• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak určovat vnější vlivy na vnitřní elektroinstalaci transportovatelné buňky?

Started by Luboš Janča, 05.02.2011, 11:49

previous topic - next topic

Luboš Janča

Musím určovat vnější vlivy na vnitřní elektroinstalaci transportovatelné buňky pro potřeby revize?
Jak by jste se stím vypořádali vy?
Stavební buňku mám umístit na staveniště a udělat revizi (prozatímního staveništního rozvodu a transportovatelných buněk).

Dle normy ČSN 33 2000-7-704 ed. 2, čl. 704.1.2, druhá odrážka, není transportovatelná buňka součástí prozatímního staveništního rozvodu, byť je jeho prostřednictvím napájena.
Neplatí pro ni tedy požadavky starší ČSN 34 1090 ani nové ČSN 33 2000-7-704 ed. 2. , ale ČSN 33 20007-717 ed. 2.
Určovat tedy vnější vlivy (na vnitřní prostory buňky a tím pádem na elektroinstalaci, která je zcela výhradně také uvnitř), nebo se odvolat na normu ČSN 33 2000-7-717 ed.2 a ověřit splnění všech podmínek daných touto normou?
To samé dilema mám i u vnějších vlivů prozatímního staveništního rozvodu.
Opět otázka, zda také nestačí odvolávka na normu (...7-704 ed. 2) a nezatěžovat se určováním.
Předesílám, že určení vnějších vlivů je to jediné co mi chybí.
Ostatní náležitosti dané legislativou mám...

Miroš Jan

RT elektro není od toho, aby určoval vnější vlivy, ba naopak. Posoudit elektroinstalaci ve vztahu k určeným vnějším vlivů. ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jirka Š. Svejkovský

Stanovovat protokolárně vnější vlivy nemusíte tam, kde lze jednoznačně určit pouze vliv normální. Vzhledem k tomu, že buňka není nic jiného, než převozný kancl, protokol bych neřešil.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radek Kroutil

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 05.02.2011, 19:22
Vzhledem k tomu, že buňka není nic jiného, než převozný kancl, protokol bych neřešil.

Přiklánim se ke stejnému názoru, ale jenom pro upřesnění: buňky nejsou jenom kancly, ale i sklady (barvy, benzin, propanbutan) , šatny (bláto, marast apod. a tady by ani neškodilo k určení vlivů i určit prostory pro zápach  (zle) (surprice)). A buňky jsou taky sprchy
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Jirka Š. Svejkovský

Jenom bych připomenul nutnost revize před připojením. Stav českých komunikací zřejmě neprospívá chráničům a občas umřou.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Luboš Janča

Mám samozřejmě namysli buňky jako kanceláře. S těmi vlivy normálními, to bych bral. Mohl bych se tím vyhnout dalšímu určování. Mimochodem, co mi brání v tom, svolat komisi ostatních zúčastněných a dát tak sám dohromady protokol o určení vnějších vlivů třeba na staveništi? Nemyslím si že kvalifikace rev. technika je k tomuto úkonu málo. Navíc v reálném světě, ruku na srdce, to tak musí řešit spousta revizáků. Pokud tedy chtějí mít revizi "čistou" a ty vnější vlivy prostě zrovna nejsou...