• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:05

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Zopakujme si časté chyby v projektové dokumentaci bytové a občanské výstavbě

Started by Karel Dvořáček, 03.01.2011, 09:02

previous topic - next topic

Tomáš Chovanec

Citovaním niektorých článkov normy 33 2130 z roku 1983, ktorá je stále platná sa tam zrejme dostal aj výraz jadro, ktorý vtedy fičal.

Inak mám pocit, že presne tento článok som pred časom čítal v nejakom časopise.

midob

Quote from: Tomáš Chovanec on 06.01.2011, 22:35
Inak mám pocit, že presne tento článok som pred časom čítal v nejakom časopise.

To je objev Ameriky! Vždyť autoři článků to rozsévají kam mohou! Ale tento je pěknej!

Hynek Bureš

A zase jsem nasranej. ČSN 33 2130 ed.2 je plná anachronismů a zavání reálným komunismem, taková norma v dnešní době a v sytému evropské normalizace naprosto nemá co dělat. Na rozepisovní "proč" nemám čas, bylo by to nadlouho - každou větu a každou tabulku bych našel v jiných normách, zákonech a předpisech, v technických podmínkách použití výrobků a ve fyzikálních tabulkách. To jsou dokumenty, které mají všichni projektanti k dispozici. To ostatní je otázka logiky, komunikace a zdravého rozumu.
Můj závěr - tato norma je vydána jen a pouze jako kuchařka pro elektrozedníky, kteří pracují a chtějí pracovat bez projektu. Tečka.
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.

Dobiáš Miroslav I.

Quote from: Hynek Bureš on 08.01.2011, 19:31

Můj závěr - tato norma je vydána jen a pouze jako kuchařka pro elektrozedníky, kteří pracují a chtějí pracovat bez projektu. Tečka.

Hmm,hmm. Bez projektu a výpočtů to nejde.  (funny)

Zdenek Hejčl

Poslal: Dobiáš Miroslav I
Hmm,hmm. Bez projektu a výpočtů to nejde.

Elektrozedníci to již dokázali, že to jde.... (dabel)

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Dobiáš Miroslav I.

Quote from: Zdenek Hejčl on 09.01.2011, 11:56
Poslal: Dobiáš Miroslav I
Hmm,hmm. Bez projektu a výpočtů to nejde.

To já vás dokonce podpořím. (až na ten termín elektrozedníci). Kvalitní elektrikáři již mnohokrát prokázali schopnost zařízení sestavit a oživit. O tom není pochyb. Mnohdy dokonce napravují chyby v projektech. (např. co se zapojení týče). Co ale nezvládnou je stanovení bezpečnosti zařízení. Zpravidla totiž nemají potřebné znalosti. A jak jsem již mnohokrát odůvodňoval, bezpečnost zařízení musí být prověřena již v projektu. Proto to bez projektů a výpočtů nejde.

Zdenek Hejčl

Proto nepotřebují projekt, natož aby se zabývali nějakým stanovením bezpečnosti. Jsou  (beach)  
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jaroslav Borovec

Quote from: Dobiáš Miroslav I. on 10.01.2011, 11:16
... (až na ten termín elektrozedníci). ...

Teď mi uniká co na tom zavedeném a jasně definovaném termínu nepodporujete?

Lubomír Jindra

Elektrozedník je ještě ok, proč by elektrikář nemohl umět opravit díru ve zdi? Horší je zedníkoelektrikář  ;)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Dobiáš Miroslav I.

Quote from: Jaroslav Borovec on 12.01.2011, 20:44
Teď mi uniká co na tom zavedeném a jasně definovaném termínu nepodporujete?

Je to něco jako kočkopes, tedy zmatečný termín. Podle současných požadavků, jsou na elektrikáře kladeny daleko větší požadavky na odbornost. Proto asi je možné "udělat elektrikáře za tři hodiny". To, že elektrikář umí i něco ze zedničiny, je jeho plus. V konečném náhledu tento termín také snižuje (kromě jiného) prestiž oboru.