• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze použít čtyřpólový chránič na tři různé zásuvkové okruhy?

Started by Petr Starosta, 10.01.2011, 17:34

previous topic - next topic

Petr Starosta

Lze použít čtyřpólový chránič ( 003/ 16A/ ) na tři různé zásuvkové okruhy?
Za tento chránič bych dal na každý okruh jistič 16A /B.
Jedná se mi hlavně o úsporu místa v rozvaděči.

Štefan Beláň

Quote from: Petr Starosta on 10.01.2011, 17:34
Za tento chránič bych dal na každý okruh jistič 16A /B.
Jedná se mi hlavně o úsporu místa v rozvaděči.

TO: Starosta

Použít 1x 4p chránič a 3x 1p. jistič jistě můžete a velice často se to takto praktikuje z důvodu finančních úspor.
Pokud se vám jedná o úsporu místa, použijte 3x "jističochránič" - ušetříte jeden modul a získáte zvýšenou spolehlivost a mnoho provozních výhod.  :)
Chránič chrání - jistič jistí.

Martin H.

Quote from: Štefan Beláň on 10.01.2011, 21:21
Použít 1x 4p chránič a 3x 1p. jistič jistě můžete a velice často se to takto praktikuje z důvodu finančních úspor.

Otázka bola na presne 3 ističe, tak len doplním, že nie je nutné dodržať pravidlo 1fáza = 1istič. Za chráničom može byť aj viac ističov. Ako písal pán Beláň - je to hľadanie kompromisu medzi cenou a prevádzkovou spoľahlivosťou.

Za chráničom sú odporúčané ističe v prevedení /1N (resp. /3N), ktoré sa dajú kúpiť aj v jednomodulovej šírke, ak vám ide o šetrenie priestoru.

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Starosta on 10.01.2011, 17:34

Z kolika fází a jak jištěných budete ty 3 zásuvkové okruhy napájet?
(kdyby se jednalo o 3 fáze, tak byste se tuším na použití třífázového chrániče neptal).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Starosta

Asi dám nejspíš ty chráničojističe, sice to vyjde dráž, ale omezuje mě to místo. Děkuji

Krýdl Petr

Pro úsporu místa je vaše poslední varianta nejlepší, tzn. : 3x jistič/chránič = 6 modulových jednotek, proti původní : 1x proudový chránič + 3x jističe = 4 + 3 modulové jednotky = 7 MJ.
Jestli je tato varianta konečné řešení zapojení v rozvaděči a akceptujete mírné cenové navýšení není dále co řešit.
Otázka nastává jedná-li se variantu zapojení v rozvaděči, kdy mám 4 pól. proudový chránič pro sekci např. 6 samostatných a rozfázovaných okruhů přes 1 f. jističe. Poté je sice finanční úsporá této varianty větší (menší počet pr. chráničů), ale nastává hlavní problém a to je vypnutí okruhů přes proudový chránič, zapůsobí-li porucha na některém okruhu. Tzn., že se vám vypne okruh na kterém není žádná závada, tento stav musíte posuzovat individuálně a domlouvat se s invetorem stavby.
Musíte si sestavit rovnici : cena / místo / funkčnost a podle toho vycházet ve výzbroji rozvaděče.