• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jsou panelákové hliníkové 2.5 mm2 rozvody na 16A bezpečné?

Started by elektro44, 09.02.2011, 21:12

previous topic - next topic

Kamil Novák

Quote from: Vojtěch Běhunčík on 10.02.2011, 21:46
V případě zobrazeném na snímku od pana Nováka ovšem ani tak nejde o nebezpečnost hliníkových rozvodů, jako o vliv prostředí.

Podle čeho tak soudíte?   :-\
Jedná se zde o zásuvku v umakartovém jádru v panelákové kuchyni.
A je to typický příklad uvolněných a z tohoto důvodu vyhřátých svorek s Al vodiči.  ;)

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Štefan Beláň

Quote from: Kamil Novák on 10.02.2011, 21:14
Právě mne čeká revize několika prostor se starými rozvody Al vodiči, TN-C. Mohl bych na ten váš text použít dvojhmat Ctrl+C a Ctrl+V ?  o:-)

TO: Novák
Určitě ano, já s tím žádný problém nemám. :)

Chránič chrání - jistič jistí.

Vojtěch Běhunčík

Koroze (šroubek, třmen) rozhodně není způsobena použitím hliníkového vodiče. Otázka je, zda v kuchyni (vedle sporáku ?) nejsou i jiné vlivy, způsobující závady instalace. Mimochodem, v panelákovém jádru jsem opravoval krabičku Acidur s měděnými vodiči, ve které se objevoval nezjistitelný zkrat, který vybavoval jistič. Bylo to způsobeno vodivými cestami v bakelitu po vytopení sousedy shora. Pomohla až výměna krabičky.

Milan Illek

N
Quote from: Štefan Beláň on 10.02.2011, 07:45
Společný ochranný a střední vodič PEN neumožňuje použit doplňující       
ochranu proudovými chrániči 30 mA, která je předepsaná a požadovaná normou...

Podobně jako Škoda 105 neumožňuje použití katalyzátoru. Přesto někdo, kdo splní stanovené požadavky STK ji může provozovat.
Není třeba mu dokládat fotografii jiného, korozí shnilého vozidla.
Na posouzení stavu instalace jsou stanoveny postupy při revizi, mj. třeba prohlídka, měření izol. odporu, impedance smyčky apod.
Nevím o tom, že by mezi relevantní metody patřil třeba názor kolegy, či fotografie zkorodované zásuvky z fotoalba.

Kamil Novák

Quote from: Milan Illek on 10.02.2011, 22:36
Nevím o tom, že by mezi relevantní metody patřil třeba názor kolegy, či fotografie zkorodované zásuvky z fotoalba.

To je náhodou velice relevantní metoda!  (!)
Když je objednatelem revize laik (typicky majitel domu nebo bytu) a když mu do RZ napíšete suše technicky závadu, tak se mi často stává, že textu nerozumí (což je logické) a že chce vysvětlit :
- jak moc je to špatně,
- co by se mohlo stát, kdyby to tak nechal ještě nějakou dobu, protože přeci plánuje příští rok rekonstrukci... atd.  :-\

Nevím jak vy, ale já mám zkušenost, že takový obrázek uvede zákazníka dost rychle do obrazu. Což se často nepodaří ani po čtvrthodinovém vysvětlování.  (zliskat)
Takže já podobné obrázky přikládám k RZ a funguje to náramně.  (jednicka)

PS: shodou okolností nebylo v tomto případě zapotřebí nic hledat v nějakém albu.
Tuto nádhernou zásuvku jsem totiž objevil právě včera.  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Illek

11.02.2011, 00:31 #23 Last Edit: 23.07.2011, 21:27 by Miroslav Minařík
Quote from: Kamil Novák on 10.02.2011, 23:00
Když je objednatelem revize laik...

Tak to jsem zrovna neměl na mysli.