• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 07:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí mít izolace vodiče stejnou barvu po celém průřezu ?

Started by Hugo K., 21.02.2011, 17:05

previous topic - next topic

Hugo K.

Štefan Beláň

Quote from: Hugo K. on 21.02.2011, 17:05

TO: Hugo K.

Pokud jste myslel průřezem délku, tak ano, izolace izolovaných vodičů musí být označená po celé délce stejnou poznávací barvou.
Chránič chrání - jistič jistí.

Fuk Tomáš

Ne, pan Hugo měl na mysli průřez. Chystá se nejspíš přeznačit vodič po celé délce jeho protažením kýblem barvy.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Hugo K.

Průřezem myslím to, co vznikne když vodič přeštípnu.

Byly doby, že jsem stejnou barvu bral jako samozřejmost.
Setkal jsem se s kabely,které mají všechny vodiče v bílé izolaci. Povrch potažen nebo nabarven slabou vrstvičkou patřičné barvy.

to T.Fuk
K tomu barvení je to už jen malý krůček. ;)
Nejste náhodou ten moderátor který mi zablokoval původní dotaz pro existenci více než jedné otázky ? >:(

Fuk Tomáš

Quote from: Hugo K. on 21.02.2011, 20:11
Nejste náhodou ten moderátor který mi zablokoval původní dotaz pro existenci více než jedné otázky ? >:(

Ne. Ale někdo to zmiňoval jako perličku na Skypu, tak jsem si na to vzpomněl  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Bartosek

Pane Hugo, viděl jste správně. V současné době jsou vodiče dělány všechny podle vás v bílé barvě a na povrchu je nanesena tenká vrstva příslušné barvy. Normě to nijak neodporuje, vodič je na vnější straně správně barevně označen. Pro klid vaší duše uvádím, že se nejedná o barvení barvou, ale je nanášena tenká vrstva zabarveného PVC, které je ve stejné kvalitě jako samotná izolace a jsou vzájemně za tepla slité.

Zdenek Hejčl

21.02.2011, 23:03 #6 Last Edit: 01.12.2012, 19:11 by Miroslav Minařík
To mi připomíná jednu převyprávěnou událost:
Jeden elektrikář si převinul motor při zkoušce jej spálil. Nelenil, materiálu bylo málo, tak odmotal spálené vinutí. Natahal jednotlivé dráty na plot a pomocí štětky jej natřel izolačním lakem. Nechal uschnout a posléze znova tímto drátem navinul. Dal vypálit v peci.
Motor ku podivu znalých vydržel bez problémů spoustu let.  (dance)
Asi dítě štěstěny.  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU