• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:44

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zajistit selektivitu vypínání dvou proudových chráničů v sérii?

Started by Petr_pan, 26.02.2011, 21:32

previous topic - next topic

Petr_pan

Na domě mám FIčko 0,5A... PE je spojen s N před FIčkem na domě. Při mé činnosti se párkrát za měsíc dostane nějaké to napětí na PE, fíčko letí a celý dům je po tmě, proto bych chtěl mít vlastní FI chránič + jistič. Mám sehnané 30mA FI a 16A Béčkový jistič. Jak zapojit PE v tom mém okruhu?
PE zapojit na N před to 30mA FI nebo PE spojit se stávajícím PE, takže by to bylo spojený s N až před 0,5A FI?
Jde mi prostě o to, aby to 30mA FI vypadlo dřív než 0,5A FI a tím zabránilo vypnutí elektriky v celém domě.

Původní otázka: Jak zapojit 2 FI chrániče "do série"?

Daniel Hudzík

Cez prudovy chranic mozu ist LEN PRACOVNE VODICE (L a N)!! PE vodic ostava spojeny v celej instalacii. Pre Vas pripad je jedina moznost zapojit "seriovo" 2 prudove chranice (hlavny na dome a za nim 30mA na konktretny okruh). Bolo by vsak dobre zvazit charakteristiky chranicov(G,S) aby ste dosiahli pozadovanu selektivitu
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Pavel Stránský 111

Quote from: Petr_pan on 26.02.2011, 21:32
Na domě mám FIčko 0,5A... PE je spojen s N před FIčkem na domě. Při mé činnosti se párkrát za měsíc dostane nějaké to napětí na PE, fíčko letí a celý dům je po tmě, proto bych chtěl mít vlastní FI chránič + jistič. Mám sehnané 30mA FI a 16A Béčkový jistič. Jak zapojit PE v tom mém okruhu?
PE zapojit na N před to 30mA FI nebo PE spojit se stávajícím PE, takže by to bylo spojený s N až před 0,5A FI?
Jde mi prostě o to, aby to 30mA FI vypadlo dřív než 0,5A FI a tím zabránilo vypnutí elektriky v celém domě.

Původní otázka: Jak zapojit 2 FI chrániče "do série"?

Zavolejte si elektrikáře a domluvte se s ním jinak vám ten chránič spíš ublíží!

Jirka Š. Svejkovský

Pokud proud vodičem PE přesáhne občas 0,5A, máte v instalaci problém. Ten elektrikář není tak špatný nápad.
Jinak selektivita se řeší charakteristikou FI. Centrální chránič by měl mít charakteristiku S (selektivní, zpoždění 40ms), ostatní bez zpoždění nebo G. Jinak je to loterie.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B