• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:36

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdy si mohu udělat §6 ?

Started by Jan Skála, 25.08.2006, 19:23

previous topic - next topic

Jan Skála

právě jsem vyučen v oboru elektrikář-silnoproud, chci se zeptat kdy si mohu udělat §6? díky

Jiří Fuksa

To: Skála
Po roční praxi.

Jan Skála

A počítá se praxe kdy jsem byl ve 3.ročníku na praxi v mimo školu?

Štefan Beláň

Praxe se počítá až po ukončeném vzdělání, a musí to být skutečná praxe, ne jenom doba od ukončeného zdělání.
Chránič chrání - jistič jistí.

Michal Slabý

Tuto praxi vám potvrdí zaměstnavatel a předložíte ji před zkouškou. Toto potvrzení je jednou ze součástí potřebné ke zkoušce, nezapomeňte také na zdravotní způsobilost a dosažené vzdělání.:)

Revize E1B

Jan Skála

Takže je to možné považovat za praxi?když jsem byl ve 3ročníku na praxi mimo školu?:huh:

Jiří Fuksa

To: Skála
Jedním z předpokladu pro úspěšné absolvování zkoušky dle § 6 vyhl. 50/1978 Sb. je, že umíte číst.
Vzhledem k tomu, že nejste schopen přečíst příspěvek pana Beláně a otázku opakujete, tak to zřejmě neumíte.
Roční praxe znamená, že odpracujete na elektrickém zařízení 2000 hod, což je roční fond pracovní doby, po získání vyučního listu.

štěpán škriečka

To Skála,

nenechte se odradit, když něčemu nerozumíte, tak se zeptejte radši dvakrát a to i písemně.

Pokud budete chtít § 6, tak je zapotřebí si udělat nejdřív § 5. Ten doklad o §5 případně §6 budete potřebovat i pro opakované zkoušky. Přečtěte si vyhlášku 50/1978 sbírky a tam se dovíte, že po vyučení se dělá §5 a potom po roku §6 /pochopitelně prokazatelné praxe/.

To Fuksa,

vy umíte číst, že se druhému posmíváte. To mi napište jak jste přeskočil §5, když tak radíte počítám, že máte nejméně §17 vyhlášky 50/1978 sbírky.  

Tomáš Pípal

Taky se pridam.
Jake prace se to tyka? Uz delsi dobu pracuju ve firme, kde se zabyvam praci a navrhem zarizeni do 50V.

Jiří Fuksa

To: Škriečka
Neposmívám se konstatuji.
§ 5 není předmětem dotazu , ani není podmínkou pro získání § 6 (viz vyhl. 50/1978 Sb.).
§ 17 Vyhl. 50/1978 Sb. pozbyl platnost v roce 2005, pokud jste to ještě nezaregistroval.

štěpán škriečka

To: Fuksa,

máte pravdu, že § 17 Vyhl. 50/1978 Sb. je dávno vyhaslý proto, že měl platnost jen na přechodnou dobu a proto jsem ho taky uvedl.

Co se týká otázky pro §6 je to, že podmínka pro něj je bod ,, a. splňují požadavky pro pracovníky uvedené v §5 odstavec 1,, tedy, že mám §5 a doklad o tom předkládám potom u zkoušek §6.

Pokud lze přeskočit §5 a kdy a podle čeho, tak to zde uveďťe rád se poučím. Děkuji.

Pavel Beran

tady to je jak na písečku. považuje se za praxi vikendova brigáda v elektro firmě ? neboli kolik minimalně hodin musim mit ten rok odpracován ?

Stale se učim, ale už bych měl něco umět...
Student VUT Brno

štěpán škriečka

Pane Beran,

ta doba je stanovena na jeden rok a počet hodin jsem nikde nenašel, ale dalo by se vycházet z délky pracovního roku.

Vždy se přihlíží k druhu praxe /struktuře prováděné práce/ a délce. Jinak je nejlepší se spojit s tím u koho budete dělat zkoušku a tam zjistit podmínky. Je možné, že někomu bude vaše praxe stačit a někomu ne. Jde o to co při ní děláte a jaký rozsah zkoušek chcete dělat.

Například pro §6 na hromosvody bych to viděl jako dostatečné. Pro zařízení do 1000V bych váhal a pro zařízení nad 1000V /tam je třeba ovšem už dva roky/ by nestačila dvouletá praxe pouze o víkendech. 

Každému musí být jasné, že když někdo zapojuje např. 100hodin rozvaděče, světla zásuvky... a někdo seká 100 hodin drážky, tak z hlediska praxe to není to samé.

Jinak se řiďte dle Vyhl. 50/1978 Sb. 

Jiří Fuksa

To: Škriečka
§ 6 odst. 1 a) splňují požadavky pro pracovníky uvedené v § 5 odst. 1
§5  odst. 1 Pracovníci znalí jsou ti, kteří mají ukončené odborné vzudělání uvedené v příloze 2 a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu satnoveném v § 14 odst. 1.
Z toho vyplývá, že pracovník, který splňuje vzdělání a má potvrzenou praxi 1 rok může udělat přímo § 6.
Zdůvodnění: Nikde ve vyhlášce 50/1978 Sb. není napsáno, že nelze provést v rámci jedné zkoušky více paragrafů. Ve většině případů je to nutnost a běžná praxe. V rámci jedné zkoušky obhajuji tři paragrafy.
Jaký by mělo význam, když by pracovník se vzděláním, po roční praxi, prováděl zkoušku na §5, počkal 5 minut než mu komise vystaví osvědčení a okamžitě pokračoval ve zkoušce na § 6.
Osobně se přiznám, že jsem nikdy v životě neměl §5. Mám podle vás podat žalobu na zkušební komisi?

Pavel Beran

tak ted jsem z toho blazen... a kde jste teda ziskal pane Fuksa praxi ?? dělal jste rok bez vyhlášky 50 s elektřinou a nasledně udělal 6tku ? nějak jsem zmaten...

Stale se učim, ale už bych měl něco umět...
Student VUT Brno

Petr Šikula

To Pavel Beran, měl jsem obdobné dotazy kdysi zde a bylo mi sděleno, že práce na EZ se může dělat i ve vypnutém stvau, takže i to je praxe...asi je to pravda....PŠ

Jiří Fuksa

To: Beran
Nedělejte si starosti.
Kde byla vyhláška 50/1978 Sb., když já již byl elektrikářem.
My, co pamatujem 95?  :grin: