• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může revizní technik E4/A zrevidovat nástěnný plynový kotel?

Started by Provaznik, 13.02.2011, 14:30

previous topic - next topic

Jan Burda

Mám E4A - na Osvědčení je:provádění revizí vyhrazených elektrických zařízení(v rozsahu a za podmínek platnosti uvedených v příloze)
v příloze je: E4A:vyjmenovaná zařízení z rozsahu podle E2A-el.nářadí a spotřebiče
Na TIČR nám sdělili, že na E4A přeszkušují  a také přeskušovali pouze z ČSN 331600 ed.2.Jinou normu ne.
Tak s touto E4A jistě nelze provádět revize strojů,rozvaděčů.
V ČSN 331600 ed.2 je,že norma se nevztahuje na zdravotnické přístroje.

Jirka Š. Svejkovský

Tak to mi hlava nebere. Už chápu, že SÚIP má proti E4 výhrady. Na jednu stranu máte osvědčení revidovat VTZ, na druhou stranu je tam dodatek o spotřebičích a ručních elektrických nářadí, což VTZ nejsou.

Chápu, vyhl. 73/2010 je bastl a z ní není jasné co VTZ je nebo není (budem revidovat digitálky nebo nebudem?).

Tak ať mi to někdo vysvětlí. Nedávno jsem se dozvěděl, že cechy mají informace a mohou do toho vnést světlo.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

S tímto osvědčením lze revidovat veškeré spotřebiče mimo těch které jsou k síti připojeny bez použití "vidlic", poddajný přívod je/může být již pokračováním pevné instalace.
Rozhodující slovo o tom, co je spotřebič bude mít jeho výrobková norma, nikoli ČSN 331600 ed.2.-tato pouze stanovuje postupy revizí u části spotřebičů, výjimka např.svářečky, které jsou obecně považovány za přenosný spotřebič.

Kamil Novák

Quote from: Jan Burda on 16.02.2011, 15:27
Mám E4A - na Osvědčení je:provádění revizí vyhrazených elektrických zařízení(v rozsahu a za podmínek platnosti uvedených v příloze)
v příloze je: E4A:vyjmenovaná zařízení z rozsahu podle E2A-el.nářadí a spotřebiče
Na TIČR nám sdělili, že na E4A přeszkušují  a také přeskušovali pouze z ČSN 331600 ed.2.Jinou normu ne.
Tak s touto E4A jistě nelze provádět revize strojů,rozvaděčů.
V ČSN 331600 ed.2 je,že norma se nevztahuje na zdravotnické přístroje.

Naprosto přesná odpověď!  (jednicka)

TO Šohajda: Ti, kteří se motají okolo zdrav. přístrojů s E4 nedělají revize, ale BTK.
To je takový kočkopes, ale hlavně výborný způsob, jak špitálům pouštět žilou.  (zle)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jirka Š. Svejkovský

Pokud je spotřebič připojen zástrčkou do zásuvky, což některé (většina domácích?) plynové kotlíky jsou, není součástí instalace a tudíž je to obyčejný spotřebič. I kdyby byl "pevně" přišroubován osmičkama šroubama do kotev v betonu.
Pak se bavíme o "revizi" podle ČSN 33 1600 ed. 2 a plnotučného revizáka k tomu nepotřebujem.

Je-li kotlík připojen do instalace v krabici, byť pohyblivým přívodem, pak má provozovatel smolíčka, je to součást instalace a bez RT minimálně E2/A se neobejde.

Já v tom vidím logiku, co vy?

Mimochodem, E4 je výřez z osvědčení. Smíte provádět revize pouze takového zařízení, které máte na osvědčení uvedeno.

Milan Hudec

Máte naprostou pravdu, jen sem pořád neplette tu 331600-ta s rozdělením nemá co dělat.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec. on 16.02.2011, 20:58
Máte naprostou pravdu, jen sem pořád neplette tu 331600-ta s rozdělením nemá co dělat.

Tak to musím nastudovat. Já jsem žil v přesvědčení, že "něco", co je sice připojeno přes zásuvku, ale je napevno přišroubované, vede k tomu i jiný rozvod, než jen přívod elektrické energie, by mělo být považováno za nepřenosný spotřebič a představoval jsem si, že se to reviduje podle 331500
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 16.02.2011, 23:08
Tak to musím nastudovat. Já jsem žil v přesvědčení, že "něco", co je sice připojeno přes zásuvku, ale je napevno přišroubované, vede k tomu i jiný rozvod, než jen přívod elektrické energie, by mělo být považováno za nepřenosný spotřebič a představoval jsem si, že se to reviduje podle 331500

podle 33 1500 pouze lhůty
podle 331600 postup revize

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec. on 17.02.2011, 07:47
podle 33 1500 pouze lhůty
podle 331600 postup revize

Ale to z toho pořád venku nejsme, ne? Navíc se tu zmotaly dohromady dvě navzájem nesouvisející normy.

Je pravda, že ČSN 331600 ed. 2 pojednává pouze o nepřipevněných spotřebičích. Logiku to moc nemá, stačí přichytit spotřebič jedním šroubem (aby tu ledničku nikdo neukradl!) a už to revidujem jako instalaci?

František Šohajda

QuoteAle to z toho pořád venku nejsme, ne? Navíc se tu zmotaly dohromady dvě navzájem nesouvisející normy.

