• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:50

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak správně dimenzovat vodiče pro AS motor 50kW?

Started by Michael Janoušek, 10.12.2010, 16:01

previous topic - next topic

Michael Janoušek

10.12.2010, 16:01 Last Edit: 10.12.2010, 18:57 by Miroslav Minařík
Dimenzuji vodič pro pohyblivé připojení asynchronního motoru připojeného na měnič. Potřebuji poradit s přepočítacími koeficienty případně volbou průřezu.

Parametry motoru 50kW, U_Y= 350V, In=101A, f=400Hz.
Měnič má In=200A, 80kW
Výpočet pro různé režimy zatížení motoru udávají Imax=216A po dobu 49s
Délka přívodu od měniče k motoru je do 15m.

Volil sem 3 samostatné vysoce ohebné vodiče S=95mm2 pro uložení do pohyblivého plastového řetězu, kde z tabulky DIN VDE0298-4 In=292A. Jelikož mám vodiče vedené v samostatných oddílech v dobře větraném energetickém řetězu, kde se vodiče nedotýkají navzájem, nejsem schopen vybrat vhodný koeficient pro výpočet. Řešil někdo již podobnou aplikaci?

Zdenek Rajmont

50kW, U_Y= 350V, In=101A, f=400Hz. To "smrdí" asynchronním servomotorem od Siemense co ?
Jestliže je pohon napájem frekvenčním měničem, samostatné žíly bych nepoužil, ale raději ultraflexibilní stíněný kabel. Lapp či jim podobní dodavetelé toho mají v katalozích přehřšel.
Je sice hezké, že jste spočítal max. proud Imax=216A po dobu 49s, ale co na to ten měnič? Počítejte s možností přetížení 150% dle vztahu Inadruhou *t. Průřez 95mm2 je přepych. Já osobně jsem tvor šetřivý, proto bych dal 3x75mm2. Ale neberte mne dogmaticky, druh Vaší aplikace neznám. Napište sem, co to pohání a v jakém taktu a uvidíme.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Michael Janoušek

Ten motor je vyrobený na zakázku od VUESu. Uváděný Imax=216A byl počítán pro největší použitou zátěž pro roztočení na max. otáčky cca 9000rpm. potom pojede nějakou dobu rovnoměrně, ale ta doba není pevně stanovena a záleží na operátorovi, kolik si nastaví ramp za sebou. Omezení je u motoru dáno 15s od maximální rampy do dalšího max. zatížení. Jednotlivé vodiče sem volil s ohledem na poloměr ohybu v energetickém řetězu, který mají samostatné vodiče daleko menší. Ještě sem zapomněl uvést, že kabely budou muset jít korytem v podlaze, což také ovlivní proudové zatížení. Z jakého proudu teď vycházet při dimenzování?

Zdenek Rajmont

Motor neřešte. Důležité je, jaký proud je schopen dodat měnič. Ten dík poměrně vysokému úbytku napětí na IGBT tranzistorech (pro třífázový - cca 1Volt x odmocnina ze 3 ) není zrovna tvrdým napěťovým zdrojem, i když teorie mluví jinak. Jetliže  má měnič In=200A, tak to je pro vás svaté ( přetížení 150% nevydrží dlouho). Motor může mít na štítku co chce a může pracovat jak chce. Takže navrhuji stíněný ultraslaněný  servokabel 75mm2.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

Michael Janoušek

Vzhledem k tomu, že měnič umí 200A jmenovitě a Is6=230A po dobu 4 minut, tak tedy bude stačit natvrdo nastavit v měniči ,že Imax=200A a tím mám ošetřeno, že nebude překračovat dovolený proud kabelu. Doufám, že toto není v rozporu s normou.
Díky vám za pomoc

Zdenek Rajmont

Quotetak tedy bude stačit natvrdo nastavit v měniči ,že Imax=200A a tím mám ošetřeno, že nebude překračovat dovolený proud kabelu.

Takto neuvažujte. Musíte respektovat štítkové hodnoty měniče. Co když nějaký český šťoural v rámci zlepšovatelského hnutí nastavení měniče změní ?
www.rajmont.cz

Rozmahel Vladimír

Mám dotaz:
Jak je pomocí měniče ošetřeno to, že motor bere pouze činný výkon?

Milan Illek

Rozmahel Vladimír

Zdenek Rajmont

QuoteJak je pomocí měniče ošetřeno to, že motor bere pouze činný výkon?

Mezi výstupem měniče a motorem nijak. (motor těžko pozná, jestli ho napájí měnič či je připojen přímo k síti ... takže měnič musí krýt i jalový výkon na magnetizaci)
Jiná situace je mezi  měničem a napájecí síti. Dík šestipulsnímu usměrňovači a kapacitní zátěži je skutečně učiník měřený před měničem 1. (a tím vlastně celé soustavy síť-měnič-motor)
www.rajmont.cz

Rozmahel Vladimír

Právě že mně zajímalo jak je to zařízeno. Je jasné, že na primáru je spotřebičem usměrňovač a dost, žádný zpětný tok. A oni tam tlačí DC proud. Je to vlastně magnetizační proud a ne jalovina. Je to chytré.  :o
Na druhou stranu je to ale činný odběr DC proudu, který by se měl na primáru měniče projevit jako zvýšený činný odběr oproti motoru bez měniče. Jalovina ze sítě je zdarma. / tedy správně kompenzovaná /

Zdenek Rajmont

17.12.2010, 13:55 #11 Last Edit: 30.12.2011, 22:46 by Miroslav Minařík
Quoteservokabel 75mm2
...neexistuje.

70mm2 ano
www.rajmont.cz