• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Ukázka práce elektrotopenáře! Jak je tohle možné?

Started by Jiří Buben, 02.12.2010, 12:05

previous topic - next topic

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

František Šohajda

Taky jsem kontroloval oběhové čerpadlo na potrubí cca 1 coule v topení....nějak to brnělo??..
instalatér řekl že "dráteníka na nic nepotřebuje!!" :D a zapojil si ho sám...jenže do zásuvky a 2x kabelem se zalitou koncovkou ,která se dala otočit tak i tak...! A dokonce zapojil i na zem!!se chlubil..! ve 2 vodičovém zapojení.../asi byli někde nové rozvody v plastu které to jakž takž oddělili od uzemění/... (doh)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Quote from: Michal Šimůnek on 02.12.2010, 21:21
 po odpojení vodiče pen před elektroměrem...

Zkusit odpojit PEN vodič na přívodu a zkoumat co a jak bude fungovat - to je snad hoší než zkoušet auto bez brzdového pedálu.
Ve vaší blízkosti bych nechtěl bydlet...

A nečekejte, že vám někdo dá nějakou zaručenou radu takhle, na dálku, aniž by si to prohlédl, proměřil,...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Illek

Kamil Novák

Quote from: Milan Illek on 03.12.2010, 12:53
Kde je to stanoveno?

V každé rozumně uvažující elektrikářské hlavě.  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Illek

Quote from: Kamil Novák on 03.12.2010, 16:02
V každé rozumně uvažující elektrikářské hlavě. 

Tak to pardón. Jinak řečeno: V ČSN není výslovně požadováno.

Jirka Š. Svejkovský

No, moc přizemněných bodů rozdělení v bytových rozvodnicích jsem neviděl. Spíš přizemněný vodič PEN v HDS.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr Doležal

04.12.2010, 10:50 #25 Last Edit: 04.12.2010, 13:42 by Petr Doležal
To vysvětluje, proč se tazateli, který nasimuloval poruchu na PENu jeho odpojením, vrací pracovní i zkratový proud přes plynovou hadici do plynové stoupačky.
Ještě citace z jednoho příspěvku kolegy Fuksy:
. . . Sám jsem se zúčastnil šetření, když hořela samovolně hadice u kombinovaného sporáku. Podotýkám, že trouba v té době nebyla zapnuta, ale pouze zapojena v zásuvce. Impedance plynového potrubí byla 0,4 Ohmy. . .
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Hudec

PEN v rozvodnici je spojen s pospojeníém ve stupačkách i "natvrdo" vodičem/vodiči napájející bytové jádro , nikoli jen přes plynovou hadici.
Navíc spousty výrobců sporáků mají na kostře extra svorku PE - není na škodu investovat do lana, a tuto propojit se systémem pospojování ve stupačkách, a tím ulehčit plynové hadici.
Nicméně i plynová hadice je poměrně solidní vodič elektroproudu, kde bych se případných jisker úplně nebál, přerušení PEN v panelácích je poměrně častá závada a úbytek obyvatelstva neodpovídá Vašim obavám.

Milan Hudec

04.12.2010, 11:16 #27 Last Edit: 04.12.2010, 13:42 by Petr Doležal
Quote from: Petr Doležal on 04.12.2010, 10:50
To vysvětluje, proč se tazateli, který nasimuloval poruchu na PENu jeho odpojením, vrací pracovní i zkratový proud přes plynovou hadici do plynové stoupačky.
Ještě citace z jednoho příspěvku kolegy Fuksy:
. . . Sám jsem se zúčastnil šetření, když hořela samovolně hadice u kombinovaného sporáku. Podotýkám, že trouba v té době nebyla zapnuta, ale pouze zapojena v zásuvce. Impedance plynového potrubí byla 0,4 Ohmy. . .

Jakživ jsem o tomto neslyšel, jak to dopadlo? - výbuch?

