• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může revizní technik E4/A zrevidovat nástěnný plynový kotel?

Started by Provaznik, 13.02.2011, 14:30

previous topic - next topic

Provaznik

Může revizní technik el. ručního nářadí a spotřebičů (E4/A) revidovat nástěnný plynový kotel po el. stránce? Nebo jí musí udělat revizní technik (E2/A)?

Jaroslav Kořínek

Štěpán Valenta

ANO.
A vedle toho i další přístroje, rozvaděče a stroje a to již od roku 1978.
Na tato vyjmenovaná zařízení je to plnohodnotný revizní technik. Nesmí se však pustit do instalací ani hromosvodů.... to přináleží až RT  E2...
                                                                      o:-)

Jirka Š. Svejkovský

Plynový kotel je spotřebič. Pokud má toto slovo RT napsáno na svém osvědčení, pak ho revidovat smí. Podle mého názoru je k tomu oprávněn i neelektrikář s §4. Já vím, vyhl. 73/10.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Štěpán Valenta

I elektrikář by za to dostal pokutu dle zákona č. 251 až 2 milióny.
Ale domnívat se, že revidovat pevný spotřebič může dělat i osoba poučená.  To je tedy úlet pane kolego...
Domníváte se svazy nic neumí. A co si o svých znalostech a Vámi oblíbených vzdělávacích agentůrách myslíte Vy?
                                                                     o:-)

Kamil Novák

Quote from: Štěpán Valenta on 14.02.2011, 18:59
ANO.
A vedle toho i další přístroje, rozvaděče a stroje a to již od roku 1978.

Jen pro upřesnění - rozvaděče a stroje možná od roku 1978, ale rozhodně pouze do roku 1997!
Pak už neee!   (no)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Rozmahel Vladimír

No nevím, kde tedy končí logika revize spotřebičů. Vypadá to, že kdyby RT E4 rozebral stávající elektroinstalaci, tak po dílech může všechno. Možná i včetně personálu.  :D

Radek Kroutil

Pánové, zatim jsem ještě neviděl všechno, ale už jsem viděl i revize na klávesnice a myši od PC, revizi na podnikový, centrální  hodiny, dokonce i reproduktor na rozhlas po drátě,  když jsem šel na periodu
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Kamil Novák

Quote from: Radek Kroutil on 14.02.2011, 23:16
Pánové, zatim jsem ještě neviděl všechno, ale už jsem viděl i revize na klávesnice a myši od PC, revizi na podnikový, centrální  hodiny, dokonce i reproduktor na rozhlas po drátě,  když jsem šel na periodu

Nevěřím. Takový trouba, který by zaplatil za "revizi" dráťáku nemůže existovat!  (no)
No, možná u armády nebo policie. Ale ani to se mi nezdá.  ;D
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jiří Buben

Záleží co máte na osvědčení napsáno. Pokud tam je uvedeno, revizní technik E4/A - elektrické spotřebiče dle ČSN 33 1600 ed.2, pak nemůžete. Viz tato ČSN a její rozsah platnosti. Norma se vztahuje na nepřipevněné spotřebiče. Plynový kotel již je připevněn k podložce viz definice v článku 3.2.3.

Můžete nesouhlasit a tvrdit, že i LCD TV je v restauračním zařízení připevněn k podložce, ale uvědomme si, že po odpojení ze zásuvky a anténního kabelu, mohu TV vyháknout z držáku. Plynový kotel tak snadno neodmontuji z plynového a topného potrubí.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Radek Kroutil

Quote from: Kamil Novák on 14.02.2011, 23:27
Nevěřím. Takový trouba, který by zaplatil za "revizi" dráťáku nemůže existovat!  (no)
No, možná u armády nebo policie. Ale ani to se mi nezdá.  ;D

Asi se nepohybujete na bývalých rekr.stř. a chatách ROH. Tady u Slapské přehrady je jich plno
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Kamil Novák

Quote from: Radek Kroutil on 15.02.2011, 00:12
Asi se nepohybujete na bývalých rekr.stř. a chatách ROH. Tady u Slapské přehrady je jich plno

Ale ano, pár bývalých "rekreací ROH" mám v portfóliu.
Ale dráťáků, PC hryzců (myší), klábosnicí ani píchaček si tam nikdo z mých předchůdců nevšímal.
Kolegové z vašeho okolí jsou asi hodně napřed.  ;D

František Šohajda

TO:Novák
Před dvěma lety na školení nám ukazoval pracovník SÚIPu protokol o revizi spotřebiče a byla to klávesnice,přenosný HDD....Bylo to v jednom soukomém podniku.....
Dělal kontrolu v tom podniku a to si vzal jako krásnou ukázku...asi ji ukazuje dodnes.....?
Byly tam i hodnoty proudů,izolace a atd..... ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Roman Šafránek

Už schází jen revize izolačního stavu podložky pod myš  ;)

provazník

Děkuji za vaše příspěvky k tematu E4/A  takžě tu revizi může vystavit revizní technik poze E1,E2. Končím toto téma

Štěpán Valenta

TO: Novák

A co se stalo v roce 1997?  Že by E4A nemohl revidovat stroje, rozvaděče a přístroje...
Vvyhláška č.50/1978 Sb. novelizována v roce 1997 nebyla...
viz poslední znění ze stránek TIČR: http://www.iti.cz/tabid/67/Default.aspx

Můžete  svůj názor  prosím pane Novák blíže vysvětlit.  Děkuji.       o:-)

Kamil Novák

S vyhl.č. 50/1978 Sb. to nikterak nesouvisí.

V roce 1997 přeci vešel v platnost zákon č.22.  (norm)
A od té doby jsou rozvaděče a strojní zařízení "výrobky".  ;)
Co je myšleno "přístroji" v této souvislosti nevím.
Vybavuji si snad jen pojem "zdravotnické elektrické přístroje (Medical electrical equipment)" a tam Osvědčení s E4 nestačí.  :(

František Šohajda

QuoteVybavuji si snad jen pojem "zdravotnické elektrické přístroje (Medical electrical equipment)" a tam Osvědčení s E4 nestačí.  Smutek

Proč myslíte,že by tam E4 na zdravotnické přístroje nestačilo?
Málo kdo má při revizích zdrav. přístrojů E2.....většinou stěží mají E4 ?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...