V ČSN 33 1600,ed.2 je napsáno,že tato norma doplňuje normu ČSN 33 1500.......
/viz strana 5/...
AD 1-tato norma 33 1600,ed.2 se nevztahuje na elektrické spotřebiče, které jsou součástí pevného rozvodu..
atd.....strojní zařízení,svářečky...
Co je přenosný malý soustruh napájený kabelem ukončený vidlicí?? ::)
Strojní zařízení nebo spotřebič??
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Buben

Quote from: František Šohajda on 17.02.2011, 12:37
Co je přenosný malý soustruh napájený kabelem ukončený vidlicí? ::)
Strojní zařízení nebo spotřebič?

Z logického hlediska určitě obojí. Spotřebovává el. energii = spotřebič. Je to zařízení na opracovávání materiálů a splňuje definici v NV 176/2008 Sb. = strojní zařízení. ;D
Z definic v příslušných ČSN je to snad jasné a z prohlášení o shodě by to mělo být ještě jasnější. (norm)

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 17.02.2011, 10:47
Ale to z toho pořád venku nejsme, ne? Navíc se tu zmotaly dohromady dvě navzájem nesouvisející normy.

Je pravda, že ČSN 331600 ed. 2 pojednává pouze o nepřipevněných spotřebičích. Logiku to moc nemá, stačí přichytit spotřebič jedním šroubem (aby tu ledničku nikdo neukradl!) a už to revidujem jako instalaci?

Ano připevněné spotřebiče se revidují ve lhůtách stanovených v ČSN 33 1500. Proto se revize těchto spotřebičů provádějí při revizích el. instalací prováděné RT  E2/A.
Jenomže plynový kotel není přichycen jedním šroubem kvůli zcizení, ale je také připojen na nějaké plynové potrubí a systém otopné vody. Obě potrubí budou zahrnuta do HOP a kotel může být pospojován také. Pak je dle mého soudu takový spotřebič součástí pevného rozvodu i když je napojen ke zdroji pomocí vidlice.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří Schwarz

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 17.02.2011, 10:47
Logiku to moc nemá, stačí přichytit spotřebič jedním šroubem (aby tu ledničku nikdo neukradl!) a už to revidujem jako instalaci?

Podle ČSN 33 1610/2005 jsem tu ledničku nemusel ani přišroubovat. Vážila víc než 18 kg, dalo se předpokládat, že se s ní bude minimálně manipulovat, rozhodně ji nikdo pravidelně nepřenášel,...
A změnila se "podstata ledničky" vydáním jiné ČSN? Lednička zůstala ledničkou...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

nepřenosný spotřebič- postup dle 331600, lhůty dle 331500,případně dle 33 2000-6, pokud je napájen pomocí vidlice, pak může E4, pokud je připojen pevně, pakE2

přenosný spotřebič-postup dle 331600, lhůty také dle 331600,může od E4

další druhy spotřebičů, na něž se postupem revize nevztahuje 331600 -postup dle příslušné normy (např.svářečky), lhůty dle 331600, 331500,případně dle 33 2000-6, opět dle "připevněnosti",pokud je napájen pomocí vidlice, pak může E4, pokud je připojen pevně, pakE2

Jiří Buben

Quote from: Milan Hudec. on 17.02.2011, 17:05
další druhy spotřebičů, na něž se postupem revize nevztahuje 331600 -postup dle příslušné normy (např.svářečky), lhůty dle 331600, 331500,případně dle 33 2000-6, opět dle "připevněnosti",pokud je napájen pomocí vidlice, pak může E4, pokud je připojen pevně, pakE2

Dovolím si nesouhlasit zejména u těch svářeček. Ty se kontrolují a zkoušejí dle ČSN EN 60974-4 a lhůty se určují dle ČSN 33 1600 ed.2 u přenosných a ČSN 33 1500 pevně připojených. Pokud toto RT E4/A nemá uvedeno na osvědčení, pak to revidovat nemůže ať už jsou připojená vidlicí nebo ne.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Radim Strycharski

Co se týče těch postupů, tak ty jsou taky jednoznačně určeny, tj. přenosné - ČSN 33 1600 ed. 2, nepřenosné - ČSN 33 2000-6. To znamená, že připevněný průtokáč se dříve revidoval postupem podle ČSN 33 1610 a dnes podle ČSN 33 2000-6.

František Šohajda

Quote from: Radim Strycharski on 17.02.2011, 18:35
Co se týče těch postupů, tak ty jsou taky jednoznačně určeny, tj. přenosné - ČSN 33 1600 ed. 2, nepřenosné - ČSN 33 2000-6. To znamená, že připevněný průtokáč se dříve revidoval postupem podle ČSN 33 1610 a dnes podle ČSN 33 2000-6.

To je ten základní rozdíl od 31.12.2010...... (norm)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: Jiří Buben on 17.02.2011, 18:29
Dovolím si nesouhlasit zejména u těch svářeček. Ty se kontrolují a zkoušejí dle ČSN EN 60974-4 a lhůty se určují dle ČSN 33 1600 ed.2 u přenosných a ČSN 33 1500 pevně připojených. Pokud toto RT E4/A nemá uvedeno na osvědčení, pak to revidovat nemůže ať už jsou připojená vidlicí nebo ne.

Také si dovolím nesouhlasit
lhůty revizí svářeček jsem uvedl trochu jiným způsobem- a souhlas s vámi
nicméně přenosné sv. jsou vyráběny coby spotřebiče - tudíž může je revidovat E4
jak jsem již uváděl, rozhodující pro určení co je a co není spotřebič je dle jaké normy byl výrobek vyroben, a pokud má někdo na osvědčení uvedeno revize spotřebičů, pak může i tyto svářečky

Milan Hudec

Quote from: Radim Strycharski on 17.02.2011, 18:35

To slyším poprvé, z čeho vycházíte??