Petr Moravec

Nedá mi to, abych nereagoval. Je to zvláštní, jak se toto vlákno nedávno založené trefilo.
Bydlím v panelovém domě. Najednou v kuchyni u stropu začala prosakovat voda. Letím tedy nahoru abych zjistil, zda-li to vědí a situaci nějak řeší. Stav u souseda byl následující: kuchyňská linka odtažená od zdi, voda již vytřena. Měnili vodovodní baterii a roháček se pořádně neuzavřel, tak to přes noc trochu kapalo. Pozvali mě dovnitř, abych se podíval, že už nic horšího nehrozí. Nastěhovali se po CSC = ,,celkem slušných romech". Původní obyvatel CSC nebyl nešikovný, kdybych přišel na návštěvu jindy než s odtaženou linkou, tak tu práci člověk i pochválil. Ovšem nebyl to jen obkladač, ale i borec elektrikář... Jako přívod pro kompletní výbavu kuchyňské linky použil původní CYKYL 2B×2,5 kterýžto cestou než došel jako přívod pro kompletní výbavu kuch. linky navštívil smyčkově zásuvky v celém bytě 3+1 - holt komunisti věděli jak ušetřit. Nynější výbava linky ovšem již z komunistického standardu vybočila, což si CSC asi neuvědomil.  Výbava linky: "myčka, kombinovaný sporák s elekrickou troubou a dva zásuvkové vývody nad pracovní deskou s rychlovarnou konvicí". No ale k věci, současní majitelé takto zařízenou kuchyň koupili ca před půl rokem a vše fungovalo. Najednou se porouchala elektrická trouba v kombinovaném sporáku, tak jí vytáhli ze zásuvky a v obýváku vypnula audio sestava. Zkrátím to, v půlce bytu fáze na kolíku a nefunkční zásuvky.
Tak jsem to oběhl s vadaskou, až jsem dorazil do ložnice, kde jsem i na první pohled viděl že zásuvka je novějšího typu.
Po demontáži víčka byla závada jasná. Černý vlevo zachoval, ale proč by dělal CSC klemu v soustavě TN-C? když to fungovalo že jo - jeden zelenožlutý na svorce N a druhý na kolík, no a je to!
No, a tady jsme přesně u stejné situace, kdy se PLYNOVÁ hadice stala pracovním i ochranným vodičem zvaným PEN.
Takže z toho plyne - plynová hadice vydrží i 29,5 A  (zle)
16 A jistič ITV  To CSC neměnil. to není na očích.

Petr Doležal

04.12.2010, 14:02 #29 Last Edit: 04.12.2010, 14:31 by Petr Doležal
 (jednicka)
Jen dotaz, opravdu ten byt v paneláku měl 3f přívod?

P.S Moravec: OK, já jen zahlédl ten ITV
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Petr Moravec

Zdenek Rajmont

Dobrá. Nějaké prase chybně zapojilo svítidlo. A kvůli tomu je tu takový povyk ?
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

PETR STROMAJER

Ono nejde ani tak o zapojené světlo jako o princip že takových fušéru kteří panují názorem že vše znají nejlépe je kolem spousta(ve snaze se předvést a ušetřit).

Za sebe netvrdím že znám všechno ale jako elektrotechnik se přece také nepustím do opravy brzd auta.

Zde se ztrácí lidská soudnost což bude procházet vždy než se stane malér.

Zdenek Rajmont

QuoteOno nejde ani tak o zapojené světlo jako o princip že takových fušéru kteří panují názorem že vše znají nejlépe je kolem spousta(ve snaze se předvést a ušetřit).

Dobře. A co dál ? Nic ?
Tak poproste administrátora serveru ať zavede rubriku Zeď nářků.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

PETR STROMAJER

Quote from: Zdenek Rajmont on 04.12.2010, 14:45
Dobře. A co dál ? Nic ?
Tak poproste administrátora serveru ať zavede rubriku Zeď nářků.
To už tady bylo a dopadlo to jaksi neslavně

;) ;)

Zdenek Rajmont

www.rajmont.cz