• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Ukázka práce elektrotopenáře! Jak je tohle možné?

Started by Jiří Buben, 02.12.2010, 12:05

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: Petr Moravec on 04.12.2010, 13:44
Nedá mi to, abych nereagoval. Je to zvláštní, jak se toto vlákno nedávno založené trefilo.
Bydlím v panelovém domě. Najednou v kuchyni u stropu začala prosakovat voda. Letím tedy nahoru abych zjistil, zda-li to vědí a situaci nějak řeší. Stav u souseda byl následující: kuchyňská linka odtažená od zdi, voda již vytřena. Měnili vodovodní baterii a roháček se pořádně neuzavřel, tak to přes noc trochu kapalo. Pozvali mě dovnitř, abych se podíval, že už nic horšího nehrozí. Nastěhovali se po CSC = ,,celkem slušných romech". Původní obyvatel CSC nebyl nešikovný, kdybych přišel na návštěvu jindy než s odtaženou linkou, tak tu práci člověk i pochválil. Ovšem nebyl to jen obkladač, ale i borec elektrikář... Jako přívod pro kompletní výbavu kuchyňské linky použil původní CYKYL 2B×2,5 kterýžto cestou než došel jako přívod pro kompletní výbavu kuch. linky navštívil smyčkově zásuvky v celém bytě 3+1 - holt komunisti věděli jak ušetřit. Nynější výbava linky ovšem již z komunistického standardu vybočila, což si CSC asi neuvědomil.  Výbava linky: "myčka, kombinovaný sporák s elekrickou troubou a dva zásuvkové vývody nad pracovní deskou s rychlovarnou konvicí". No ale k věci, současní majitelé takto zařízenou kuchyň koupili ca před půl rokem a vše fungovalo. Najednou se porouchala elektrická trouba v kombinovaném sporáku, tak jí vytáhli ze zásuvky a v obýváku vypnula audio sestava. Zkrátím to, v půlce bytu fáze na kolíku a nefunkční zásuvky.
Tak jsem to oběhl s vadaskou, až jsem dorazil do ložnice, kde jsem i na první pohled viděl že zásuvka je novějšího typu.
Po demontáži víčka byla závada jasná. Černý vlevo zachoval, ale proč by dělal CSC klemu v soustavě TN-C? když to fungovalo že jo - jeden zelenožlutý na svorce N a druhý na kolík, no a je to!
No, a tady jsme přesně u stejné situace, kdy se PLYNOVÁ hadice stala pracovním i ochranným vodičem zvaným PEN.
Takže z toho plyne - plynová hadice vydrží i 29,5 A  (zle)
16 A jistič ITV  To CSC neměnil. to není na očích.

Situaci by taky vyřešilo napájení kombi sporáků v soustavě TT, kdy ochranný vodič by byl připojen pouze k pospojení ve stupačkách, ale je to na diskuzi.

Petr Moravec

No to by ste tomu dal.    :o
Situaci by vyřešilo, kdyby se do instalací nehrabal kde kdo.

Milan Hudec

Quote from: Petr Moravec on 04.12.2010, 15:22
No to by ste tomu dal.    :o
Situaci by vyřešilo, kdyby se do instalací nehrabal kde kdo.

Jiné řešení, jak zamezit proudu, aby nešel po ochranném vodiči na kostru sporáku a zpátky po hadici mne nenapadlo a momentálně v řešení přechodu na TT nevidím ani nijaký velký norměodporující problém (předpokládám, že ve stupačkách je do pospojení zahrnut také PEN či PE vodič instalace jádra a že je instalován pro sporák proudový chránič).
Opět by tu vyvstala snad otázka zda PEN jiného okruhu může sloužit i jako ochranný pro tento případ................

Jan Kelbich

Tak taky přidám svůj příběh. Ono se to nestává jen z fušeřiny, ale i v důsledku běžného provozu.

Cosi jsme předělávali za sporárkem s el. torubou. Tak že jsme ho musleli odtáhnout od zdi a odpojit od přívodu plynu. Flexošňůra byla dlouhá dost, tu jsme neodpojovali. No a mě mezitím napadlo dát si ohřát housky do trouby. A toruba ne a ne hřát, ani doutnavka se nerozsvítila, nic. Tak jsem začal hledat proč. A ejhle, v zásuvce upadlý PEN (a to máme měď !). Takže jsem přišel na to, že nám el. toruba, nevím jak dlouho, fungovala přes plynové potubí. Není od věci občas dotáhnout šrouby v přístrojích. (... jdu to udělat. :))

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Kvita Ladislav

Quote from: Zdenek Rajmont on 04.12.2010, 14:25
Dobrá. Nějaké prase chybně zapojilo svítidlo. A kvůli tomu je tu takový povyk ?

To není svítidlo...

Jan Franěk

05.12.2010, 23:30 #41 Last Edit: 05.12.2010, 23:35 by Jan Franěk
Bohužel nejenom elektrotopenáři a elektrozedníci toto dovedou.

citace
Já jsem vyučenej elektrikář, i když to nedělám. Táta dělal celej život elektriku, teď je v důchodu a tohle mi udělal. Nevím proč bych měl platit víc, když nemusím. Chránič mi stačí jen na koupelnu a tak. Na jiných zásuvkách ho nechci, protože je to starej a vlhkej dům, tak by mi chránič mohl padat častěji.
konec citací

Nevím co k tomu více dodat. Snad jen to, že jsem se cca 2h snažil trpělivě vysvětlovat proč a nač. Bohužel osvěta na nic. Maj svojí hlavu a revizi nepotřebujou.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Kamil Novák

Hezký!!  (ssur)
Jeden by netušil, k čemu se dá Premixová deska použít.  ;D
Kdyby třeba zde byla soutěž Bastl roku, tak tohle by jistě aspirovalo na přední umístění.  :D

Ale jinak mají oba zástupci té "elektrikářské" dynastie pravdu. Na tohle opravdu revizi nepotřebují.  (doh)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj