• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:25

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné z §6 jit na §10 ?

Started by šákul123, 01.02.2011, 19:21

previous topic - next topic

šákul123

01.02.2011, 19:21 Last Edit: 02.02.2011, 23:18 by Miroslav Minařík
Mám 4 letou praxi a zatím mám §6.
Je možnost získání §10?

Miroslav Minařík

Quote from: šákul123 on 01.02.2011, 19:21
Mám 4 letou praxi a zatím mám §6.
Je možnost získání §10?

Technický přesun
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jirka Š. Svejkovský

Pro získání §10 nepotřebujete žádnou praxi, ani jiný paragraf. Stačí odborné elektro vzdělání.

Abyste jako projektant mohl "rukama" do el. zařízení, je vhodné mít i §6, pokud chcete živnostenský list, pak potřebujete §8 (předepsaná délka praxe je v příl. 1 vyhl. 50/78).

Znění vyhl. 50/78 najdete zde: http://elektrika.cz/data/clanky/vyhlaska-50-78sb-elektronicky-ke-stazeni-zde
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

H

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 03.02.2011, 09:48
...pokud chcete živnostenský list, pak potřebujete §8 (předepsaná délka praxe je v příl. 1 vyhl. 50/78).

?
To slyším prvně. Tím spíš, je-li projektování elektrických zařízení živnost volná.
Pro projekční činnost ve výstavbě je zas potřeba autorizace. O paragrafu 8 se někde mluví?

Jirka Š. Svejkovský

Ve vyhlášce.

"Montáže" také není živnost vázaná, ale řemeslná. Nestačí jenom vysvědčení, ale potřebujete i oprávnění (a tím pádem i §8). Tento paragraf je dle mého jedním z největších dinosaurů ve vyhlášce a podle toho se k němu i přistupuje. Nepamatuju se, že by mě někdo kontroloval, zda ho mám (mám).

Ale je možné, že má někdo lepší právní výklad ...

sakukl 123

tak jsem k tomuto tématu  našel tuto reakci:

musíš mít i praxi v projektování a bude šmuset projekty předložit k diskuzi.Jen manuální praxe nestačí,dobré je členství v komoře autoriz.inž.a techniků

Je to pravda??

Jirka Š. Svejkovský

Není to pravda.

Žádná praxe není vyžádována. Členství v komoře je nutné při projektování dokumentace pro stavební úřad (projekty pro stavební povolení atd.), jinak povinné není. I to se dá obejít tak, že vám na projekt dá "štempla" někdo autorizovaný.

Nevím, kdo by měl projekt diskutovat? Třeba tady v diskusi? No to asi ne.

sakul123

Tak moc krat dekuju za odpovedi....jeste jsem se chtel zeptat co je pro to nutne udelat a jaka literatura je nejvhodnejsi...dekuji za odpoved

Jirka Š. Svejkovský

Tak to už je na delší povídání.

Záleží na tom, co chcete projektovat. Bytové domy, stroje pro automobilku nebo atomovou elektrárnu?

Většina mých kolegů včetně mě se nechala zaměstnat v nějaké projekční kanceláři. Po několika letech praxe se dá říct, že člověk něco pochopí.

Myslím, že žádná příručka "Projektantem snadno a rychle" neexistuje.

Nejvhodnější literaturu najdete na csnonline.unmz.cz  ;), popřípadě zde na elektrika.cz nabídku elektrikářské literatury.

sakul123

Dekuji ale ja mel namysli jako rozsah norem atd...co je nutne k ziskani §10?

Jirka Š. Svejkovský

Napadlo mě toto:
Příručka pro zkoušky elektrotechniků - požadavky na základní odbornou způsobilost (osmé - aktualizované vydání) nakladatelství IN-EL.

sakul123

A hlavne se zajimam o Ezs, Eps, CCTV, Lan

Kamil Novák

Quote from: sakukl 123 on 03.02.2011, 10:20
...,dobré je členství v komoře autoriz.inž.a techniků
Je to pravda??

Ano, členství v ČKAIT je dobré. Ale hlavně pro ČKAIT samotnou.  (bigbb)
Na výsledcích práce některých projektantů a "takyprojektantů" to rozhodně poznat není.  (plc)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Illek

Quote from: Kamil Novák on 03.02.2011, 12:23
Ano, členství v ČKAIT je dobré. Ale hlavně pro ČKAIT samotnou. 
Na výsledcích práce některých projektantů a "takyprojektantů" to rozhodně poznat není. 

Já bych to tak nepaušalizoval. Zkuste si udělat zkoušky.

Taky možná projektant

Zkoušky ČKAIT nejsou (alespoň u mě nebyly) o nějaké odbornosti, ale spíš znát stavební zákon i pozpátku. Jediné, co je na mém projektu zajímalo (a za co mě chtěli rovnou vyhodit), byl nápis Prováděcí dokumentace na 1. stránce (správně by mělo být Dokumentace provedení stavby). Na tom jsme se zasekli a dál se už ani nelistovalo. Celkově mi to spíš připomínalo zkoušky z Marx. - Lenin. pateorií než diskusi odborníků.

Jan Franěk

Problém nevidím v získání par,10, což jste i tady mohl číst, jako spíš pak v té vlastní práci. Se zkušenostmi, které máte za krátkou dobu své praxe, z vás jen těžko může být dobrý projektant. Každý by si měl uvědomit své limity. Doporučoval bych nejprve sám prostudovat hromady projektů elektro a to nejlépe v praxi (při montážích). Pak je  druhá cesta a to je začít v nějaké projekční  firmě a tam potřebnou praxi získat. Ať nerozšíříte řady těch španých
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Kamil Novák

Quote from: Milan Illek on 03.02.2011, 12:59
Já bych to tak nepaušalizoval. Zkuste si udělat zkoušky.

1) Nepaušalizuji - uvedl jsem "některých".
A že ti "někteří" jsou z mých, subjektivních zkušeností většina je věc jiná. Mám asi smůlu, že se setkávám hodně často tu s většími, tu s menšími nesmysly, vydávanými za projekty.  (plc)
Na druhou stranu, jak jsem zde již v minulosti uváděl - čest a sláva těm několika málo (mě známým) vyjímkám, kteří jsou opravdovými Projektanty.  (poklona)

2) Jaké zkoušky máte na mysli?  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Illek

Quote from: Kamil Novák on 03.02.2011, 15:12
Jaké zkoušky máte na mysli?  

Zkoušky pro získání autorizace.
P.S.
Podle mého názoru je kvalita všech profesí v rozmezí od póvlu po špičku, kde počet osob špičky se asymptoticky blíží nule. Osobně jsem byl celkem šokován kvalitou revizních zpráv.
Co tam se člověk někdy dozví za bláboly, je k neuvěření a hlavně co se o předmětu revize nedozví.  :(