• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Viděli jste ukázku chytrého domu ovládaného Ipadem?

Started by Miroslav Minařík, 08.02.2011, 16:23

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

08.02.2011, 16:23 Last Edit: 08.02.2011, 20:34 by Miroslav Minařík
Podívejte se na maximalistické řešení chytrého domu.
O tom, že ve stěnách, stropech a podlahách vedou doslova kilometry vedení samozřejmě není pochyb.
Kdo se ještě nesetkal s podobnou instalací má zde možnost shlédnout reportáž ČT.
Mezi námi je mnoho elektrotechniků, kteří mají s návrhy, provozem a údržbou bohaté zkušenosti.
Pokud patříte mezi ně podělte se s námi o informace, které v tomto klipu nezazněly.

[video]/video/2010/2011/ct_idum.mp4[/video]
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Radek Červený

08.02.2011, 16:57 #1 Last Edit: 08.02.2011, 20:34 by Miroslav Minařík
Nezazněla tam možnost dálkového on-line přístupu do systému, ale věřím, že i na to programátor myslel.

Ale lidsky mi je pána líto, že při vaření musí mít puštěné LCD s recepty. Takový základní lidský úkon pro zahnání jednoho ze základních lidských pudů  :'( To je smutné, vím o čem mluvím ( proč tu není smajlík se žrádýlkem?  :D )
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Karel Plha

08.02.2011, 18:45 #2 Last Edit: 08.02.2011, 20:34 by Miroslav Minařík
Zamořený dům elektrosmogem.

Jirka Š. Svejkovský

08.02.2011, 20:36 #3 Last Edit: 08.02.2011, 20:52 by Miroslav Minařík
Pokud bude systém pouze pro Apple, pro mě je to mrtvola. Tečka.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroslav Minařík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 08.02.2011, 20:36
Pokud bude systém pouze pro Apple, pro mě je to mrtvola. Tečka.

Neviděl bych to tak tragicky. Ipad je pouze ovládací interface.
.

....

Mařík Pavel

Fajnovka, už vidím, jak někde nechám ležet dotyk a ani si nerozsvítím. Určitě to není špatné, ale alespoň částečně zakomponovat "klasické" prvky by neuškodilo. Stejně, jako Němci nedokáží pochopit na školení KNX, že stahovat si e-mail nebo brouzdat po internetu na monitoru zapuštěném ve zdi je blbost.

Jan Alin

Vždy, když něco takového zahlédnu, tak mě napadne jaká asi je životnost takového zařízení a hlavně jak dlouho ho bude někdo schopen servisovat. Vše je to okolo kategorie výpočetní techniky a deset let staré zařízení je neservisovatelné a nahrazuje se komplet jiným.

Miroslav Minařík

Je pravda, že ty monitory v kuchyni jsou úlet.
Na druhou stranu je dobré mít takový obsáhlý systém vizualizovaný.

Jako slabinu vidím samotný operační systém. Čím více aplikací, tím cítím větší potenciál možných poruch. Navíc skutečnost, že je systém připojený na Internet mluví sama za sebe. Ne každý si nechá tuto instalaci dělat od renomované firmy, která myslí na všechna "zadní vrátka".
Naše KNX doma má základní fce a problém není, ale pokud si představím vysokou "nabušenost", pak půjde o více vstupů, o více možných problémů.
Možná to zní dnes jako pohádka, ale očekávám "hacknutý" dům. Kdy vám někdo zhasne všude, dobře zatopí, pokropí trávník, spustí alarmy a vy budete zrovna na dovolené, nebo třeba jen sedět se spuštěnýma kalhotama na wc.
:-)
.

....

Martin H.

K problematike mám relatívne blizko. Možnosti techniky sú obrovské, ale ostatné problémy okolo považujem za takmer nezvládnuteľné. Nie všetko, čo sa dá spraviť, aj má význam spraviť.

Úprimne gratulujem všetkým, ktorí pri automatizácii domácnosti našli správny balans; tešia sa z nového komfortu alebo z úspory času či energie a nie sú pritom otrokmi technológie a vlastného domu.

Jan Franěk

Nejenže jsem viděl podobné ovládání ipodem, ale dokonce jsem si to ošahal během jednoho ze školení. Moc pěkná hračka, to se musí nechat.
Já v tom spíše vidím zajímavý výstup pro investory, kde můžete jednoduše pomocí ikon ovládat vše, co máte řízené "inteligencí". Navíc je to jediná věc, tedy mimo disajnu vypínačů a zásuvek, kde můžete svou elektrikou zaujmout návštěvu. Tímto je pak nová kuchyň, nebo koupelna trochu ve stínu moderní technologie. Určitě se vás na návštěvě normálně na vaši elektriku nikdo ptát nebude. Zde pravděpodobně ano.
Samozřejmě toto, jako každá jiná technologie, má i svá uskalí. Jestli jsou všechny obavy, které tady zazněly oprávněné, jistě ukáže čas. Ale katastrofický scénář, který tady naznačil Mirek Minařík, si také dovedu představit  (helpsmajl)

Osobně souhlasím s tím, že i když je to technologie budoucnosti, nic se nemá přehánět. Tedy pouze rozumné vybavení domu tímto systémem. Nic se nemá přehánět. Pak to může být dobrý pomocník a ne překážka, nebo nepřítel bydlení ve vašem domě.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Quote from: Martin H. on 08.02.2011, 22:15
Úprimne gratulujem všetkým, ktorí pri automatizácii domácnosti našli správny balans; tešia sa z nového komfortu alebo z úspory času či energie a nie sú pritom otrokmi technológie a vlastného domu.

Přesně tak.
Rozlišovat zbytné a nezbytné funkce je potřeba.
Ale všichni známe jak chceme mít vše vychytáno do posledního detailu. A navíc, stojí to nemalé peníze a tak logicky investor z toho chce vyždímat co nejvíce užitku.
Podobně jako se software. Čím vychytanější systém, tím více poruch a problému a pak platí i čím více intuitivnější ovládání, tím ještě dražší.

Vzpomínate si někdo na dosovskou příkazovou řádku? ...
.

....

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 09.02.2011, 08:46

Vzpomínám a někdy se slzou v oku. Jen tak mimochodem, obdobné prostředí existuje dodnes napříč systémy, jen se tomu neříká DOS a má dost zajímavé možnosti.  ;)

Jirka Š. Svejkovský

Používá se pořád. Takový ping jinak neumím spustit. A to nemluvím o bash. To je jiná liga.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vasil Ceral

Ono to někdo přepískne, ale takové auto v plné elektrice to je lahůdka. Osobně mě přitahovalo mé auto večer, kdy se rosvítili všechny kontrolky a bylo to jak v kopkitu éra. A opravy no lahůdka, měl jsem dokumentaci na elektriku auta ve formátu A4 a o 250 stran a to v němčině, vše se dá opravit a držet v provozuschopném stavu když je chuť se tomu věnovat. No a chytrá elektrika v domech mě láká a zajímá.

Fip666

Je to sice pekna vec len mam trosku obavy - z mojich skusenosti (aj ked z ineho segmentu) HW casto predbieha dobu a SW zaostava. Technicky sa zvladne vselico, len ci mame k tomu SW ktory je to schopny dobre, jednoducho, rychlo a ucelne ovladat?

Kolko krat sa clovek rozculi nad telefonom, PC, hocijakou zlozitejsou hrackou - pri tych mnozstvach by mali byt paradne odladene a vychytane muchy a predsa stale su nejake problemy. Beriem to ako pekny doplnok domacnosti, ale myslim ze premna bude mat vyznam az ked bude beznou sucastou vacsiny novostavieb -> relativne lacny a hlavne zabehany.

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 08.02.2011, 21:16
Možná to zní dnes jako pohádka, ale očekávám "hacknutý" dům.

Ono to skončí asi takhle:
Pepo, nejde mě rozsvítit v kuchyni a nefunguje vysavač. Tak restartuj dům Mařenko a ono se to zas rozběhne.  :D

Miroslav Revús

Jiří Schwarz

Quote from: Miroslav Minařík on 09.02.2011, 08:46

A co počítač "bez klávesnice a monitoru"?
Moje první setkání s počítačem bylo ve škole, kde jsme měli cosi, co bylo velké jako psací stůl, umělo to přečít program z děrné pásky a něco vyťukat na elektrickém psacím stroji.
----------------
Inteligentní dům je možná budoucnost, ale dnes by to pro všechny nebylo, viz např. diskuse na elektroworld.info v sekci Hvězdná pěchota, kde někomu vadí na Set Top Boxu DO a chtěl by mít "mechanické předvolby" jako na čb TV.
Představte si někoho staršího, kdo zemře hlady v koupelně, protože zapomene jak odemknout přes IPOD...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)