• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký zvolit časový spínač na spouštění cirkulace TUV ?

Started by honnzik@seznam.cz, 09.02.2011, 10:36

previous topic - next topic

honnzik@seznam.cz

09.02.2011, 10:36 Last Edit: 09.02.2011, 11:08 by Miroslav Minařík

Hledám casovy spinac na spinani cerpadla pro cirkulaci TUV -
Predstavoval bych si aby to kazdou cca 1/2 hodinu spustilo cerpadlo na cca 5 minut -
tedy napr. v hodinach od 6 do 23 (to je 17h - v kazde hodine 2 spusteni na 5 minut - tedy 34 useku za den ..) -
co jsem koukal digitalni spinace na trhu tak mi z popisu prijde ze maji omezeny pocet dennich period napr na 10 -
coz je pro muj pripad malo ..

Vite o necem vhodnem pro tento pripad (ale aby to nestalo 5000 :-) )

Miroslav Revús

Nebolo by jednoduchšie použiť spínanie od teploty vody?

Napr. také ako je na obr. v prílohe.

Martin H.

Mechanické spínače mávajú koliesko delené po 15 min, nie je problém 30 min pauza + 15 min cirkulácia s nočnou prestávkou. Nie je to presne podľa zadania, ale lacnejšie asi nenájdete.

Nevýhodou je rozsynchronizovanie času pri výpadku prúdu.

František Šohajda

Dnes moc nemá smysl čerpadlo vypínat...../max na noc/
čerpadla na TUV mívají 5W ...../Aby točili stále/

Něco jiného je když tam dáte čerpadlo silnější..../třeba od topení/...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroslav Revús

Quote from: Martin H. on 09.02.2011, 12:36
Mechanické spínače mávajú koliesko delené po 15 min, nie je problém 30 min pauza + 15 min cirkulácia s nočnou prestávkou. Nie je to presne podľa zadania, ale lacnejšie asi nenájdete.

Nevýhodou je rozsynchronizovanie času pri výpadku prúdu.

Predpokladám, že myslíte spínacie hodiny, napr. také, aké sú v prílohe:

honnzik@seznam.cz

diky za odpovedi ! Prijde mi zbytecne aby cerpadlo bezelo porad ..
Ten termostat ma nejake cidlo, ktere se priklada na potrubi ?
Nebude PVC trubka prenaset teplotni zmeny pomalu ?
diky
Honza

Josef Pentoda

Quote from: honnzik@seznam.cz on 09.02.2011, 15:15
diky za odpovedi ! Prijde mi zbytecne aby cerpadlo bezelo porad ..
Ten termostat ma nejake cidlo, ktere se priklada na potrubi ?
Nebude PVC trubka prenaset teplotni zmeny pomalu ?
diky
Honza
Quote from: honnzik@seznam.cz on 09.02.2011, 10:36
Predstavoval bych si aby to kazdou cca 1/2 hodinu spustilo cerpadlo na cca 5 minut -
tedy napr. v hodinach od 6 do 23 (to je 17h - v kazde hodine 2 spusteni na 5 minut - tedy 34 useku za den ..) -
co jsem koukal digitalni spinace na trhu tak mi z popisu prijde ze maji omezeny pocet dennich period napr na 10 -
coz je pro muj pripad malo ..

Než začnete vymýšlet nějaké vyfikundace tak si přečtěte návod a pochopte zapojení. Nejednoduší je použít časové relé do 60 minut. Nastavení bude 55 min. vypnuto a 5 min. sepnuto.

Martin Kafka

To:Pentoda Josef. Návod k čemu? Tazatel chce spínat mezi 6:00 a 17:00 5min. v 1 hodině.

Martin Kafka

Josef Pentoda

Quote from: Kafáč on 09.02.2011, 19:53
To:Pentoda Josef. Návod k čemu? Tazatel chce spínat mezi 6:00 a 17:00 5min. v 1 hodině.

Zeptejte se tazatele ne mne. :D

Martin Seidl 1

Quote from: František Šohajda on 09.02.2011, 12:55
Dnes moc nemá smysl čerpadlo vypínat...../max na noc/
čerpadla na TUV mívají 5W ...../Aby točili stále/

Něco jiného je když tam dáte čerpadlo silnější..../třeba od topení/...

Tak jak píše kolega, mám doma zapojenou cirkulaci 16hodin denně a spotřeba čerpadla za týden je 2,83kW, myslím že to není zas tak závratná částka, nad kterou by měl člověk vymýšlet další cenové opatření.
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

Martin H.

Quote from: Miroslav Revús on 09.02.2011, 12:57
Predpokladám, že myslíte spínacie hodiny, napr. také, aké sú v prílohe:

Áno, tento primitívny systém som myslel.

Termostat je podľa mňa zbytočná komplikácia, lebo nakoniec sa to ustáli na nejakom takte T1 - zapnuté do zohriatia potrubia, T2 - vypnuté do vychladnutia potrubia.

Stále zapnuté čerpadlo môže byť OK v zime, lebo vznikne ďalší malý vykurovací okruh. V lete je to na zváženie....

V inej téme sa teraz hovorí o "chytrom dome". V mojom projekte sa spína cirkulácia na základe signálov z dverných magnetických kontaktov alebo PIR snímačov vo WC, kúpeľni a kuchyni, t.j. ak je niekto v blízkosti vodovodu.

Jirka Hub

Quote from: honnzik@seznam.cz on 09.02.2011, 10:36

Já to vidím na taktovací časové relé např. od OEZ z řady Minia: MTR-08-001-UNI
Elektrotechnika ve všech podobách je tvůrčí a zajímavá :)

Vít Rotrekl

ještě lze použít nějaké spínací hodiny do rozvaděče na DIN lištu, ovšem jen pokud je zasuvka pro čerpadlo sólo z rozvaděče :-) dělá je např Graslin.
Pak to bude vypadat i profesionalně :) Ale uznávám že nejjednodušší je koupit za 200Kč ty spínačky do zásuvky
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

U digitálních hodin bych k té volbě gratuloval, naprogramovat 24 (12x půlhodina) pětiminutových sepnutí bude docela zábava na delší dobu.
Osobně si myslím, že stačí hodiny naprogramovat na časy kdy předpokládáte odběr. Nejlepší řešení (dle mého názoru z uživatelského pohledu), pokud máte čerpadlo samostatně, tak vzít asymetrický cyklovač a spínací hodiny. Asymetrický cyklovač (taktovací relé nastavit na těch cca 25minut a 5 minut a spínacími hodinami omezit chod na čas kdy chce mít teplou vodu...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

František Šohajda

Než u 5W čerpadla ušetříte 1000.-Kč /nebo více/  za nějaký časák???cca za10 let a to už budete dělat rekonstrukci... ;) ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Rotrekl

Ono asi ani tak nepůjde o ztrátu spotřebou čerpadla, ale spíše o ztrátu tepla v oběhu....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

daniel samek

Mno a nebo zacvaknout dva casovace do sebe,prvni navolit od 6 do 23,druhy po pulhodine na 5 minut :)