• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:50

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu vodič PEN na elektroměr použít z jiného poschodí (cca.3,5m)?

Started by Šubrt Jakub, 30.12.2010, 12:21

previous topic - next topic

Šubrt Jakub

O přeplněných svorkách PEN se tu již hodněkrát hovořilo.
Zajímalo by mě zda v případě plných přípojnicových svorek mohu použít volnějších míst o poschodí níž (výš).
Jedná se o cca.3,5m a nejsou zde protipožární přepážky.
Někde bývají volné trubky.
V normě ČSN 2000-5-54 jsem nic nenašel.

Jiří Buben

Proč volit takové řešení, když svorkovnice PEN jde snadno rozšířit. Jen se musí chtít.  Vámi navrhovaným řešením nijak nepřispějete k přehlednosti rozvodů. Právě naopak. V případě, že někdo bude něco opravovat o pato níž, může dojít k odpojené vodiče PEN pro vyšší patro a právě v tom je veliké riziko zde již mnohokrát probírané. Navíc v ČSN EN 60439-1 je v článku 7.1.3.5 uvedeno, že vstupní i výstupní svorky vodičů středních, PE nebo PEN musí být umístěny v blízkosti příslušných fázových vodičů. Z mého pohledu je toto řešení nepřípustné.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

František Šohajda

Quote from: Šubrt Jakub on 30.12.2010, 12:21
O přeplněných svorkách PEN se tu již hodněkrát hovořilo.
Zajímalo by mě zda v případě plných přípojnicových svorek mohu použít volnějších míst o poschodí níž (výš).
Jedná se o cca.3,5m a nejsou zde protipožární přepážky.
Někde bývají volné trubky.
V normě ČSN 2000-5-54 jsem nic nenašel.

Nemůžete! (no) (no)
Co brání rozšířit svorku PEN tam kde ji potřebujete napojit?
Tam kde berete fázové vodiče musíte napojit i PEN vodič!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Šubrt Jakub

TO:Buben, Šohajda.
Na každé  přípojnici jsou 4 svorky x 3fáze - možnost 12-ti připojení.
Na PEN taky 4,  z toho jedna plná na PE vodič. Zůstanou mi 3 prázdné svorky. Poraďte jak z toho ven. A to nemluvím o utažených svorkách s utrženou hlavou. Máte schůdné řešení?

Miroš Jan

TO : Šubrt Jakub

Nejčistší a profesionální řešení je vyměnit stávající svorkovnici za větší. :)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Pro okruh napojený z rozvodnice z  poschodí např.č5 je spojovací vedení PEN mezi 5 a 6 poschodím mimo jiné cizí vodivou částí, tudíž z vyššího poschodí se napojit nemůžete dle čl.543.4.4.
Napojení z nižšího poschodí by se tedy zdálo možné, ovšem narážíte na ustanovení - viz.p.Buben a na další ustanovení o přehlednosti rozvodů.
Navíc vodič PEN musí být uložen v blízkosti fázovodičů atd,atd.

Vámi navrhované řešení tedy dle norem možné není a v tomto případě bych si dovolil tvrdit "bez diskuze".

Jiří Buben

Quote from: Miroš Jan on 30.12.2010, 14:49
TO : Šubrt Jakub

Nejčistší a profesionální řešení je vyměnit stávající svorkovnici za větší. :)

Přesně tak. To zda použijete propojovací můstky za 50 Kč, které se vyrábějí v několika velikostech (počet šroubů) a kus DIN lišty, nebo zvolíte jiné řešení je již na vás.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Stále se učím.....

Šubrt Jakub

Poradíte někdo, jakým způsobem rozšířit PEN svorku? Nebo odkaz.  Budu vděčný za každou variantu. Těch přípojných míst bude hodně, tak se s tím problémem budu potýkat velmi často.

Jiří Buben

Quote from: Šubrt Jakub on 30.12.2010, 16:02
Poradíte někdo, jakým způsobem rozšířit PEN svorku? Nebo odkaz.  Budu vděčný za každou variantu. Těch přípojných míst bude hodně, tak se s tím problémem budu potýkat velmi často.

Odpověděl vám kolega Miroš. Starou svorkovnici vymontovat a místo ní provést montáž nové s větším počtem šroubů pro připojení vodičů, samozřejmě ve vypnutém a zajištěném stavu. Pokud nejste elektrotechnik, tak to zadejte odborníkům. Nevím v čem vidíte problém.
Revizní technik E2/A
Stále se učím.....

Šubrt Jakub

Asi by mi to nikdo nezaplatil. Pokud je řešením DIN lišta s propojovací svorkou- třeba 7, tak o.k. Jedná se asi o 50W odběr. Spojím se s internetem nebo kabelovkou.

František Šohajda

Quote from: Šubrt Jakub on 30.12.2010, 14:45
TO:Buben, Šohajda.
Na každé  přípojnici jsou 4 svorky x 3fáze - možnost 12-ti připojení.
Na PEN taky 4,  z toho jedna plná na PE vodič. Zůstanou mi 3 prázdné svorky. Poraďte jak z toho ven. A to nemluvím o utažených svorkách s utrženou hlavou. Máte schůdné řešení?

To je nějaký problém jeden vodič vytáhnout, dát větší svorku rozšířit svorkovnici /přídavnou PEN/ a je hotovo!
To si myslím dokáže jak se říká "Pat a Mat"... ;D  /PS: bez urážky/
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Šubrt Jakub

V každé svorce jsou po třech AL vodičích zhotoveny výrobcem, spáskované a na míru.
Tak se mě nedivte, že se ptám jak nejlíp to řešit. Nejsem barbar. A nejsem urážlivý.

Petr Doležal

Svorku lze přiložit na odizolovaný, avšak nepřerušený vodič stoupačky a odbočit se dá až 16x Cu10
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Vít Rotrekl

to petr doležal: (jednicka)

o těchto svorkách jsem věděl, ale že na ně existují i ty můstky...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Šubrt Jakub

TO: Petr Doležal. Dík za dobré řešení. Uvidím jak si poradili s cenou.
Teď ještě jeden dotaz:
Stává se mi, že narazím na odpojené elektroměry kde zůstaly původní AL vodiče.
Od jističů jsou odpojené, zaizolované. K další montáži nevyhovují(podmínky ČEZ). Zůstal zapojený PEN, který zbytečně "drží svorku".
Existuje nějaký testr/zkoušečka, která mi najde správný vodič? Jinak musím všechny PEN odpojit a propísknout. Vypnout všechny jističe- internet, kabelovku, byty , výtah i různé odběry.

František Šohajda

QuoteExistuje nějaký testr/zkoušečka, která mi najde správný vodič? Jinak musím všechny PEN odpojit a propísknout. Vypnout všechny jističe- internet, kabelovku, byty , výtah i různé odběry.

A vypnout všechny jističe bude problém.... :-\ Důležité věci tam nemáte!! (dance)
My to v nemocnicích děláme tak, že se nejprve musí pacienti na dýchačích hluboce nadechnout a ...
pak vypneme.... ;D ;D ;D Veselý silvestr  (drinks)