• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je možné vést elektroinstalaci stoupačkou bez dodatečné chráničky?

Started by Jiří_W, 04.01.2011, 20:47

previous topic - next topic

Jiří_W

Mám nově udělanou elektroinstalaci v panelovém bytě. Od rozvaděče umístěného v předsíni je většina kabelů vedená stoupačkou k podlaze a odtud dále podlahou. Již několikrát jsem si všiml, že je ve stoupačce docela mokro (sousedce tekl záchod, pračka a pod.). Nemůže ta voda kabelům nějak uškodit? Kabely jsou většinou CYKYLo 3x2.5.
Je možné tedy tento stav takto nechat, nebo by bylo lepší kolem kabelů dát nějakou chráničku?

Oliver Mička

Ak by tam boli vedené káble CYKY-J tak tím vlhkosť ani mokro nevadí a su odolnejšie voči mechanickému poškodeniu čo sa o kábloch CYKYLo nedá povedať kedže ich vonkajšia izolácia je príliš tenká a za nou sú hned žily. Vedenie káblov v stúpačke si myslím že je v poriadku ale na tie CYKYLo by som použil radšej nejakú chráničku.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Jiří_W

05.01.2011, 20:39 #2 Last Edit: 05.01.2011, 23:52 by Fuk Tomáš
A nějaký tip na chráničku, co by se dala jen nasadit, nemáte? Nebo stačí obyčejný rozřízlý husí krk?

Petr Doležal

Není ta chránička zbytečná? Od čeho ve stoupačce hrozí nebezpečí mechanického poškození?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jiří_W

Mechanické poškození zřejmě ne, ale ta občas kapající voda mě lehce znervózňuje :-\

Kamil Novák

Quote from: Jiří_W on 05.01.2011, 21:16
Mechanické poškození zřejmě ne, ale ta občas kapající voda mě lehce znervózňuje :-\

Obávám se, že jako ochrana proti vodě je chránička nepoužitelná.  (no)
Nebude lepší se zaměřit na zdroj té vody. Ta totiž ve stoupačce jistě nevadí jen kabelům.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Petr Doležal

Pokud voda neteče do krabic, tak bych to neřešil.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Zdenek Hejčl

Hmmm otázka by mohla být: jak je provedeno upevnění kabelů v šachtě?

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU