• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může se konvice prodávat bez vypínače?

Started by Tomáš Valový, 15.01.2011, 22:53

previous topic - next topic

Tomáš Valový

Podobný dotaz zde již byl, ale odpověď na něj ne:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,9102.0.html

Tedy, je dle českých norem povoleno prodávat rychlovarnou konvici bez vypínače (automatického či manuálního)?

Vysvětlení - jednu takovou jsem narychlo koupil a chtěl bych ji vrátit, protože se mi její používání zdá nebezpečné...

Jiří Schwarz

Quote from: Tomáš Valový on 15.01.2011, 22:53
Tedy, je dle českých norem povoleno prodávat rychlovarnou konvici bez vypínače (automatického či manuálního)?

Obecně - podle "českých norem" je jednou z možností za jistých okolností "vypínat" spotřebič vytažením síťové vidlice.
Z funkčního hlediska musí být u elektrické rychlovarně konvice nějak zajištěno, že se spotřebič vypne při dosažení bodu varu, jinak se voda vyvaří, spotřebič přehřeje, poškodí se nebo zapálí něco v blízkém okolí,...

Museli bychom zapátrat po výrobkové normě.
Pokud existuje, mohlo by se tam najít co musí nebo nemusí být součástí elektrické rychlovarné konvice, jak musí být řešeno provozní a jak poruchové odpojení napájení.
Možná by to mohlo být v ČSN EN 60335-2-15, ed.2

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Tomáš Valový

Díky za odpověď.

Já jen upřesním že se jedná o cestovní konvici Unold 8210 / 8218. Nedoporučuji kupovat.

Má jen "ochranu proti chodu naprázdno". Sama tedy vypne až po té, co všechnu vodu vyvaří.

Jirka Š. Svejkovský

Já bych tak přísný nebyl. Asi každý znás si pamatuje spirálku, která se šoupla do hrnku s vodou a do zásuvky. Žádný bimetal, žádný vypínač. Neznám nikoho, kdo by vyhořel.

V poslední době je tendence vyrábět zařízení maximálně blbuvzdorné. Lidi si pak zvyknou, že to za ně bude přemýšlet. Důsledky v případě selhání bezpečnostních udělátek (nebo jejich absence) si domyslete sami.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Tu cestovní konvici mám také doma.....je to bez vypínače!...Výrobce nějaká CHINA.. (zle)
Kdysi to nějaký podomní /černý spoluobčan/ prodal rodičům!Za výhodnou cenu...Zapomínají často vypnout i vypínač osvětlení, ne tak konvici...Pro důchodce je to přímo hazart!...Je výhoda že má malou spirálu cca 500W.

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...