• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:58

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je napojení nerezového komínu na zemnicí soustavu dostatečnou ochranou ?

Started by Josef Píbil, 28.01.2011, 11:22

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Václav Pešek on 29.01.2011, 20:42
a co potom měděné roury rozvodů radiátorů?

Na co se vlastně ptáte?
Ovšem že čím hůře je provedeno pospojování, tím větší rozdíl potenciálů mezi jednotlivými subsystémy ve stavbě se může vyskytnout.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Franěk

Quote from: Václav Pešek on 29.01.2011, 20:42
a co potom měděné roury rozvodů radiátorů?

Pokud bude provedeno řádné připojení na HOP a vše řádně pospojeno, tak bude vše na jednom potenciálu a rizika budou mnohonásobně snížena. Navíc čím více cest do země, tím rychlejší zmaření a omezení účinků blesku. Proto dopručuji více svodů a komín v prostoru chráněném jímačem.

Quote from: Milan Hudec. on 29.01.2011, 20:50
Tazatel by dle mého názoru měl hlavně nešetřit a komín řádně obezdít.

Předpokládám, že to není o šetření, ale o vzhledu toho komína.

Doporučuji nedat na zaručené rady, ale normálně poptat řešení u projektanta, který se právě ochranou dle
ČSN 62 305 zajímá naplno a ne pouze okrajově. S ním probrat i možná rizika a nejlepší možná řešení.  Pak se můžete rozhodnout, jestli to nebude problém, nebo zvolit jinou variantu odvodu kouře.

PS: kolega Fuk mě s tím rozdílem potenciálů předběhl.   ;)

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Václav Pešek

psal jsem na předchozí straně, budou mi dělat nerez komín, dům nemá hromosvod a jeniné uzemění dostupné v kotelně je v zásuvce 230V

je problém dát zemnič - dům hraničí z každé strany s ulicí a je řadový, šel by snad na druhé straně přes hřeben, ale komín od něj bude cca4m a bude hodně koukat ze strěchy, byť nad hřeben jen asi 0,5m...

podrobně je to na předchozí straně.
CNC mechanik - §6

Václav Pešek

CNC mechanik - §6

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Václav Pešek

CNC mechanik - §6

Petr Krištof

TO:Pešek
Mezi vývodem základového zemniče pro pospojení a podružným rozvaděčem

Václav Pešek

pokud nemám hromosvod, mám skutečně zemnič? nikde jsem nic nenašel.

ER je na druhé straně domu cca 10m od komína, podružný v bytě asi 1,5m od ER

CNC mechanik - §6

Jan Hájek

Quote from: Václav Pešek on 30.01.2011, 00:40
pokud nemám hromosvod, mám skutečně zemnič?

Pokud nemáte hromosvod a bojíte se blesků, tak si ho buď pořiďte, nebo si připravte evakuační zavazadlo a za bouřky dům opuste. Cokoliv uděláte pouze částečně jenom o trochu zmenší riziko Vaši smrti, ale v porovnání se stavem, kdybyste dům měl chráněn pořádně to bude obdobné, jako si před skokem z letadala místo padáku omotat tělo molitanem.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Pavel Horský

Pane Pešku, ale co od nás vlastně chcete slyšet? Chcete, aby vás někdo poplácal po ramenou a řekl vám, že je vlastně vše v pořádku? Jak je vidět, nemáte základní znalosti z oboru a tak si myslím, že je pro vás vhodné jediné doporučení.

Pozvěte si projektanta elektro, který má ochranu před bleskem v malíčku, ten vám vše vysvětlí přímo na místě a určitě najdete schůdné řešení.
Jen se budete muset smířit s tím, že hromosvod pro ochranu vašeho zdraví a majetku bude potřeba udělat. Nejde-li vám o ochranu těchto věcí, pak jste se tu ptal naprosto zbytečně.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

František Šohajda

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec. on 30.01.2011, 13:43
Vy máte radiátory na střeše?

Předpokládám, že se bojí toho, když uhodí blesk do komína, tak se to přes něj dostane na kotel (nebo třeba krb) a z něj po trubkách Cu na radiátory. Je to jistě oprávněné. Potom nejste v podstatě nikde v domě v bezpečí, pokud nemáte správně provedenou ochranu podle norem, spíš lépe.

Ale už mě dál trochu unavuje neustále se s někým přít o to, jestli má provést ochranu podle norem, nebo to ošidit. Pokud to chce ošidit, tak ať to nepíše sem, ale nechá si to pro sebe a svoje svědomí. Zde mu to jistě nikdo neposvětí. To je jako kdybych se ptal jestli to nevadí, když budu okolo školy, kde je 30tka jezdit 60tkou. Nevadí to dokud se něco nestane. Ale to už bývá pozdě.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Pavel Horský

Quote from: Jan Franěk on 30.01.2011, 17:20
Ale už mě dál trochu unavuje neustále se s někým přít o to, jestli má provést ochranu podle norem, nebo to ošidit. Pokud to chce ošidit, tak ať to nepíše sem, ale nechá si to pro sebe a svoje svědomí. Zde mu to jistě nikdo neposvětí. To je jako kdybych se ptal jestli to nevadí, když budu okolo školy, kde je 30tka jezdit 60tkou. Nevadí to dokud se něco nestane. Ale to už bývá pozdě.

Zlatá slova Honzo. Naprosto souhlasím. (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Václav Pešek

Zajímá mně, jestli je vůbec možné, to udělat dobře, a jak...

kdybch se nebál, a byl si jist, že kovový komín nepřipojený na nic je OK, tak se na nic neptám...

mám sipe par.6 ale o hromosvodech nevím nic... proto se ptám, abych věděl, co mám vlastně chtít a co to bude obnášet, abych se nějak připravil, i finančně na další vývoj..

CNC mechanik - §6

Fuk Tomáš

Quote from: Václav Pešek on 30.01.2011, 23:03
Zajímá mně, jestli je vůbec možné, to udělat dobře, a jak...

Ano, je možné to udělat dobře.
Komín nemusí být z elektricky vodivého materiálu.
A pokud si ho chcete kovový postavit, připravte se na to, že potřebná ochrana před bleskem bude, při stávající absenci hromosvodu a dobrého zemniče, nejspíš dražší než ten komín. Podrobnosti vám řekne podle místní situace projektant.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Václav Pešek

nerezový komín je nevyhnutelný z jiných, technických důvodů právě.
CNC mechanik - §6