• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč proudový chránič vybavuje při zapnutí cirkulárky?

Started by Lukáš Rejnart, 21.02.2011, 21:37

previous topic - next topic

Lukáš Rejnart

Mám cirkulárku, elektroinstalace v domě je 2 roky stará, elektromotor 380/220 3kW zapojen do Y, spouštěn stykačem V03C jako samodržné relé a chráněný relé R100. Jako hlavní vypínač je použit vačkový reverzní přepínač. Proudový chránič je Moeller PF6 40/4/003.

Chránič vybaví i při ručním sepnutí stykače. Přepojil jsem spínání jen na vačkový přepínač a vše funguje jak má.
Časem chci celou instalaci upravit.
Jaký stykač mám dát místo V03C? Jak upravit instalaci? (spouštěč a pod.)

Zdenek Hejčl

Jednoduchá odpověď:
Stykač nelze napájet z L a N pokud je použit chránič.
Musí se použít oddělovací trafo 400/230V a tímto napětím napájet stykač.
Přes mechanický spínač to musí fungovat.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Fuk Tomáš

Quote from: Zdenek Hejčl on 21.02.2011, 22:51
Stykač nelze napájet z L a N pokud je použit chránič.

Nechtěl jste říci, že stykač nelze napájet z L a PE, ale musí se napájet z L a N? (což je nejspíš důvod tazatelova problému)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Polínek

Quote from: Lukáš Rejnart on 21.02.2011, 21:37
Mám cirkulárku, elektroinstalace v domě je 2 roky stará, elektromotor 380/220 3kW zapojen do Y, spouštěn stykačem V03C jako samodržné relé a chráněný relé R100. Jako hlavní vypínač je použit vačkový reverzní přepínač. Proudový chránič je Moeller PF6 40/4/003.

Chránič vybaví i při ručním sepnutí stykače. Přepojil jsem spínání jen na vačkový přepínač a vše funguje jak má.
Tak je možné,když vám vybavuje chránič,že bude někde vadná izolace a chránič na to bude reagovat.To by jste zjistil,změřením izolačního stavu. Pak je ještě možnost,že se za  chráničem spojil vodič N a PE. 3fázový motor nepotřebuje pro svoji funkci vodič N,tak pokud jste zapojoval ve svorkovnici PE vodič,tak se podívejte jestli jste, tam omylem nespojil PE a N.

Zdenek Hejčl

To Fuk Tomáš:
Ano je to tak.  ;)
Jedná se o L a PEN nelze takto zapojit. Je možné, že je použitý pouze 4 vodičový rozvod L1,L2,L3 a PEN, tam to opravdu jinak nejde, než přes oddělovací trafo 400/230V.

Zdenek Hejčl

Oprava jedná se o vodič PE.
Soustava je TN-S a vodiče L1,L2,L3, N + PE.
Při použití 4 vodičů L1,L2,L3 a PE nelze tento vodič PE použít jako pracovní, ale jen jako ochranný.

A naopak vodič N nelze použít jako ochranný.

Miroš Jan

No a co tak použít spouštěč motorů v kombinaci s podpěťovou spouští? Tam nepotřebujete vodič ,,N", a proudový chránič vám nebude vypínat.
Že nevíte, o čem mluvím? V tom případě si to nechte udělat elektrikářem.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Šohajda

Quote from: Lukáš Rejnart on 21.02.2011, 21:37

Přesně jsem se z touto situací minulý týden setkal při revizi nového RD...
Zásuvka 400V chráněná 30mA chráničem na dvorku....také cirkulárka na dřevo,jenže to nešlo asi majiteli zapojit, tak všechno popřepojované tak aby 4 žilový kabel mohl napojit...
Zásuvka 32A ještě bez krytu...kolem děti ...!!
No hrůza! :'( (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Rozmahel Vladimír

Problém chybějícího vodiče N by šel vyřešit cívkou stykače na 400V.

Fuk Tomáš

Když tam je 4P chránič a instalace je 2 roky stará, tak tam někde N na tuty bude.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Revús

V inštalácii možno áno, len aby bol aj v tej cirkulárke .. :-)

Pavel Stránský 111

Viděl bych to jednoduše vyměnit kabel a vidlici za pětižilové!!

Jirka Š. Svejkovský

22.02.2011, 19:41 #12 Last Edit: 26.12.2011, 14:01 by Miroslav Minařík
Jak si tím pomůžete? Obávám se že nijak. Trafo 400/230V pro ovládačku nebo motorák a předrátovat jak navrhnul kolega. Jiné řešení neznám.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Oliver Mička

Ja by som videl riešenie vo výmene stykača z 230V cievkou za stykač s cievkou na 400V.
Tím pádom by vam to ostalo všetko tak ako to máte až na to že by ste vymenili ten stykač a upravili zapojenie ovládanie stykača.
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Pavel Stránský 111

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 22.02.2011, 19:41
Jak si tím pomůžete? Obávám se že nijak. Trafo 400/230V pro ovládačku nebo motorák a předrátovat jak navrhnul kolega. Jiné řešení neznám.

Vyřeším tím problém vybavování proudového chrániče!

Jiří Schwarz

A neřešit to tak, že se "spojí" N a PE ve "fiktivní PEN"!
Předem říkám, že je to ztráta času, kromě toho, že se to nesmí, za chráničem to nefunguje!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Stránský 111

Včera jsem to nějak nepochopil ale neměl jsem možnost se dříve ozvat. Když budu mít motor 4KW a budu ho ovládat napřímo přes stykač s cívkou na 230V buď přes samodržící kontak stykače a tlačítko nebo přímo třeba křidélkovým spínačem samozřejmě předřadím motorovou ochranu, a ovládací obvod odjistím 2A jističem. Tak dle mého není důvod proč by vybavoval chránič. Přívod bude samozřejmě pětižilový! Zajímalo by mne zda kvůli jednomu stykači, opravdu musím použít oddělovací trafo? Vím, že se na strojích N vodič používat nesmí, normu však přesně neznám!

Lukáš Rejnart

Quote from: Zdenek Hejčl on 22.02.2011, 00:12
Oprava jedná se o vodič PE.
Soustava je TN-S a vodiče L1,L2,L3, N + PE.
Při použití 4 vodičů L1,L2,L3 a PE nelze tento vodič PE použít jako pracovní, ale jen jako ochranný.

A naopak vodič N nelze použít jako ochranný.

Ano, tak to je použito, stykač je ovládán spínačem L - PE. Na starých instalacích to fungovalo, ale přesně to splňuje podmínky pro vybavení chrániče.
Nejschůdnější řešení je zatím vyměnit přívod a koncovky za 5ti žílový a potom předělat zbytek elektroinstalace pily.