• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Upravuje některá ČSN umístění el.instalaci a spotřebičů v blízkosti klimatizace?

Started by Jan LTMscyxt, 08.03.2011, 10:59

previous topic - next topic

Jan LTMscyxt

Je možné umisťovat bezprostředně pod výdech klimatizační jednotky el.instalace, el.zařízení nebo el.spotřebiče? Upravuje to nějaká ČSN, nebo je vše pouze v režii návodu výrobce, který toto ne vždy dostatečně specifikuje?

Jiří Schwarz

Quote from: Jan LTMscyxt on 08.03.2011, 10:59
... nebo je vše pouze v režii návodu výrobce, který toto ne vždy dostatečně specifikuje?

Výrobce často neřeší další věc. Přívod do venkovní jednotky je jištěn C16 nebo C20A, vnější jednostka je propojena s vnitřní kabelem se žilami o průřezu 1,5 nebo jen 1mm2 a u menších klimatizačních jednotek je přívod do venkovní jednotky propojen bez dalšího jištění do vnitřní jednotky.
Kabel s vodiči o průřezu 1 nebo 1,5mm2 neodpovídá jištění, situace je ještě složitejší, protože kabel je zpravidla veden spolu v jednom "kanálu" s chladicí technologií a není definovaná teplota prostředí uložení kabelu.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan LTM

Je mi jasné že instalace klimajednotek má mnohem více úskalí něž na které jsem se ptal.
Možná bych měl svou otázku trochu více specifikovat. Teď se mi jedná hlavně o vnitřní výdech klimatizace v kombinaci s vnitřní instalací např. umístění zásuvek bezprostředně pod výdechem, nebo el. spotřebičů ve velmi blízke vzdálenosti od výdechu (případně jaká by měla být minimální vzdálenost). V tomto případě se nejedná o žádnou speciální technologickou klimatizaci, ale pouze o obyčejnou personální.