ při montáži elměru.

Pokud to někde nabastlí za odvodem z elektroměru,techniku RZ to bude jedno! (dance)
To už bude problém majitele.

Václav 3

Já jsem reagoval na případ, kdy jsou narvané dva vodiče  do jedné svorky elměru (kol. Miroš a Schwarz), pokud  někdo  použije dále v rozvodu krabici nebo  řadové svorky k rozvětvení rozvodu, tak není co řešit.

Miroš Jan

TO : Václac 3
Doufejme, že případný bastl odloví a dále nepustí svědomitý technik RZ při montáži elměru.

V toto moc nedoufejte. Nedávno jsem přepojoval elektroměrák, kde byl přívod z HDS na svorky elektroměru, a teprve poté na hlavní jistič. Elektroměr řádně zaplombová. (zle)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Šohajda

TO:Miroš
Já jsem zase několikrát došel na to ,že HDO je jištěno pojistkami v HDO...bez jakéhokoliv dalšího jištění...
Vše bylo v rozvaděči plombováno a počet plomb souhlasil s pečetí!!rozvodného závodu!

Václav 3

Quote from: Miroš Jan on 03.12.2010, 22:02
TO : Václav 3
Nedávno jsem přepojoval elektroměrák, kde byl přívod z HDS na svorky elektroměru a teprve poté na hlavní jistič. Elektroměr řádně zaplombován.

To jsem už v teritoriu středočeského ČEZu odlovil (dokonce letos v létě) a opravoval také a ještě z hlavního jističe byla provedena spojka na jistič HDO. Nepochopil jsem, jak tohle někdo mohl přehlédnout, nebo možná také nechtěl vidět.

Radim B.

09.12.2010, 18:18 #16 Last Edit: 15.01.2011, 23:10 by Miroslav Minařík
Tak nakonec jsem to konzultoval na ČEZu a tam mi ten technik řekl, že je to možné, ale musí být v elektroměru řadové svorky, ze kterých se to vyvede do těch dvou domácností.
A nebojte, nic z toho si nebudu dělat sám.
Jde mi jen o to, když něco plánuju, tak mě zajímá kolik mě to bude stát.
A když mám informace, tak si to dokážu trošku finančně naplánovat.
Kdo se neptá, nic neví :-).